2020. Július 14. Örs, Stella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szenvedélybeteg anyák, babák

A káros szenvedélyek fogalomkörébe tartoznak azok a magatartás zavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, ettől a szertől függőség alakul ki, az illető személy nem tud lemondani róla, így akkor is fogyasztja, ha a testi-, lelki-, szociális ártalmait már érzékeli.


Kialakulása során az egyén pillanatnyi örömökre cseréli fel hosszú távú céljait, törekvéseit. Szenvedélybetegségnek a lényege, hogy amennyiben a személy az adott készítmény szedését csökkenti vagy abbahagyja, elvonási tünetei jelentkeznek. A káros szenvedélyek formái a nikotin-, alkohol- és kábítószer-függőség, melynek hatásait összefoglalom a magzat, az újszülött és az édesanya szempontjából.

Egészségesen születés joga

Az egészségesen születés joga minden újszülöttet megillet, ehhez viszont a leendő szülőknek a kívánt fogantatás előtt 6 hónappal fel kellene hagyniuk káros szenvedélyükkel. A fogantatás után optimális esetben az anyaméh tökéletes hely a magzat számára, viszont a köldökzsinóron, méhlepényen át nem csak a hasznos és a fejlődéshez szükséges anyagok jutnak el a magzathoz. A káros szenvedélyek veszélyt jelentenek és maradandó ártalmat is okozhatnak a babáknak.

Nikotinfüggőség

A nikotinfüggőséggel kapcsolatosan elmondhatjuk, hogy a várandósság elég erős motiváció a nők számára, hogy leszokjanak a dohányzásról, de a gyermek megszületése után általában újra kezdik ezt a rossz szokásukat. Azoknál a gyermekeknél, akik dohányzó családban élnek, a légúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő, mint a nem dohányzó szülők gyermekeinél. Tanulmányok bizonyítják, hogy a szoptatás védelmet nyújt a gyermekeknek a passzív dohányzás okozta ártalommal szemben, ez még egy érv az újszülött kizárólagos igény szerinti szoptatása mellett. A dohányzó szülők gyermekeinél a bölcsőhalál kockázata hétszer akkora, mint a nem dohányzó szülők gyermekei esetében. A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, az igény szerinti szoptatás folyamatosan szavatolja a gyermeknek a testközelségét, és együttléteket az édesanyával, mely ösztönzőleg hat a csecsemő valamennyi életműködésére, így a légzésre is.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolja a magzat állapotát, már fél deciliter vodka elfogyasztásának hatására is percekre leállhat a légző mozgása a magzatnak. Megszületés után a rendszeres alkohol fogyasztás hatására az újszülöttön megfigyelhetők az alkoholmegvonási tünetek: sírósabbak, ingerlékenyebbek, remegnek, keveset alszanak, izzadnak és szapora a légzésük.

Kábítószer függőség

A kábítószer-fogyasztás mind az anya, mind a magzat függőségét okozza, ami a megszületés után is fennmarad, így speciális kezelést igényel. Az utóbbi években sajnálatos, de a káros szenvedélyek közül a drogfogyasztás is egyre inkább előtérbe került. A kábítószer fogyasztás következtében előfordulhat koraszülés illetve a magzat, fejlődési rendellenessége, retardációja is. A drogfüggő újszülöttek rendkívül ingerlékenyek, a legkisebb kellemetlenséget sem tolerálják, alvásuk nyugtalan és rendszertelen. A drogfüggő babák elvonása pár hét alatt megszűnik, de a függőség hosszú távon is kihathat az életére. Az ápoló feladata, hogy az újszülöttet megnyugtassa, óvatosan ringassa, csökkentse a zajt és fényeket a gyermek környezetében.
Az alkohol és kábítószerfüggő újszülöttek ápolásakor, hatalmas türelemre, odafigyelésre van szüksége az újszülött ápolóknak, míg a függőséget okozó szer teljesen ki nem ürül az újszülött szervezetéből.


Mihálka Péterné Lacovics Éva
diplomás ápoló, főnővér
Újszülöttosztály
Neonatológiai Tanszék
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.