2018. Január 16. Gusztáv nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2017. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai IntézetKardio Magazin

<< előző oldal


  Különórák helyett

A tanév kezdetén – szülők és gyerekek egyaránt – tele vagyunk fogadalmakkal. Tiszta ötös bizonyítványról, sikeres nyelvvizsgáról és felvételiről ábrándozunk, és amikor ez megvan, rájövünk, hogy ez mind nem elég. Valami más kell az egyéni boldogsághoz és megelégedettséghez.


Ez a valami az érzelmi vagy interperszonális intelligencia, ami túlmutat az egyén lexikális tudásán vagy matematikai képességén. Soha nem az osztályelsőkből és az évfolyamelsőkből lesznek a legsikeresebb emberek.

Az érzelmi intelligencia az a képesség, amivel saját magunk és mások érzelmeit felismerjük, megértjük, kezeljük. Ez az intelligencia segít hozzá ahhoz, hogy megérezzük mások hangulatát, temperamentumát, motivációit, vágyait, és ezekre megfelelő módon reagáljunk. A szakmájukban elismert emberekről – legyen az bolti eladó, pultos, orvos vagy tanár – feltehető, hogy nagyfokú interperszonális intelligenciával rendelkeznek, tudják, hogy hogyan lehet a másikkal hatékonyan együttműködni, hogyan lehet jól működő kapcsolatokat kialakítani.

Kapcsolati, kapcsolódási készségünk szintje nagymértékben gyermekkorunk, neveltetésünk hozadéka, és mint a klinikai pszichológiában oly sok minden, ez is visszavezethető a korai anyagyerek, majd szülő-gyerek kapcsolatra. Így tehát ki több, ki kevesebb munícióval érkezik, de ne felejtsük el, hogy ez egy fejleszthető és fejlesztendő képesség. Gyermek- és serdülőkorban a legjobb módszer eme képességünk fejlesztésére: a színjátszás. Megtanít érthetően, artikuláltan beszélni(!), képessé tesz érzelmi állapotaink felismerésére, és ami ennél is fontosabb, az érzelmek kezelésére és ellenőrzésére. (Jól tudjuk, hogy milyen sok betegség hátterében áll valamilyen feldolgozatlan és megoldatlan érzelmi probléma). Képessé válhatunk a másik érzéseinek olvasására, és egy olyan érzékenység és tudás birtokába juthatunk, ami elősegíti, hogy kölcsönösen jutalmazó kapcsolatokat alakítsunk ki. 

Az utóbbi időben egyre divatosabbá válnak az érzelmi intelligenciát fejlesztő 3-4 napos kurzusok (pl. a jobb agyféltekés rajzolás), de ha tanácsolhatok valamit, gyermekeinknek sokkal többet adhat, ha valamelyik különóra helyett keresünk számukra egy színjátszó csoportot.


Csörsz Ilona
klinikai szakpszichológus

Forrás: Egészségcentrum 6. évfolyam 3. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.