2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kellemetlen hüvelygomba-tünetek

A nők háromnegyede élete során legalább egyszer megküzd a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel.


A betegséget kezdetben szeméremtesti viszketés, égő érzés, majd a mindennapokat megnehezítő fehér, túrószerű hüvelyváladék, szexuális együttlétek alatt érezhető fájdalom, és akár vizelési nehézség jellemzi. A hüvelygomba megelőzéséért azonban sokat tehetünk, a kialakult betegség pedig a legtöbb esetben gyorsan és hatékonyan kezelhető.

Gyulladás

A hüvely gombás gyulladását leggyakrabban okozó Candida albicans gombafaj kis mennyiségben az egészséges hüvelyflóra része. A hüvelyflóra egyensúlyát a Candida más fajokkal együtt tartja fenn. Az egészséges hüvely kissé savas kémhatású. Amennyiben az érzékeny egyensúly felborul a hüvely savassága csökken, lehetőséget kínálva ezáltal a kórokozók, például a Candida fajok elszaporodásának.  A hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulásában élen jár az antibiotikus kezelés, hiszen a kezelés kiölheti a hüvelyben élő „jó” baktériumokat. Emellett sokkal gyakoribb a hüvelygomba minden olyan állapotban, amely magas ösztrogén (tüszőhormon) szinttel társul, mint például a terhesség vagy egyes hormonkezelések során. A nem megfelelően kezelt cukorbetegek, a szteroid tartalmú gyógyszert szedők és a túlsúlyosak is jobban ki vannak téve a hüvely gombás fertőzéseinek.
Tünetei sajnos a legtöbb nő számára ismertek: viszkető érzés, szagtalan, túró-szerű folyás, vörös, irritált nyálkahártya a hüvelybemenet környékén és fájdalmas együttlétek. Igen gyakran a tünetek a menstruációt megelőző héten mutatkoznak, és szerencsés esetben a menstruáció lezajlásával vissza is szorulnak, hiszen a hüvely vérzéses napok alatti kémhatása nem kedvez a gombák további szaporodásának. Sajnos a fenti tünetek nagyon hasonlók a hüvely bakteriális fertőzéséhez, illetve egyes nemi úton terjedő betegségekhez is. Ezért kiemelten fontos legalább a tünetek első észlelésekor a nőgyógyászati konzultáció. A diagnózis felállításához a legtöbb esetben az előzmények ismeretében elég a hüvelyi vizsgálat. Egyes esetekben, például gyakori előfordulás, vagy elhúzódó gyógyulás során szükség lehet ún. hüvelykenet készítésére, vagy a hüvelyflóra tenyésztésére is.

Krémek, hüvelytabletták

Kezelésére a korán felismert és nem súlyos esetekben eredményesen használhatóak a vény nélkül kapható krémek és hüvelytabletták. Ezek használata akkor javasolt, ha a páciens – leginkább korábbi tapasztalatai alapján – biztos benne, hogy gombás eredetű fertőzésről van szó. Ezen kezelések a legtöbb esetben 3-7 napig folytatandók, de minden esetben fontos a gyógyszer tájékoztatójának elolvasása. Visszatérő esetekben gyakran elkerülhetetlen a vényköteles hüvelyi vagy szájon át szedhető gyógyszerek használata. Kevésbé ismert tény, hogy a visszatérő hüvelygomba kialakításában a már ismert Canida albicans gombafajon kívül gyakran más kórokozók is részt vesznek, ezért igen fontos, hogy visszatérő esetben mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz. A sikeres kezelést követően nagy jelentőséggel bír a hüvely egyensúlyának tartós megőrzése, melyben leginkább a vény nélkül is kapható probiotikus hüvelykapszulák segíthetnek.

Intim tisztálkodás

Mivel rendkívül gyakori és kellemetlen betegségről van szó, ezért a megelőzésére kiemelt gondot kell fordítani. A szeméremtest szárazon tartásához nem csupán a megfelelő textíliából készült (nem műszálas) alsónemű viselésével járulhatunk hozzá, fontos a nedves fürdőruha vagy sportruházat mihamarabbi cseréje is. Az intim területek tisztán tartásához javasolt intim mosakodók használata, amelyek segítenek a megfelelő pH kialakításában. Az intimzuhanyok azonban a legtöbb esetben kerülendők, hiszen a megelőzés során a cél a hüvelyflóra megerősítése, regenerálása és nem annak kipusztítása. Általánosságban igaz, hogy hüvelygyulladás esetén kerülendő a szexuális együttlét. Amennyiben mégis történik, óvszer használata és a megfelelő síkosság nagyon fontos. Ha a tünetek fellángolása és a menstruáció egy időre esik, tampon helyett betét használata javasolt. A felesleges antibiotikum kezelés, mint sok más tekintetben is, a hüvelygomba esetében is káros lehet.
Odafigyelő elővigyázatossággal megelőzhető, megfelelő kezeléssel pedig gyorsan gyógyítható a hüvely gombás fertőzése.

Dr. Kozma Bence
klinikai szakorvos
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.