2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Otthonápolási kisokos hozzátartozóknak

Ha hozzátartozónk hosszabb-rövidebb ideig ágynak esik, haladéktalanul meg kell szerveznünk ápolását. Mik legfontosabb teendőink? – kérdeztük az idegesebészeti intenzív osztályt vezető ápolót.


Minden szempontból megterhelő a betegség. Egyrészt egy kereső kiesik a családból, s kevesebb jövedelemből kell gazdálkodni, másrészt folyamatosan foglalkozni kell a beteggel, állapotától függően akár 24 órás felügyeletet is biztosítani neki – foglalta össze Mercs György az Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályának vezetője.

Szakápolás

Ha kórházból kerül otthoni ápolásra a beteg, hozzátartozója az intézményben, illetve a háziorvosnál kaphat tájékoztatást az ingyenesen igénybe vehető ápolási lehetőségekről, és a gyógytornáról. A kórházi szakemberek segítenek elindulni az otthonápolás útján, szükség szerint felírják a szükséges eszközöket, tápszereket, megadják a javaslatokat az ápolási szolgálat, a gyógytorna órák igényléséhez. Érdemes élni a szakképzett egészségügyi szolgálat nyújtotta lehetőségekkel betegünk mihamarabbi felépülése érdekében. Betegünk hazakerülhet például hólyag katéterrel, gége kanüllel, hasfalra kivezetett végbélnyílással (sztóma), nehezen gyógyuló sebbel, féloldali bénulással. Esetenként hosszas felépülés, huzamos ágyban fekvés vár rá. A szakemberek megtanítanak bennünket a kórházban a gyógyulást elősegítő segédeszközök kezelésére, s így mi is el tudjuk látni betegünket. Az ápolási szolgálat szakápolói elvégzik az eszközös beavatkozásokat, így például speciális kötszerekkel kezelik a hosszan gyógyuló sebeket, kicserélik a katétert, segítenek a hasfalra kivezetett végbélnyílás (sztóma) szakszerű kezelésében, a mesterséges táplálásban, beadják az injekciót.

Felfekvés, tüdőgyulladás, trombózis

De rendkívül fontos feladatok hárulnak ránk is a szakápolók munkája mellett. Meg kell előznünk a szövődményeket! Az egyik leggyakoribb komplikáció a felfekvés (decubitus). Elkerülésében nagy segítségünkre van a felfekvést megelőző, azaz anticecubitus-matrac. Szerezzük be, ha van lehetőségünk rá! Emellett óránként, kétóránként meg kell változtatnunk a beteg testhelyzetét, azaz fel kell ültetnünk, vagy megfordítanunk a másik oldalára. A hosszas fekvés miatt tüdőgyulladás is kialakulhat. Megelőzési módja szintén a forgatás, ültetés, légző torna, fizioterápia. Az ágyhoz kötöttség kedvez a trombózisnak. Elkerülésére ajánlott az egész test átmozgatása, különösen a láb tornáztatása. A torna még azért is szükséges, hogy ne rögzüljenek, károsodjanak az ízületek a hosszas fekvés miatt. Operált betegeknek is elengedhetetlen a műtét következtében érintett testrész tornáztatása, pl. emlőműtét után a karok mozgatása, fáslizása, megfelelő pozicionálása, felpolcolása. Műtét után lényeges az előírt a „vérhígító” gyógyszer szedése, vagy injekció formájában a bőr alá szúrása. A tornát az operációt végző kórházi szakorvos rendelheti el a zárójelentésen, s a háziorvos írhatja ki. Műtétet követően a beteg az otthonában veheti igénybe a gyógytorna órákat. A sztómák kezelését az intézményben tanítják be nekünk, s arra is kioktatnak bennünket, hogyan ismerjük fel a fertőzésre, gyulladásra utaló jeleket.

Fürdés, étkezés, szeretet, törődés

Fenti feladatok mellett napi tennivalóink közzé tartozik a személyi higiéné biztosítása, azaz a beteg fürdetése, mosdatása. Tartsuk tisztán a bőrt, fokozottan figyeljünk a száj, szem, nemi szervek lemosására, a testhajlatok szárazon tartására. Szükség esetén nedvszívó betétet, pelenkát írassunk ki a betegnek. A felépüléshez alapvető a megfelelő minőségű, mennyiségű táplálék és folyadék fogyasztása. Az erőnlét visszatérését elősegítjük ízletes, könnyen fogyasztható, tápláló, gusztusosan tálalt ételekkel, a mindig kéznél lévő ásványvízzel, vagy teával. Ha természetes módon nem lehetséges a beteg táplálása, tápszerekkel kell biztosítanunk a tápanyagot, mely a normál tápláláshoz kiegészítésként is adható. A tápszert a háziorvossal írathatjuk fel. A lelki törődés nagyon sokat segít a betegen, megőrzi életkedvét. Az ingergazdag környezet, beszélgetés, felolvasás, egyéb közös időtöltés, javítja lelkiállapotát. Az egyre több családnál elérhető internet pedig szabad óráiban nyújt kikapcsolódást. A család érezhető szeretete, törődése által jobb pszichés állapotba kerül a beteg, ez inkább ösztökéli a gyógyulásra, mintha egyedül kellene megküzdenie betegségével. Állapotától függően, a fokozatosságot szem előtt tartva, arra kell törekednünk, hogy amennyire csak lehetséges, nyerje vissza önállóságát. Először segítsük felülni ágyban, majd székben, ülőkocsiban, aztán karját fogva segítséggel, járókerettel, később bottal sétáljunk vele. A teljes rehabilitációhoz speciális rehabilitációs intézetek is állnak rendelkezésre, melyekről a kórház és a háziorvos is nyújt információt.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.