2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szórakoztató oktatás szívünk egészségéről

Szórakozva tanult a közönség a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséről a Fórum bevásárlóközpontban tartott Szívünk Napja rendezvényen.


Az egészségnapon félóránként készített interjút szakorvosokkal a műsorvezető a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséről, a beszélgetések között pedig szórakoztató zenei és táncos produkciók váltották egymást a színpadon. Szűrővizsgálatok álltak az érdeklődők rendelkezésére: vérnyomás-, vércukor-és koleszterinszint mérést, EKG-vizsgálatot végeztek a nővérek és az eredményekkel kardiológus szakorvos várta az érintetteket konzultációra. Játszva tanították a gyermekeket az orvostanhallgatók, a Teddy Maci Kórház debreceni tagozatának tagjai, hogy ne féljenek az orvostól és emellett játszóházban is kézműveskedhettek az egészségnap fiatal látogatói.

Életmódváltás

A magyar lakosság ötven százaléka szív és érrendszeri betegségben halálozik el. A Szívünk Napjával az egészséges életmódra hívtuk fel az emberek figyelmét. Tapasztalataink azt mutatják, hogy életmódváltásba kezdtek az emberek, egyre kevesebben dohányoznak, egyre többen sportolnak és egészségesen étkeznek – mondta dr. Édes István professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója a fórum áruházban szeptember 26-án rendezett Szívünk Napján. – Az öröklődés, a magas vérnyomás-és koleszterin, a cukorbetegség és a dohányzás a legfontosabb kockázati tényezők a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában. Tizenöt évestől a legidősebbekig a lakosság 40 százaléka dohányzik. A cukorbetegség következtében érelmeszesedés alakul ki, melyet elősegít a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A cukorbetegség folytán kifejlődő érelmeszesedés minden eret érint, mely miatt gutaütés (stroke) és infarktus következhet be. Továbbá a cukor-és zsíranyagcserén keresztül súlytöbblet alakul ki, mely magas vérnyomás kialakulásához vezet. A betegségeket meg kell előzni elsősorban egészséges életmóddal. Másodlagos megelőzésről akkor beszélünk, amikor az egyén már megbetegedett és az újbóli megbetegedéseket kerüljük el – ismertette dr. Bedő Zoltán a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kardiológus főorvosa.

Tanulják meg az újraélesztést!

– Összeszorul a szívem, amikor a mentőknél beszámolok egy-egy tragikus esetről, mert legtöbbször megelőzhető lett volna. Ezért ismerni kell mindenkinek az egészséges életmódot és a gyerekeket is megtanítani a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, majd a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás elkerülésére. Ezekkel mindenki egyetért, de ha önmagáról van szó, már nem annyira tartja követendőnek. Az emberek többsége nem jár szűrővizsgálatokra, vérvizsgálatra, hogy megtudja szenved-e valamilyen megbetegedésben. Pedig élni kell a szűrővizsgálati lehetőségekkel, hogy még időben felfedezhető és kezelhető legyen a betegség – mondta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Majd a transztelefonikus EKG-ról (TTEKG) beszélt, mely minden mentőautóban megtalálható. A járművek többségében nincs orvos, mentőápoló van. A TTEKG arra szolgál, hogy a mentő személyzete eldöntse, van-e infarktusa a betegnek, vagy nincs. Elkészíti az EKG-t és az adatokat elküldi az adott egészségügyi intézménybe, ahol szakorvos leletezi és eldönti, hogy szükség esetén hová szállítsák a beteget.
A rendezvényen újraélesztési bemutatókat is tartottak a mentősök, hogy a gyakorlatban alkalmazva egyre többen segítsenek embertársaikon. Naponta 70 ember hal meg úgy, hogy összeesik, megáll a szíve. Másoknál nem ilyen hirtelen következik be a szívmegállás, erős, szűnni nem akaró mellkasi fájdalmat, halálfélelmet éreznek. Ilyenkor nem szabad késlekedni, várni, hogy elmúljon, hanem hívni kell a mentőket a 104-es vagy a 112-es telefonszámon. A gutaütés, a stroke következtében agyvérzés, agyi érelzáródás állhat be és aki a tünetektől számított 4 órán belül nem kerül orvoshoz, egész életére megbénulhat. Kórházban kezelve visszafordítható a folyamat. Számos új orvostechnika és kezelési módszer áll az orvosok rendelkezésére, csak élni kell vele.

