2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kezdjék el az újraélesztést!

Segíteni kell ha embertársunk összeesik, el kell kezdeni az újraélesztést. Az Országos Mentőszolgálat kétszer is tartott újraélesztési bemutatót a Szívünk Napja rendezvényen és az érdeklődőknek a gyakorlatban is bemutatták a tudnivalókat.


Ha látjuk, hogy valaki összeesett, siessünk a segítségére. Előtte azonban nézzünk szét, nincs-e balesetveszély, nem jön-e jármű az úton, nincs-e leszakadt villamos vezeték, szén-monoxid veszély. Ha utóbbiakat tapasztaljuk, hívjuk a szolgáltatót. A veszély elhárításával kezdjük meg az újraélesztést. Először rázzuk meg óvatosan a beteg vállát, köszönjünk neki hangosan, és kérdezzük meg, hogy mi történt, segíthetünk-e. Ha nem reagál, hívjunk oda valakit a körülöttünk állók közül: Te gyere segíteni! Ezt követően ellenőrizzük a beteg légzését feje enyhe hátrahajtásával, álla előemelésével. Tíz másodpercen keresztül figyeljük: látom, hallom, érzem alapon. Fülünket az illető szája és orra előtt tartva látjuk a mellkas emelkedését, halljuk a légzését, érezzük a kiáramló levegő fuvallatát. Ha nincs légzése, akkor az előbb odahívott segítőnknek szóljunk: Te hívj mentőt! Miközben segítőnk telefonál a 104-es vagy a 112-es számra, kezdjük meg az újraélesztést, a mellkas kompressziót. Egyik kézfejünket a másikkal összefogva, ujjainkat összekulcsolva a beteg mellkasát nyomjuk be 5-6 centiméter mélyen, erőteljesen, majd felengedve 30-szor egymás után, ütemesen. A 30 mellkas nyomás után 2-szer fújjunk levegőt a szájába, vagy az orrába. Orrba fújáskor a sérült száját, szájba fújáskor az orrát szükséges befogni. Két perc alatt 100-120 ritmus (mellkas nyomás és belégzés) kövesse egymást. Mivel nem bírjuk sokáig a megfelelő erővel végezni a mellkas kompressziót, ezért 2 percenként cseréljünk, hívjunk oda mást és mást. A mellkas kompressziót és a lélegeztetést folytassuk a mentők kiérkezéséig. Akik attól tartanak, hogy eltörik a beteg mellkasát, azoknak arra kell gondolniuk, hogy az élet mindig fontosabb akár a bordatörésnél is. Kezdjék el az újraélesztést!

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.