2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az allergia személyre szabott kezelése

Itt a tavasz, az allergia szezonja. Mi ez a betegség, mit tehetünk ellene?


„Az allergia népbetegség, ami az iparilag fejlett, városiasodott országok lakosságának 30-40 százalékát érinti, így Magyarországon is legalább 3 millió embert. Ez a szám az utóbbi három évtizedben duplázódott meg. Több olyan változás történt ugyanis a városias életformában, mint például a természetes és szükséges mikrobatartalmú belső környezet mesterséges kiiktatása. Ez az immunrendszer működését úgy változtatta meg, főleg kisgyermekkorban, hogy nem a fertőzésekkel szembeni fokozott védekezés mechanizmusa fejlődött ki, hanem az allergia.”

Gyulladás

Az allergia kórbonctani értelemben gyulladás, és a szervezet általános védekező rendszerének, az immunrendszernek a betegsége. Kialakulásában fontos szerepe van az öröklött hajlamnak. Az allergia az immunrendszerben „antigén (allergén) ellenanyag”, vagy „antigén (allergén) speciális sejt” reakciók során létrejövő gyulladás, más néven „ túlérzékenységi reakció”, ami azonban csak” bizonyos” genetikai adottságú emberek körében, és csak „bizonyos” anyagokkal szemben alakul ki. Ilyen anyagok lehetnek pl. a virágporok, állatok szőre, penészgombák, továbbá különféle élelmiszerek, gyógyszerek, stb. Több betegség, több kórkép formájában nyilvánul meg. Leggyakoribb az orrnyálkahártya és a szem kötőhártya gyakran együtt jelentkező gyulladása, de jól ismert a különböző bőrgyulladások sora, vagy a nehézlégzéssel járó hörgő asztma is. A legsúlyosabb allergiás állapot az úgynevezett „anafilaxiás sokk”. Ez hirtelen kialakuló, életveszélyes betegség. Kifejlődhet rovarcsípés következtében, vagy bizonyos élelmiszerek (pl. diófélék, tenger gyümölcsei, hal) vagy gyógyszerek (pl. penicillin) hatására. Gyorsan, 2-4 óra alatt beindul. Jelentős vérnyomáseséssel, továbbá fulladást okozó hörgő görccsel járhat. Ez a leggyorsabb szakellátást igényli.

Személyre szabott

Az allergia kialakulásának mechanizmusa lényegében ismertté vált az utóbbi évtizedben. Kimutatásának és hatékony oki kezelésének elve mostanra már tudományosan megalapozottá vált a „molekuláris (komponens alapú) diagnosztika és allergén specifikus immunterápia” új ismereteinek alapján, ami személyre szabott kivizsgálást és gyógyítást tesz lehetővé. Ehhez az eszközök is széles körben elérhetőek lettek szerte a világon, bár Magyarországon jelenleg még a biztosító nem finanszírozza teljes körben ezeket az eljárásokat. Remélhetőleg ez a probléma rövidesen megoldódik! A megelőzés érdekében pedig kialakulóban vannak ígéretes, eredményes új eljárások, pl. a belső környezet „renaturálása” megfelelő mikroba eredetű termékkel.

Korrekt magatartás

A tudományosan megalapozott diagnosztikus és kezelési módszerek pozitív eredményeit azért kell hangsúlyozni, mivel a tudományosan meg nem alapozott, alternatív és természetgyógyász beavatkozások sok embert tévesztenek meg. Nem lehet tagadni, sok ilyen beavatkozás okozhat javulást a betegeknél a „placebo” hatás alapján. Ez azt jelenti,– mutatva az allergiás személyek „különleges” alkatát és idegrendszerét is –, hogy közülük háromból két személynek „adható be” jó tálalásban bármivel kapcsolatban, hogy az csökkenteni fogja a panaszait, és néha tényleg ez is történik. A korrekt orvosi magatartás a placebo alkalmazásával kapcsolatban az, hogyha valakinél hatásos, meg kell hagyni a beteget ennek folytatásában. De fel kell világosítani, hogy ez nem az „oki” kezelés, amiben ugyanis háromból három betegnél várható a tényleges javulás. Ha az illető mégis a placebo kezelést vállalja, és pénze is van erre, meg kell hagyni a választásában. Minden allergiás betegnél hangsúlyozni szükséges a személyes felelősség és aktivitás fontosságát, ugyanis az egyéni megfigyelésekkel, a figyelmes „ allergén elkerüléssel vagy kiiktatással” ki lehet védeni a kóros tünetek létrejöttét.

Szezonális allergének

Fontos tudni, hogy a szezonális, külső allergének (főleg virágpollenek) által indított légúti allergia, minek fő tünetei az orrnyálkahártya és a szem kötőhártya gyulladása, bár sok ember érint, nem fedi le az allergiások teljes körét. Nagyon sok ember szenved a belső, házi allergének (házipor atkák, penészgombák, csótány, háziállat szőr, stb.) által kiváltott panaszoktól is. Ezek állandó irritáló hatásuknál fogva döntő jelentőségűek egy-egy allergiás betegség előrehaladásnak fenntartásában. Végül és nem utolsósorban számolni kell az ételallergiások kb. 7 százalékot kitevő jelentékeny arányával.

Csecsemőkor

A legtöbb allergia csecsemőkorban indul tehéntej- és tyúktojás allergiával, ami egyébként felnőttkorban is a vezető két étel allergia típus. Nagyon fontos lenne ezeknek az eseteknek a minél korábbi felismerése, ugyanis a csökkentett allergén hatású tápszerek adásával sok esetben megakadályozható az allergia továbbfejlődése, az újabb és újabb allergénekkel szembeni érzékennyé válás, továbbá a bőrgyulladások, legsúlyosabb esetben pedig a hörgő asztma kialakulása. (Nem ritka, hogy még kisgyermekkorban az allergia „kinőhető”). Fontos tény, hogy ilyenkor a különböző légúti allergének közül a házi, belső allergének erősítik fel a kóros folyamatokat. Hat éves kor alatt például Debrecenben még alig találunk parlagfű-allergiát, ami felnőtt korra már a domináló légúti allergén.

Jó tanácsok

Az allergiát úgy tekintsük, hogy valódi szakemberek által, tudományos elveken alapuló módszerekkel – elvileg – hatékonyan gyógyítható betegség csoport lett. A kivizsgálás és gyógyítás szakmai elveken alapuló, lehetőleg centrumokban zajló, biztosító általi, reálisan megvalósítható finanszírozását általánosan elérhetővé kell tenni Magyarországon is, hasonlóan, mint például Szlovákiában. A kivizsgálásban és kezelésben nélkülözhetetlen a beteg aktív részvétele az allergén felismerésben, továbbá annak lehetőség szerinti kerülésében. A kivizsgálásban pontosan meghatározott indikációk alapján szükség van a bőrpróbákra, és a hagyományos laboratórium vizsgálatokra változatlan jelentőséggel. Az így tisztázatlan esetekben válik szükségessé a „molekuláris (komponens) alapú” diagnosztika a tényleges allergén(ek) megtalálásához, továbbá az esetleges allergén keresztreakciók kizárásához. (Jól ismerjük a parlagfű-pollen és a dinnye allergénjének keresztreakcióját). A gyógyítás módszerei : egyéni allergén felismerése és kerülése, ha lehetséges; célzott, gyulladás gátló gyógyszerek alkalmazása; személyre szabott allergén specifikus immunterápia.


Dr. Sipka Sándor
egyetemi tanár, tanszékvezető
Regionális Immunológiai Tanszék
Belgyógyászati Klinika C Épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.