2019. Március 23. Emőke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Meghatározó kapcsolat

A korai anya-gyerek kapcsolat kialakulásában meghatározó a fizikai kapcsolat, melyben elsődleges az érintés. Ez különösen fontos először szülő anyáknál, ha ez elmarad, az anya- gyerek kapcsolat sérülékenyebb lesz.


A gyermek idegrendszeri fejlődését, magatartásának kialakulását meghatározza az édesanyával való kapcsolata. A biztonságosan kötődő gyermek magabiztosabb, társaságban jobban feltalálja magát, együtt érzőbb társaival. Az anya és gyermeke közötti kapcsolat meghatározó a gyermek személyiségfejlődése szempontjából. A kötődés komplex viselkedési rendszer, melyben az édesanyának és a gyermeknek is aktív, kezdeményező szerepe van.

Az anya mellkasán


Klinikánkon az érett, egészséges újszülöttet megszületést követően pucéran az édesanya mellkasára helyezzük és egy puha takaróval betakarjuk. Patológiás újszülött vagy koraszülött esetében a gyermeket – állapotától függően – megmutatjuk az édesanyának, majd az újszülött lekerül az intenzív, vagy a szoros megfigyelést lehetővé tévő subintenzív osztályra. Az édesanyákat 2 vagy 12 óra múlva leszállítják a gyermekágyas osztályra attól függően, hogy természetes szülés, vagy császármetszés volt. Amikor az édesanya már elég erősnek érzi magát, bejön a gyermekéhez. Osztályunkon az ápolás betegközpontú. Egy ápolónőhöz 2-4 gyermek tartozik. Osztályunk nyitott, a nap 24 órájában látogathatják a szülők gyermeküket. Első látogatásukkor megtanítjuk nekik a kézfertőtlenítés és kézmosás menetét, s elmondjuk, hogy minden alkalommal végezzék el, amikor bejönnek, s távozáskor is. Megsimogathatják az inkubátorban fekvő gyermeküket. A babák nem szeretik, ha cirógatják őket, azt mondjuk, hogy az anya tegye a kezét a baba mellkasára lábára, vagy fejére.

Anyatej

A gyermekeket lehetőség szerint frissen lefejt anyatejjel tápláljuk. Ha pl. kevés teje van az édesanyának, vagy nem fekszik bent a gyermekével, akkor az anyatejgyűjtő állomásról kapott tejjel etetjük. Mindezek hiányában választjuk a tápszert. Az édesanyák az inkubátor mellett fejnek kézzel. Gyermekük közelségétől fokozódik a tejtermelést elősegítő hormonok kiválasztása, s hatékonyabb lesz a fejés. Naponta 8-szor kapnak enni az újszülöttek. Az édesanyák általában 3 óránként, az etetési időre jönnek gyermekükhöz. Az ápolási feladatokat, gyógyszerelést, etetést egy időpontra csoportosítjuk, így biztosítjuk a koraszülöttek hosszú, folyamatos pihenését. Az inkubátorok letakarásával sötét, ingerszegény környezetet teremtünk. Textíliából hajtogatott fészket rakunk köréjük, ezzel a biztonság iránti szükségletüket elégítjük ki. Valamint ebben jól fektethetők a babák, nem alakulnak ki felfekvések és ín-, illetve izomzsugorodások. A szülők végignézhetik gyermekük ápolását, melybe már az intenzív osztályon bevonjuk az édesanyákat.

Kenguruzás

A kenguru-gondoskodás feladata volt eredetileg a koraszülött gyermekek túlélési esélyeit növelni olyan országokban, ahol a technikai eszközök csak korlátozott mértékben érhetők el. Kutatások igazolták, hogy a módszer hatékony mind a koraszülöttek, mind az időre született babák számára. A kenguru módszer lényege: az anyuka meztelen mellkasára fektetjük a pucér, csak egy pelenkában levő gyermeket, ezáltal megvalósul a bőr-bőr kontaktus. Kenguruzáskor a koraszülött életfunkciói stabilabbak. Az édesanya testének melege, légzése, szívműködése a biztonságot nyújtó méhen belüli életre emlékezteti a koraszülöttet. Érzi az anya mellkasának mozgását, ez segíti légzését, jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet mutat, ösztönzést kap a szopás elkezdésére. Az édesanya megnyugszik gyermeke közelségétől, fokozódik a tejtermelést elősegítő hormonok kiválasztása, megtanul figyelni gyermeke jelzéseire. Teste szabályozza a baba testhőmérsékletét. A testi kapcsolat jó hatással van a gyermek érzelmi életének és biztonságérzetének kialakulására.

