2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Itthon nem fertőz a zikavírus

Az Európai Unió országaiban nem igazolták még a zikavírus terjedését – közölte kérdésünkre dr. Csoma Eszter az Orvosi Mikrobiológiai Intézet adjunktusa.


Elmondta, Európában eddig néhány olyan személyben mutatták ki a vírust, akik az európai kontinensen kívüli utazásuk során fertőződtek meg. A zikavírus fertőződés a csípőszúnyogok vérszívása során történik. Az egyiptomi csípőszúnyog a fő terjesztő, ami a zikavírus mellett más vírusfertőzésekért, így a sárgalázért, a dengue-lázért is felelős. Magyarországon azonban ez a szúnyog nem él. A másik lehetséges terjesztő, az ázsiai tigrisszúnyog sem telepedett még meg tartósan hazánkban. Egyéb lehetséges zikavírust terjesztő szúnyogfajról pedig jelenleg nem tudunk. Így eddigi tudásunk alapján nem várható Magyarországon zikavírus fertőzés. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírust tovább lehet adni szexuális úton és vérkészítmények útján is, ám eddig mindössze 1-1 esetet igazoltak.

A zikavírust régóta ismerik, 1947-ben fedezték fel Ugandában egy majomfajból. Nevét a felfedezés helyéről, a Zika nevű erdőről kapta. 2013-2014-ben zikavírus járványt igazoltak Francia Polinéziában, ezt követően a vírus gyors terjedését figyelték meg az amerikai kontinensen, valamint a csendes-óceáni szigetvilágban. A zikavírus Brazíliában is elterjedt, és ezzel egy időben, a zikavírussal újonnan fertőzött, brazil térségekben riasztóan megnövekedett a kóros kisfejűséggel (microcephaliával) született gyermekek száma. Míg 2010-2014 közt évi maximum 200 ilyen gyermek születését jegyzeték fel, 2015 óta már a 4500-at is meghaladta a súlyos rendellenességgel születők száma. Bár már néhány esetben kimutatták a zikavírust ilyen gyermekekben, egyelőre még vizsgálják, hogy van-e ebben a súlyos fejlődési rendellenességben szerepe a zikavírusnak. Születési rendellenesség számos egyéb okból is kialakulhat, más fertőzések (pl. szifilisz), de akár gyógyszerek is okozhatják.
A zikavírus fertőzöttek mintegy 80 százalékában a fertőzés nem jár tünetekkel, ezért a beteg sem tud róla, hogy megfertőződött. Ha mégis okoz tüneteket, akkor a legtöbb fertőzött embernek enyhe tünetei vannak, amik pár nap alatt maguktól gyógyulnak: láz, izom- és ízületi fájdalom, kötőhártya-gyulladás, kiütések a testen. Felmerült, hogy a vírus idegrendszeri tünetekért – így az izomgyengeséggel, bénulással járó Guillain-Barré szindrómáért – is felelős lehet. Még ez is bizonyításra vár. A zikavírus fertőzés kezelésére nincs specifikus gyógyszer, ahogyan megelőzésére még védőoltás sem. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján részletes információ olvasható a vírussal kapcsolatban.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.