2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Biotechnológiai üzem épül

Biotechnológiai úton előállított gyógyszerek fejlesztésére és gyártására üzemet épít a Richter Gedeon Nyrt. Debrecenben tizenötmilliárd forintos beruházással


Kutatási, tudományos és pályázati célú megállapodást kötött a gyógyszergyár, az egyetem, a városi önkormányzat és a megyei kereskedelmi- és iparkamara, melynek eredményeképpen felépül a 110 dolgozónak munkát adó új üzem. A biotechnológiai üzem építése az idén kezdődik Debrecenben a Határ úti Innovációs és Ipari Parkban, és 2012-ben kezdi meg működését. Először az onkológiai, immunológiai, vérképzőszervi, ízületi és asztmatikus megbetegedések gyógyítására alkalmas készítményekből a klinikai vizsgálatokhoz szükséges mintát állítják elő, majd 2014-től a piacra is gyártanak.
– A gyógyszergyár életében mérföldkő lesz a biotechnológiai üzem felépítése. A hozzáadott szellemi érték és az egyetemmel kialakult jó kapcsolat miatt esett a választás Debrecenre. Európában két ilyen üzem van, a régióban ez lesz az első a régió versenyképességét fokozva – mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.
– Jó utat választott Debrecen önkormányzata tíz évvel ezelőtt, amikor elhatározta, hogy a város gazdasági fejlesztésére a magas hozzáadott értéket képviselő cégek letelepedését támogatja. A város jelentős helyiadó-kedvezményt biztosít ezeknek a cégeknek – ismertette Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A kamara olyan fejlesztéseket támogat, amelyek hozzájárulnak a térség versenyképességének fejlesztéséhez – tette hozzá Miklóssy Ferenc, a megyei kamara elnöke. Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke elmondta, Debrecenben az országos átlagnál és az államilag finanszírozott keretnél sokkal többen jelentkeznek PhD-képzésre. A Richter támogatási megállapodása alapján évente három PhD-hallgató ösztöndíját biztosítja.
– Örömmel fogadtuk a Richter Gedeon kezdeményezését az együttműködések további erősítésére és kiterjesztésére. Az együttműködés eredményeképpen tovább erősödhet többek között a gyakorlatorientált oktatás, valamint a piac számára valóban releváns kutatások végzése is, mely területen a Debreceni Egyetem kimagasló eredményeinek köszönhetően nemzetközi viszonylatban is már régóta ismert és elismert – mondta a Debreceni Egyetem rektora, dr. Fésüs László.
– A kutatási tevékenység elismertségét, gyakorlati alkalmazhatóságát jelzi az elnyert K+F pályázati bevételek folyamatos növekedése is. Az egyetem Molekuláris Medicina Kutatóközpontja az Európai Unió Kiválósági Központjaként működik, a Klinikai Genomika Központ a hazai humángenom-kutatások vezető intézménye. A Genomnanotech Tudásközpont kapcsán a Debreceni Egyetem összefogott a gazdasági szféra szereplőivel, megteremtve a piaci igényeket is kiszolgáló kutatást, lehetővé téve az eredmények gyors társadalmi hasznosulását. Egy szakmai szereplő külső támogatása mindig fontos hozzájárulást jelent, mert ennek köszönhetően – a színvonal emelkedése mellett – a tudományos munka találkozhat a piaci és társadalmi igényekkel. Az együttműködés fontos lépést jelent a Pharmapolis gyógyszeripari klaszter program megvalósításában is, melyet Debrecen és a Debreceni Egyetem, a gyógyszeripari szereplőkkel együttműködve, a közelmúltban indított el.

Forrás: Egészségcentrum 5. évfolyam 3. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.