A stressz az élet sava-borsa


A szív és érrendszeri betegségek megelőzésénél érinteni kell a testsúly optimalizálását, a rendszeres testmozgást, a megfelelő koleszterin-és vércukorszintet, a vérnyomás rendezését és a dohányzás elkerülését – foglalta össze dr. Fülöp Tibor. Már gyermekkorban fontos a betegségmegelőzés, ugyanis ekkor már kirajzolódik a felnőttkori egészségi állapot. Ez egyrészt az öröklődésen múlik, de meghatározó az otthoni környezet is. Ha például a szülők otthonülők, dohányosak, egészségtelenül táplálkoznak, az meghatározza a gyermek életkilátásait is. A magyar lakosságra jellemző a hasi elhízás, mely vérnyomás emelkedéshez vezet és elősegíti a cukorbetegség kialakulását. Következtében akár 5-10 év múlva kialakulhat a stroke, az infarktus. Már Selye János is megmondta, hogy a stressz az élet sava-borsa és csak akkor kell kerülni, ha oka meghaladja az egyén megküzdési képességét. A stressz kedvezőtlen hatásait ellensúlyozhatjuk természetjárással is, érdemes kihasználni pl. az Országos Kék Túra közelmúltban felújított útvonalait.

A sport örömhormon

Kardiovaszkuláris betegségben több nő halálozik el, mint férfi. Az 54 százalékos női halálozás a védőhormonok termelődésnek változókor utáni befejeződésével, a munkahelyen és a gyermeknevelésben, háztartásban való helytállás következtében kialakuló stresszel magyarázható – sorolta dr. Hegedűs Ida kardiológus. Majd elmondta, a szív és érrendszeri betegséget a nőknél legtöbbször nem jelzik látványos tünetek. Hátfájást, fulladást, gyengeséget, gyorsabb szívverést érez a beteg, ezért ezekkel a panaszokkal orvoshoz kell fordulni. Sokat segít a betegségmegelőzésben a testmozgás, legalább napi fél órát ajánlott mozogni. Már gyermekkorban ki kell alakítani a sportolási szokásokat, hogy az egész életén keresztül végezze az egyén. A felnőtteknek pedig soha nem késő elkezdeni a testmozgást. A sportolás endorfint, azaz örömhormont termel, ami olyan, mint a kábítószer. Ha nem sportol az ember, hiányzik neki. Rendszeres testmozgás esetén a pulzus 110-et ver percenként. Ha ennél kevesebbet mérünk, akkor nem hatékony a sport. A sportolás mellett érdemes évente szűrővizsgálatra is menni.

Nyugodt elme, jobb alvás


A szívbeteg ember is sportolhat, csak ne extrém sportot válasszon! – hívta fel a figyelmet dr. Kolozsvári Rudolf kardiológus. – Egyre több tömegsport rendezvényből lehet választani, egymás után nyílnak a szabadtéri kondiparkok, érdemes kihasználni. Fokozatosan kell elkezdeni, hozzászoktatni az izmokat, inakat a mozgáshoz. Érdemes a sportágválasztás előtt szakemberrel konzultálni. Jó tudni, hogy a rendszeres sportolás nyugodt elmét, jobb alvást jelent. A mozgás során elhasznált energiát pótolni kell egy müzliszelettel, egy-két kocka csokoládéval. Figyelni kell a táplálkozásra, a divatos diétákat kizárva a mediterrán étrendet követni. Ez vegyes táplálkozást jelent, sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű pékáruval, hallal, olívaolajjal. Alkoholból napi egy egység jó hatású lehet, főként a vörösbor antioxidánsai védik a szívet.

Figyeljenek a szívükre!

A Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szívünk Világnapját szeptember utolsó hétvégéjén. Debrecenben kilencedik alkalommal szerveztük meg ezen eseményt, hogy legalább egy olyan nap legyen az évben, amikor mindenki elgondolkodik azon, mit tud tenni ennek az életfontosságú szervnek a minél további működéséért. Négyszázan jelentkeztek koleszterinszint mérésre, több mint ötszázan vércukorszint mérésre, több tucatnyian EKG-ra és a vizsgálatokat követően sokan felkeresték kardiológus kollégáimat beszélgetésre, ami azt jelenti, hogy jól kihasználták a szűrővizsgálati lehetőségeket. Kívánom, hogy továbbra is figyeljenek a szívükre és találkozzunk jövőre ugyanitt – zárta be a Szívünk Napját dr. Csanády Zoltán kardiológus.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.