2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Terhesség alatti fertőzések

Az alapvető higiénés szokások, szabályok betartása ellenére az emberi élet során az emberi szervezet több baktérium, illetve vírus által okozott fertőzésen esik át. Bizonyos kórokozók ellen védőoltások óvják az embereket, ezenkívül a különböző fertőzések következményei gyógyszerekkel eredményesen kezelhetőek, így súlyos betegség csak ritkán alakul ki.


A terhesség, a fertőzések következményei tekintetében is „más állapotot” jelent. A várandós édesanyák szervezetébe bejutó kórokozók egy része a méhlepényen átjutva, a méhen belül fejlődő jövevényt is veszélyezteti. A kismama egészségét veszélyeztető súlyos tünetekkel járó betegségek kialakulása mellett, az anyaméhben fejlődő ébrény, illetve magzat szerveinek, szervrendszereinek fejlődési rendellenességét is okozhatják a várandósokat érő fertőzések. Az is előfordulhat, hogy az anyai egészséget nem veszélyeztető, gyakran tünetmentes fertőzések okoznak súlyos magzati fejlődési rendellenességet.

Vírusok

A fejlődési rendellenességek észlelésekor, a terhesgondozás, illetve a genetikai tanácsadás során sokszor már késő van a folyamat gyógyítására, esetlegesen csak a súlyosbodás előzhető meg, igen súlyos esetekben a terhesség megszakítására is lehetőség van. A fejlődési rendellenességeket okozó fertőző elemek leggyakrabban a cytomegalovírus, a toxoplasma gondii nevű parazita, és varicella zoster vírus. A cytomegalovírus és toxoplasma fertőzés következményeként előfordulhat, hogy agyi fejlődési rendellenesség: agykamratágulat, súlyos esetben vízfejűség alakul ki. Ezekkel a kórokozókkal szemben a korábban lezajlott általuk okozott, gyakran tünetmentes fertőzések védettséget jelentenek, a védettség szükség esetén vérvétellel kimutatható. A friss fertőzés elkerülése érdekében a nyers húsok, kétes tisztaságú zöldségek fogyasztása, és a macskákkal, mint köztes gazdákkal való érintkezés kerülése javasolt a terhesség alatt. A varicella zoster vírus a bárányhimlő kórokozója, ez méhen belül a magzat testét, végtagjait érintő fejlődési rendellenességeket képes előidézni. Aki korábban átesett a bárányhimlőn annak nincs félnivalója, tervezett terhesség esetén, ha valaki még nem volt bárányhimlős, védőoltásra is lehetőség van.

Vérbaj

Ritkábban fordul elő, hogy a syphilis, a vérbaj kórokozója okoz méhen belüli magzati fejlődési rendellenességeket, általában akkor, ha az anya nem kap a betegségére megfelelő terápiát. A terheseket erre a kórokozóra rutinszerűen szűrik a terhesgondozás során, így kevés a kezeletlen eset. Hasonlóképpen kötelező szűrés történik vírusos májgyulladás kórokozója esetében is.

Parazita

A Chlamydia trachomatis nevű parazita nem fejlődési rendellenességet, hanem újszülöttkori betegséget szemhegesedést, vakságot, esetleg tüdőgyulladást okozhat, nemi úton terjedő kórokozó. Egyes vírusok, pl. Human papilloma vírus, Herpes simplex vírus a szeméremtesten okozhatnak elváltozást a nőkben, így terhesekben is, kezelhető elváltozások. A magzatnál ritkán okoznak fejlődési rendellenességet, de az újszülött fertőződése és vírusos betegsége létrejöhet meglévő anyai elváltozások esetén hüvelyi szülés alkalmával, így meglévő anyai elváltozások esetén császármetszés indokolt. Fentiek megelőzésére a monogám életforma, kezelésére a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, szükség esetén a partner urológiai vizsgálata szolgálhat.

Koraszülés

A koraszülések aránya a fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságánál sokkal magasabb. A koraszülések hátterében oki tényezőként leggyakrabban a méhen belüli bakteriális fertőzések állnak. Ezek következményeként nemcsak a koraszülés gyakorisága, hanem az újszülöttkori fertőzések előfordulása is növekszik. Akár méhösszehúzódásokkal, akár a magzatburok megrepedésével kezdődik el az idő előtti szülési folyamat, kiváltó faktorként legnagyobb százalékban méhen belüli fertőzés valószínűsíthető, vagy azonosítható. A méhtevékenység, vagy ún. „fájások” beindulása a méhizomzat érzékenységének fertőzések általi fokozódása következtében történhet. A magzatvíz szivárgása, majd nagyobb mennyiségben történő elfolyása a magzatot és a magzatvizet körülvevő hártyás jellegű burok: a magzatburok fertőzések általi meggyengülése, megrepedése, ill. kilyukadása miatt jöhet létre. Koraszülésről beszélünk, ha a magzat a 24. és 37. terhességi hét között jön a világra, ilyenkor fokozott újszülöttgyógyászati követést, kezelést igényelhet az újszülött. A koraszülések során igen kis súlyú, igen éretlen magzatok is világra jöhetnek akár 500 gramm körüli súllyal, ezek az újszülöttek intenzív ellátást igényelnek, igen súlyos újszülöttkori fertőzések is kialakulhatnak, illetve több szövődmény veszélyezteti őket mint az érett babákat. Fontos azonban, hogy a méhen belüli fertőzések az előzőeknél nagyobb koraszülötteket és az érett, időre született babákat is veszélyeztetik.

Baktérium

A méhen belüli fertőzések egyik fontos kórokozója a Streptococcus agalactiae nevű baktérium. A nők 15- 20 százaléka tünetmentes hordozója a kórokozónak. A kórokozó nemi úton terjed. A hordozók körében az összes szülésre vonatkozóan az újszülöttek tekintetében 1 százalékban jár súlyos következményekkel. Szűrhető és kezelhető fertőzés. Igazolt anyai fertőzés esetén az újszülöttkori fertőzés megelőzésére a szüléskor az anyának adott antibiotikum szolgál.

Terhesgondozás

Természetesen egyéb baktériumok, kórokozók is szerepet játszanak a koraszülések megindulásában. Összefoglalva a megelőzés a legfontosabb. Ügyelni kell a személyi higiénére, illetve a nemi úton történő terjedés lehetősége miatt, családtervezés előtt is a monogámia részesítendő előnyben. A hölgyek számára elengedhetetlen az évenkénti és panasz esetén a soron kívüli nőgyógyászati ellenőrzés, szükség esetén a partner vizsgálata is, illetve várandósság alatt a rendszeres terhesgondozás.
A korszerű szülészeti és nőgyógyászati ellátás, és újszülöttgyógyászat eredményeinek felhasználásával a koraszülések száma és a méhen belüli fertőzések egyéb nem kívánatos következményeinek előfordulása csökkenthető.

Dr. Lukács János
szakorvos
Szülészeti és Nőgyőgyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.