2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Vigyázzanak a szívükre hölgyeim!

A szívelégtelenség népbetegség, Magyarország lakosságának 1-2 százaléka, azaz 100-200 ezer ember szenved tőle.


A szívelégtelenségnek rosszabb a kimenetele, mint a legtöbb rákos betegségnek – ismertette dr. Édes István, a Kardiológiai Intézet igazgatója.

– Tízszer annyi nő hal meg szív-és érrendszeri betegségben, mint rákban, mégis jobban félnek a nők a tumoros betegségektől, mint a kardiovaszkuláristól.
A szívelégtelenség tünetei: fáradékonyság, gyengeség, köhögés, fulladás. Az első stádiumban lévő betegeknél csak fizikai terhelésre jelentkeznek a tünetek, a legsúlyosabb, negyedik fázisban lévők annyira fulladnak, hogy semmilyen mozgásra nem képesek.
Szívelégtelenség leggyakrabban koszorúér betegség és magas vérnyomás miatt alakul ki. A koszorúér betegség során a betegek túlélnek több kisebb-nagyobb infarktust s folyamatosan csökken a szívizomtömegük, ami miatt szívelégtelenség alakul ki náluk. Illetve súlyos, mindegyik koszorús vénára ráterjedő érszűkületük van és ugyan nem kapnak infarktust, de annyira csökken szívük vérellátása a sok kisebb-nagyobb érszűkület miatt, hogy tönkre megy szívük pumpa funkciója és szívelégtelenségük lesz. Koszorúér betegség kialakulhat dohányzás, magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség miatt.
Szívelégtelenség keletkezhet magas vérnyomás miatt is. Akinek krónikusan 140/90 Hgmm fölött van a vérnyomása és nem kap agyvérzést, annak a szívének nagy erőt kell generálnia, minek következtében megvastagszik a szívizma.
A betegség nőket és férfiakat egyformán érint. A nők nagyobb arányban élik túl a szívműtéteket, mint a férfiak, viszont több nő hal meg szívinfarktusban, mint férfi. Ezért vigyázzanak a szívükre hölgyeim! – hívta fel a figyelmet a professzor.
Akinél már kialakult a szívelégtelenség, annak is tanácsos mérsékelt testmozgást végezni, emellett érdemes csínján bánni az alkohollal. Az orvosi kezelés során elsőként be kell állítani a vérnyomást, s életmódot váltani, mint abbahagyni a dohányzást, leadni a túlsúlyt.
Ha csökkent a szív bal kamrájának működése, akkor meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, ami megakadályozza a szívműködés további romlását.

Forrás: Egészségcentrum 5. évfolyam 3. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.