2019. Március 23. Emőke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Derékfájás kezelése McKenzi gyógytornával

A derékfájás a felnőtt társadalom 50-80 százalékát érinti, a rokkanttá válás egyik leggyakoribb oka. A mindennapos mechanikai terhelésnek és pszichoszociális tényezőknek egyaránt szerepük van a kialakulásában.


Rizikótényezőként említhetjük, ha már valakinek élete során volt derékfájása, valószínű, hogy máskor is előjöhet, emellett veszélyt jelent a túlsúly, a gyakori emelés, a gyakori előrehajlás és fordulás, az egész test rázkódása, valamint a testtartási terhelés, pl. görnyedt ülés.

Gerincsérv, terhelés

Ha a derékfájás oka valamelyik McKenzie-szindrómával magyarázható, akkor a McKenzie-módszerrel a probléma hatékonyan kezelhető. Ez a vizsgálati és kezelési rendszer egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie nevéhez fűződik. Az előbb említett szindrómák esetében a probléma forrása lehet az ízületi képleten belüli elmozdulás, pl. gerincsérv, a szövet szerkezetében beálló változás, pl. letapadt ideggyök, illetve patológiás elváltozás hiányában a rossz testtartás következményeként a szövetek tartós véghelyzeti terhelése. Az esetek legnagyobb részében a fájdalmat a csigolyák közötti porckorongok belső, képlékenyebb részének elmozdulása okozza. Ennek a kocsonyásabb komponensnek egy része a porckorong külső, rostos gyűrűjében található berepedéseken keresztül elcsúszhat, legtöbbször a gerincvelőből kilépő ideggyök, vagy a gerinccsatorna irányába. Az elmozdulás okozhat kiújuló derékfájdalmat, mely erősödhet, egyre jobban kisugározhat az alsó végtagba, és állandósulhat is. Amennyiben hirtelen nagy, állandó alsó végtagi fájdalom jelentkezik, és a derékfájdalom enyhül, valószínű, hogy a porckorong külső gyűrűje átszakadt, és gerincsérv alakult ki, mely állandó zsibbadással, állandó motoros kieséssel is járhat.

Gyógyító gyakorlatok

Részletes betegvizsgálatot követően a terápia során a beteg egy meghatározott irányban végez gyakorlatokat, eleinte az ellentétes irányú mozgások szigorú kerülésével. Hatékony kezelés esetén először a kisugárzó alsó végtagi fájdalom szűnik meg, végül a beteg derékfájdalma is elmúlik. Ha a gyakorlatokat terápiás célból, illetve megelőzés céljából egyaránt rendszeresen végezzük, akkor a probléma kimenetele befolyásolható, a kiújulás megelőzhető. Fontos, hogy figyeljünk a testtartás korrigálására, a helyes ülésre, próbáljuk kerülni a tartós ülő helyzetet, de ha mégis sokat ülünk, akkor többször is álljunk föl és mozogjunk egy kicsit! Ha lehetséges, ne emeljünk nehéz súlyt, hosszas ülés után még inkább kerüljük az emelést, és a sok előrehajlást hátrahajlásokkal ellensúlyozzuk!

Kovácsné Szöllősi Gabriella gyógytornász
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.