2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Intézetvezető



Kardio Magazin

<< előző oldal


  Korszakváltás a rehabilitációs kezelésben

Befejeződött a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a régióban európai uniós pályázat támogatásából. Négymilliárd forintból nyolc helyszínen három év alatt több egészségügyi intézmény rehabilitációs osztálya, vagy járóbeteg-szakrendelése újult meg, és más rehabilitációs szakterületeken is javult az ellátás Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.


Már tíz éve elkezdődött a fejlesztés tervezése dr. Vekerdy Zsuzsanna, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék korábbi irányítója, a pályázat konzorciumvezetője által. Végeredményeként 17 ezer négyzetméter megújult belső és 4 ezer négyzetméter modernizált külső tér áll a rehabilitáció szolgálatában a három megyében 2015 decembere óta. A pályázati vállaláshoz elkészült a hétféle nyomtatott betegtájékoztató anyag a szenvedélybetegek, a pszichiátriai, a tüdő- és szívbetegek, a súlyos agy- és gerincsérültek, az érszűkület miatt amputált végtagúak, a kopásos ízületi betegek és a sérült gyermekek rehabilitációjáról.

Korszerű épület, modern eszközök

Debrecenben az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika és Tanszék újult meg több mint 444 millió forintból. A 2013 őszén elkezdődött rekonstrukció során több mint 2000 négyzetméter újult meg belül, s csaknem 1500 négyzetméter kívül. Százötvenmillió forintot meghaladó orvostechnikai eszközt, műszert, orvosi és mobil bútort és egyéb eszközt vásároltak, köztük betegosztályok, szakrendelések, gyakorló- és tornatermek eszközeit, bútorait, pl. ultrahang-készülékeket, hidroterápiás kádakat, speciális ágyakat, újraélesztő készüléket (defibrillátor), mozgásterápiás, diagnosztikai készülékeket. Az orvosi rehabilitáció területén ez a három megyét érintő legnagyobb fejlesztés az országban.

Javuló betegellátás

Fejlődtek a súlyos agysérült gyermekek és felnőttek rehabilitációjának feltételei is, elkezdődött a kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs járó beteg ellátás a felszerelések beszerzésével. Ünnep ez mindenkinek – fejezte ki a tanszéken dolgozók örömét dr. Jenei Zoltán Klinikaigazgató. Gyógytornászhelyiség, rehabilitációs ambulancia, fizioterápiás és tornaterem, két kezelőkáddal berendezett hidroterápiás helyiség, elektroterápia, magnetoterápia, gyógymasszázs szoba létesült. Gyermek- és felnőtt osztály jött létre, pszichológiai és logopédiai vizsgáló, 1, 2, 4 személyes kórtermek televízióval, légkondicionálóval, akadálymentes fürdőszobával a súlyos, a járó-és az önellátó betegeknek. Akadálymentes fürdőszobák, egyszemélyes WC-k létesültek a közel 70 ágyas osztályon. A mozgatható betegágyak több funkcióval vannak ellátva: kapaszkodóval, oxigénpalackkal, vákuumos szívóval, cseppadagolós infúzióval, hordozható EKG berendezéssel. Hozzáértő nővérgárda ápolja a betegeket a csaknem 70 ágyas osztályon.

Regionális feladatok

Dr. Jenei Zoltán klinikaigazgató elmondta, kilenc éve alakult az intézmény, kezdetben, mint tanszék, kevés munkatárssal. Évről-évre emelkedett a dolgozói létszám, és fejlődött a műszerezettség. A Klinika meghatározó feladata komplex rehabilitációs ellátást nyújtani a súlyos agysérült, agyvérzéses betegeknek, infarktusból gyógyulóknak. Távlati feladatunk azon dolgozni, hogy a beteg visszatérjen a családjához, munkahelyére. A Klinika olyan lehetőséget kapott, amely műszerek és eszközök tekintetében korszakváltást jelent a kezelésben. Az új orvosi berendezések által több beteg kap hatékonyabb kezelést. Az átlagosan 2-4 hónapig tartó komplex munkát szakmai csoportok végzik. 4-6 orvos, 14 gyógytornász, pszichológusi csoport, mentálhigiénés kolléganő, ergoterapeuták, dietetikusok (a napi tennivalókhoz kellő, összehangolt mozgást gyakoroltató specialista) fejlesztik a betegeket. Regionális feladatokat is ellátnak a súlyos agysérült gyermekek és felnőttek esetében, a társszakmákat is bevonva a rehabilitációba pl. az idegsebészet, kardiológia, gyermekgyógyászat, neurológia. A Klinikán dolgozó orvosoknak a rehabilitáció mellett több szakvizsgájuk is van, így nagyobb a rálátásuk a betegekre – mondta a klinikaigazgató.

A Debreceni Egyetem konzorciumi partnerei voltak a következő intézmények: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Gyula Géza Kórház Rendelőintézet Szolnok, Kátai Gábor Kórház Karcag, Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Debrecen, MÁV Kórház és Rendelőintézet Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyíregyháza.

Császi Erzsébet

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.