2021. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A cukorbetegek fogékonyabbak a szívinfarktusra

A cukorbetegség népbetegség lett az utóbbi évtizedekben. Magyarországon 600.000-650.000 regisztrált cukorbeteg él, a fel nem ismert diabeteszesekkel és a cukorbetegséget megelőző állapotban élőkkel együtt közel egy millióan érintettek.


A cukorbetegség kialakulásának okai a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód miatti elhízás és az öröklött tényezők. Átlagosan 5-7 év telik el a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásától felismeréséig. Ugyanis a diabétesznek nincsenek jellegzetes tünetei. Gyakran véletlenszerűen derül ki szűrővizsgálat, munka alkalmassági vizsgálat során vagy a már bekövetkezett szívinfarktus, illetve agyi keringési zavar okainak kiderítése során – ismertette dr. Balogh Zoltán, az I. sz. Belklinika egyetemi adjunktusa, belgyógyásza, diabetológusa. - A cukorbetegség számos szövődményt okoz. Érelmeszesedéses szövődményei között 2-3-szor gyakoribb az agyi keringési zavar, az oxigénhiányból, vérellátási zavarból eredő szélütés (ischaemiás stroke), 2-4-szer gyakoribb a szívinfarktus, a szívelégtelenség és az alsó végtagokat fenyegető érszűkület. A szövődmények rontják a betegek életminőségét, jelentős kiadást jelentenek az egészségügynek, s átlagosan 11-14 évvel rövidítik meg a betegek várható élettartamát. A cukorbetegek szívinfarktus miatti halálozása többszöröse az egészségesekéhez képest. Náluk gyakran fájdalommentes formában vagy nem tipikus tünetekkel jelentkezik a szívinfarktus, mint például hasi fájdalommal, hányással, alacsony vérnyomással, melyek nehezítik és késleltetik a szívinfarktus felismerését.
Az egyetemi adjunktus elmondta, 2008-ban zárult le három nagy nemzetközi vizsgálat, melyek a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás összefüggését vizsgálták. Arra derült fény, hogy a túlzott mértékű vércukorszint csökkentő kezelés növelheti a halálozások számát. Ugyanis a vércukorcsökkentő kezelésben részesülőknek a szükségesnél gyakran alacsonyabb a vércukorszintjük (hipoglikémia). Kórosan alacsonynak tekinthető a vércukor érték, ha 3 mmol/l alatt van. Ebben az esetben életveszélyes szívritmus-zavart vagy szívinfarktust produkálhat. Ezért újabban egyénre szabják a vércukorértéket és hemoglobin A1C-célértéket a kezelés során. A laboratóriumi leletekben latinul rövidítik ezt: HbA1C. Ez az előző 3 hónap vércukor átlagát jelzi. Korai stádiumú, még érszövődményektől mentes cukorbetegeknél 6,5 százalék alatti HbA1C célértékre törekednek. Ezzel szemben a már 10-15 éve fennálló 2-es típusú diabéteszes vagy korábban lezajlott szívinfarktusos illetve szélütéses beteg esetén akár 7,5-8 százalékos HbA1C célérték is megengedhető a súlyos, életveszélyes hipoglikémiák elkerülésére.
A 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul magas vérnyomással (hypertónia), kóros vérzsír értékkel és a vérlemezkék fokozott aktivitásával, melyeknek komoly szerepe van a nagy érszövődmények (pl. agyi keringési zavar, szívinfarktus) kialakulásában. A holisztikus (minden ismert kockázati tényezőt egyidejűleg kezelő terápiás megközelítés) alapján 130/80 Hgmm alatti vérnyomás, 2,6 mmol/l alatti LDL koleszterinszint, az 1,7 mmol/l alatti trigliceridszint elérésére kell törekedni, egyúttal vérlemezkegátló gyógyszeres kezeléssel. A vércukorszint csökkentő gyógyszerek kiválasztásánál hangsúlyozottan figyelembe kell venni az adott gyógyszer szív-érrendszeri biztonságára vonatkozó legújabb ismereteket.
A szövődmények megelőzését szolgálja a cukorbetegek célzott szűrővizsgálata, valamint a diétából és rendszeres testmozgásból álló életmódterápia elindítása és életre szóló fenntartása. Úgy, mint a dohányzás elhagyása, mely a cukorbetegség minden szövődménye elkerülésének alapvető eszköze. Szintén elengedhetetlen a rendszeres testmozgás végzése. A 40 éven felüli, korábban nem sportoló betegeknél a rendszeres sport megkezdése előtt tanácsos kardiológiai kivizsgáláson (terheléses EKG, szív UH) részt venni a hirtelen szívhalál megelőzése és az esetleges rejtett szívbetegség kiderítése érdekében.
A 2-es típusú cukorbetegek 90-95 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a betegség további előrehaladásának és a szövődmények elkerülése miatt rendkívül fontos a testsúlycsökkentés. A fogyás alapvető eszköze a kalóriaszegény étrend és a rendszeres testmozgás. Jó tudni, hogy a testsúlycsökkentő gyógyszerek többségét mellékhatások miatt kivonták a forgalomból. A diéta nagyrészt az elfogyasztott táplálékok ésszerűbb és mennyiségileg meghatározott megválasztását jelenti. Ehhez dietetikus nyújt segítséget a betegeknek az I. Sz. Belklinika diabetes (cukorbeteg), obesitas (túlsúlyos) és lipid (magas vérzsírszint) szakrendelésein hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 8-12 óráig.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.