2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Prof. Ger J.M. Stienen díszdoktori székfoglaló előadása

“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”

DEOEC II. telep Auguszta tanterem


Gerardus Joannes Maria Stienen Professzor 1950-ben született a hollandiai Schaesberg-ben. 1975-ben a nijmegen-i Radboud Egyetemen fizikusi egyetemi MSc képesítést, 1981-ben Élettanból az Amszterdami Egyetemen PhD tudományos fokozatot szerzett. Dr. Ger Stienent 2007-ben az Amszterdami Szabad Egyetemen a Humán Élettan egyetemi tanárává nevezték ki, ahol 2009-től a kardiovaszkuláris mesterképzési szak koordinátori feladatait is ellátja. Stienen professzor 1996 és 2004 között a European Society for Muscle Research elnöki funkcióját töltötte be, 1997 és 2004 között a Journal of Physiology szerkesztőbizottságának volt a tagja. Ger Stienen professzor számos korszerű kutatási módszert fejlesztett ki, melyek az izomműködés, az aktin-miozin keresztkötések, és a mitokondriális funkciók tanulmányozását molekuláris szinten teszik lehetővé.

Ambiciózus és ötletes kísérletes megközelítései az egész világon mintául szolgálnak, és jelentős mértékben járultak hozzá a szív és vázizom működéséről alkotott alapismereteink bővítéséhez. Stienen professzor több mint 140 nemzetközi tudományos közlemény szerzője. Az elmúlt 24 évben tapasztalatszerzés céljával számos magyar fiatal kutató fordult meg laboratóriumában. Továbbá közreműködésével több Holland-Magyar közös tudományos pályázat nyert elfogadást, és több tudományos nemzetközi konferencia valósulhatott meg Magyarországon.

Professor Gerardus Joannes Maria Stienen was born in Schaesberg in the Netherlands in 1950. He obtained an MSc degree in Experimental Physics at the Radboud University of Nijmegen in 1975, and a PhD degree in Physiology at the University of Amsterdam in 1981. Dr. Ger Stienen was appointed Extraordinary Professor of Human Physiology at the Vrije Universiteit of Amsterdam in 2007, where he is the programme coordinator of a Cardiovascular Research Master since 2009. Professor Stienen acted as the chairman of the European Society for Muscle Research between 1996 and 2004, and as a member or the editorial board of the Journal of Physiology between 1997 and 2004. Professor Ger Stienen developed a number of cutting-edge scientific methods for molecular level investigations of muscle contraction, actin-myosin cross-bridge interaction and mitochondrial function.

His ambitious and inventive experimental approaches serve as reference all over the world, moreover his scientific results greatly contributed to our understanding on various fundamental aspects of cardiac and skeletal muscle physiology. Professor Stienen is the author of more than 140 scientific papers published in international journals. In the last 24 years several young Hungarian investigators had the opportunity to complement their scientific trainings in his laboratory. Moreover, a number of joint Dutch-Hungarian scientific grant applications received acceptance and several scientific meetings in Hungary were organized with his support.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.