2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A táplálékallergia nem táplálék intolerancia

Hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés, bőrviszketés, hasfájás, magatartászavar, orrfolyás, asztma, bőrproblémák, látszólag más-más betegségek, de mindegyiket okozhatják az emésztőszervrendszer betegségei, a táplálékallergia és az étel intolarencia.


Fontos elkülöníteni a táplálék egyes összetevőire jelentkező immunológiai túlérzékenységi reakciót az ételek iránti intoleranciától. Előbbi a táplálék allergia, aminek kezelése az allergizáló ételek elhagyásával történik. A táplálék intolerancia kezelése enzimpótlással, bizonyos esetekben a kiváltó alapbetegség gyógyításával, és szintén a tüneteket okozó táplálék elhagyásával történik. A diéta időtartama csak ritkán életre szóló, de nagyon fontos betartani a táplálkozási előírásokat, hogy ne jelentkezzen a betegség – mondta dr. Nemes Éva a Gyermekklinika egyetemi docense.

Táplálékallergia

Táplálék adverz reakciónak nevezzük az étkezést követő kóros tüneteket, ide sorolható a táplálékallergia és az intolerancia is. Újból elfogyasztva ugyanazt a táplálékot, ismételten jelentkeznek a panaszok. Táplálékallergiában a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek megközelítőleg 2 százaléka szenved, előfordulásuk folyamatosan nő. Az ételekben lévő allergének hatására kóros immunológiai válasz reakció alakul ki, mivel a szervezet idegennek ismeri fel a táplálékban lévő egyes anyagokat. Ételallergia alakulhat ki azoknál, akik örökölték a hajlamot, találkoztak az allergizáló élelmiszerrel, és kedvezőtlenül hatnak rájuk a környezeti tényezők, mint pl. dohányzás, környezetszennyezés, fertőzések vagy a szoptatás hiánya. Változatos panaszok mutatkozhatnak a táplálék elfogyasztását követően azonnal, vagy néhány napon belül: nehézlégzés, fulladás, kipirulás, arcduzzanat, hányás, hasmenés, bőrkiütés, hasi fájdalom, véres széklet formájában. Az ételallergia kezelési módja az allergén kivonása a táplálkozásból, leggyakrabban a tej, a tojás, a szója, a földimogyoró, a gabona- és a halfélék kiiktatása szükséges. Az ételallergiák jelentős része 3-5 éves korra megszűnik.

Tejallaergia

A gyermekkorban gyakran előforduló tejallergia esetén a tehéntejben lévő fehérjék idéznek elő kóros immunválaszt és a fenti tüneteket provokálják. A betegség leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban alakul ki az állati eredetű tejfehérje bevezetését követő időszakban. Kizárólagosan szoptatott csecsemőben az anyatejben lévő táplálékallergének is kölcsönhatásba léphetnek az immunrendszerrel, és kóros reakciókat indíthatnak el. Az ilyen táplálékallergiában szenvedő csecsemőben véres székletürítés jelentkezhet és megáll a súlygyarapodás. Kezelése a tejtartalmú élelmiszerek kiiktatása a szoptató anya étrendjéből a csecsemő további szoptatása mellett, majd a különböző táplálékok bevezetése során tehéntejfehérje-mentes étrend kialakítása. Ilyenkor a megfelelő kalcium pótlásról gondoskodni kell.

Táplálék intolerancia – tejcukor érzékenység

A tehéntejfehérje allergiát meg kell különböztetni a tejcukor érzékenységtől (laktóz-intolerancia), ami a táplálék intoleranciák leggyakoribb formája és a tejcukor bontó enzim elégtelen működése esetén jelentkezik. Ebben az esetben a tejcukor nem bomlik le a vékonybélben, emésztetlenül kerül a vastagbélbe, és ott megerjed. Tünetei a tejcukor tartalmú ételek elfogyasztását (tej, tejtermékek) követő hasfájás, haspuffadás, hasmenés. A tejcukor érzékenység azzal függ össze, hogy jelen van-e, és mennyire aktív a tejcukorbontó enzim. Szintje megszületéskor a legmagasabb, utána fokozatosan csökken, és azok lesznek tejcukor érzékenyek, akiknél az enzimaktivitás egy bizonyos határérték alá süllyed. A tejcukor érzékenység a felnőttek közel egyharmadát érinti. Kialakulhat valamilyen betegséget követően is, pl. fertőzés, lisztérzékenység miatt. Ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése a cél és ameddig szükséges, az enzimpótlás, vagy laktózmentes étrend követése. Általában kis adagban fogyaszthatók a kevés tejcukrot tartalmazó savanyított tejtermékek, mint pl. joghurt, kefír.

Keresztreakciók

A különféle allergén csoportok között keresztallergia lehet, ami az allergiások néhány százalékát érinti és az allergénekben lévő, egymáshoz hasonló alkotórészek okozzák. Például akinek légúti allergiája van, előfordulhat, hogy az allergiaszezonban egyes nyers gyümölcsök és zöldségek: dinnye, paradicsom, banán, zeller fogyasztása után a szájban kellemetlen kaparó érzés, fájdalom, torokduzzanat jelentkezik. Akár az étkezés közben azonnal lehet tünet, pl. ha parlagfű allergiás egyén dinnyét eszik.
Az allergia kisgyermekkorban elsősorban a bőrön és az emésztőrendszerben okoz tüneteket, később légúti betegségeket idézhet elő. Ezt atópiás menetelésnek hívjuk, de nem mindenkinél, és nem feltétlenül követik egymást ebben a sorrendben a tünetek.

Az ételallergia és az étel intolarencia kivizsgálását a Gyermekklinika gasztroenterológiai szakrendelésen végzik. Háziorvosi beutalóval előjegyzés kérhető a 06-52/411-600-as telefonszám 56168-as mellékén, hétköznap, munkaidőben. A betegség megállapításához többek között vérvételt, székletvizsgálatot, ételallergia tesztet, hasi ultrahangot végeznek.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.