Túllépés a nehézségeken


Minden szülőpár egészséges gyermek születését várja. Koraszülés során sokszor tapasztaltuk, hogy az édesanyák saját magukat is hibáztatták. Olyan is előfordult, hogy az édesapa is az édesanyát hibáztatta. Mi ápolónők, a gyermekeket ápoljuk, de az édesanyáknak is segítünk a nehézségeken túljutni. Hiszen gyógyító munkánk részesei ők is, ezért nem mindegy, milyen lelki állapotban állnak az inkubátor mellett. Nekik is hinni kell gyermekük gyógyulásában. Osztályunkon anyacsoport segíti munkánkat, szakképzett pszichológus és pszichiáter irányítja a csoportot segítő beszélgetés során. Nekünk, ápolónőknek is meg kell erősíteni az édesanyát abban, hogy jelenléte fontos gyermeke számára, hangja, gyengéd simogatása megnyugtatja. Az anyatej a baba számára gyógyszer, ezért fontos a rendszeres 3 óránkénti fejés.

Anya és baba ismerkedése

Amikor a koraszülött állapota már stabil, nem igényel légzéstámogatást, akkor áthelyezzük a subintenzív osztályra. Ebben az időszakban az édesanyában kettős érzelem kavarog, egyrészt örül gyermekük gyógyulásának, másrészt fél, hogy kikerülnek a számukra biztonságot nyújtó környezetből, hiszen itt heteket, hónapokat töltöttek. A subintenzív osztályon továbbra is megfigyeljük a gyerekeket. Miután elérik az 1500 gramm-1700gramm körüli súlyt, az inkubátorból vízágyba, majd kiságyba kerülnek. A vízágy alulról melegíti őket, nem fáznak, nem hűlnek le. Az édesanyáknak megtanítjuk a pelenkázást, öltöztetést, etetést. Az anya megismeri gyermekét, szokásait, jelzéseit. Megtanulja, mire kell figyelnie, felismeri a kóros tüneteket, megtanulja a gyógyszerek beadását.

Türelem, fokozatosság

Elkezdődik a szoptatás, vagy ha az édesanyának kevés teje van, illetve a koraszülött még nem terhelhető a szopással, a cumisüvegből való etetés. Fontos a türelem és a fokozatos terhelés. Kezdetben a gyomrukba vezetett szondán át tápláljuk őket, majd fecskendőből vagy cumisüvegből esznek. Majd naponta 1-szer, 2-szer szopnak. Utána minden második etetés szoptatás, a hazamenetel idejére pedig vagy csak szopik az újszülött, vagy cumiból eszik. Amikor már nincs légzéskimaradása, nem igényel lélegeztetést, nincs szükség folyamatos megfigyelésére. Stabil az állapota, viszont etethetősége még bizonytalan, az ápolónő segítségére van szükség. Amikor már etethetősége nem okoz gondot az édesanyának, akkor kikerülnek végleg a gyermekágyas osztályra. Ott a gyógytornász megtanítja a fejlesztő gyakorlatokat a szülőkkel, s ellenőrzi, hogyan csinálja az édesanya.

Az ápolói munka hivatás, nagyon nagy kitartást és sok áldozatot igényel. De megéri, mert egyre fejlődő, tökéletesedő ellátásunkkal, állandóan gyarapodó tudásunkkal jobb és jobb eredményeket érünk el. Nap, mint nap egy újabb kis emberkének adunk esélyt az életben maradáshoz. Hiszen nélkülünk neki nem sikerülne.

Kocsány Szilvia
főnővér
Neonatológiai Tanszék
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.