2020. Február 26. Géza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Felkészülés a terhességre

A terhesség jeleit három csoportba osztjuk. Vannak úgynevezett gyanú-, valószínűségi és biztos jelek. Gyanújelek: emlőfeszülés, émelygés, reggeli órákban hányinger-hányás, bizonyos ételek megkívánása, másoktól való berzenkedés. A valószínűségi jelek csoportjába tartozik a menstruáció elmaradása, a pozitív terhességi tesztek, valamint a méhhel kapcsolatos speciális elváltozások, melyek nőgyógyászati vizsgálat során deríthetők fel.


A terhesség biztos jelének ultrahangvizsgálattal igazolt terhesség (petezsák, embrió vagy magzat) tekinthető. Mindhárom jel a terhesség korai időszakában (4-5. hét) jelentkezik. A gyanújelek a terhesség kapcsán termelődő hormonok hatásának tudhatók be, egyénenként változó intenzitásban, és legtöbbjük általában a 12-14. hétig fennáll. A valószínűségi jelek már a menzesz kimaradását követően jelen vannak. Ultrahangvizsgálattal a másállapot az 5. héttől diagnosztizálható. Fenti tünetek a vegetatív idegrendszerben bekövetkező változásoknak tudhatók be, melyeket a terhességben termelődő speciális hormonok okoznak, ezeket zömmel a méhlepény termeli. Ezek az elváltozások egyénenként és adott személy másik terhessége esetén is legtöbbször más formában vagy intenzitással jelentkeznek. A terhességi gyanújelek természetesnek tekinthetők, de amennyiben pl. a terhességi hányinger-hányás igen intenzíven és egész nap észlehető, úgy orvosi ellátást is igényelhet. Az egészséges életmód vitele már a fogantatás idején, illetve azt megelőzően javasolható, ami jelenti az egészséges táplálkozást, a szenvedélyekről való leszokást (dohányzás, alkohol), a sportolást. Ezek azok a dolgok, amiket mindenki megtehet, de emellett legideálisabb az volna, ha minden leendő anyuka stresszmentes közegben mind fizikailag, mind lelkileg rá tudna hangolódni a terhességre. A terhességi multivitaminok rendszeres szedésének elkezdését a tervezett fogantatást megelőzően 2 hónappal javasoljuk.

Dr. Sápy Tamás
egyetemi adjunktus
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.