2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hogyan kommunikáljunk az orvossal?

Az orvosi beavatkozások - épp azért, mert nagyon gyakran fájdalmat okozó kezeléseket jelentenek-, óhatatlanul is negatív érzelmeket váltanak ki. A betegség akadályozza az egyént a szokásos napi tevékenységében és fájdalom, kellemetlen közérzet elviselésére kényszeríti. Az orvosi gyakorlat ősi törekvése ezen élmények negatív hatásának csökkentése.


Az orvoshoz való fordulásig ható tényezők között fontos szerepet játszik a betegség észlelése, vagyis az, hogy az illető menyire veszi észre a testi, lelki, illetve viselkedési rendellenességeket és ezeket milyen súlyosnak minősíti. Kutatások rámutatnak, hogy a tünetek értékelése és minősítése társadalmi szabályozás alatt áll. Megragadható közösségi, kulturális-társadalmi normák határozzák meg, hogy mit tekintenek bizonyos társadalmi helyzetben az emberek tünetnek, kórosnak, betegségnek és ugyanilyen normák határozzák meg, hogy ezeket komolynak tartják-e, ill. felkeresik-e orvosukat. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kevésbé iskolázott társadalmi rétegben egyrészt kevesebb az egészséggel kapcsolatos ismeret, ami a tünetészlelést elősegíti, másrészt nagyobb a tünetekkel kapcsolatos tűrőképesség. Ez nem előnyös, ugyanis a betegek emiatt rendszerint súlyosabb állapotban kerülnek orvoshoz. A nemek között is különbségeket találunk, ugyanis a nők gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint a férfiak. 

A bizalom nyújtása elengedhetetlen az orvosi munkában, olyan légkört kell a páciens részére biztosítani, melyben megnyílhat. Vizsgálatok kimutatják, hogy az orvos akkor sikeres az együttműködés biztosításában, eléri a beteg elégedettségét, ennek pedig főleg az információ nyújtása és a problémákra való reagálás a feltétele. 

Az orvoshoz forduló beteg szavakban jelentkező magatartása a különböző kulturális rétegekben, különböző nyelvi jelrendszerekben ölt testet. A köszönés, az orvos megszólítása, a tünetek felsorolása úgy, mint a jelen panaszok, illetve a korábbi időszakokra visszanyúló panaszok felsorolása azonban a beteg kommunikációjának csak egy szintje. A szóban kifejezett tartalomtól elválaszthatatlan az ezt követő mögöttes jelek halmaza, a beteg nem szóbeli formában jelentkező kifejezései (testbeszéd). 

Mindenekelőtt az orvos-beteg kapcsolatfelvételének fontos eleme a szemkontaktus. Az orvosra néző beteg tekintete is kifejezi a segítségkérést, amit az orvos szavak nélkül nyugtáz azzal, hogy visszaadja a tekintetet. További fontos csatorna a hangcsatorna. A hangminőség, a beszéd gyorsasága, ritmusa, a hangerő változásai érzelmi tartalmakat közvetítenek. A hangszín, a hanghordozás, a hadarás és a dadogás, a félelem, a nagy baj kifejezését jelzi. Az arckifejezés is sok üzenetet közvetít. 

Az orvos és a beteg között fennálló kapcsolat alakításában döntő az orvos kezdeményező szerepe. Ha az orvos lemarad a beteg által felkínált érzelmi viszonyulásban, a beteg ezt visszautasításnak fogja értelmezni és meg nem értettség, el nem fogadottság érzésével távozik a rendelőből. Fontos, hogy az orvos szívügye legyen betege megelégedettség érzése. 

Ezek a helyzetek nemcsak orvos-beteg viszonylatban érvényesek, hanem bármely más kétszemélyes kapcsolatban, ahol információátadás folyik (pl.: banki ügyintézésnél, boltban, otthon). Éljünk ezekkel a hatékony lehetőségekkel!

Osváthné Tizedes Erika
klinikai gyermek szakpszichológus
családterapeuta
Gyermekgyógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.