2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Jó tanácsok kórházi tartózkodáshoz

Orvoshoz menni, kórházba feküdni az emberek többsége számára rendkívüli helyzet. Vannak esetek, amikor hirtelen, nem várt esemény hatására kell orvoshoz fordulni, de általában a szakvizsgálat, kórházi bennfekvés tervezhető, így készülni is lehet rá.


A felkészülés praktikus: enyhíti a helyzettel kapcsolatos feszültséget, hatékonyabbá teheti a beteg és egészségügyi dolgozók közötti kommunikációt, csökkenti az ismeretlen környezet miatti kényelmetlenséget.

Vizsgálat


A szakrendelések többsége beutalóköteles, és időpontegyeztetéssel vehető igénybe. Szerezze be a háziorvosi beutalót, és egyeztessen időpontot a szakrendelésre! Jegyezze fel a dátumot, és tegye jól látható helyre az emlékeztetőt! Írja össze, milyen gyógyszereket szed, milyen adagban, és ne felejtse el magával vinni a papírt. Amit még hozzon magával: személyi iratok: személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya, ezek mellett beutaló, korábbi orvosi leletek. Gondolja végig van-e allergiája, volt-e olyan gyógyszere, amely szedését mellékhatások miatt kellett abbahagyni. Ha van kérdése az orvoshoz: írja le azokat. Segíteni fog, hogy ne akkor jusson eszébe, amikor épp kilép a rendelő ajtaján.

Egynapos ellátás


Ha járó betegként orvosi beavatkozásra, egynapos ellátásra jön, a felvételhez szükség van a fentiekre: beutaló, korábbi orvosi leletek, gyógyszerek listája, személyi iratok. Legkésőbb, amikor az időpontot megkapja, tájékoztatják arról is, elő kell-e készítenie magát az ellátásra. Ez történhet írásos betegtájékoztató anyagokon, rajta lehet az előző ambuláns lapon, és általában szóban is elhangzik. Időben gondoljon az előkészületekre! Lehet, hogy csak aznap kell éhgyomorra jönni, de lehet, hogy már napokkal korábban is van teendő. Egynapos ellátásoknál már esetleg az éjszakát is a kórházban kell tölteni. Készítsen össze hálóruhát, törülközőt, tisztasági csomagot, evőeszközt és poharat is. Ha autóval jön, és ön vezeti, kérjen tájékoztatást arról, hogy hazafelé vezethet-e.

Bennfekvés

Ha hosszabb idejű kórházi bennfekvésre van szükség, akkor a megadott időpontban jelentkezzen az adott klinika betegfelvételi irodájában, esetenként az osztályon. A felvételhez hozza a fentebb említett személyi iratokat, korábbi orvosi leleteket. Feltétlenül legyen önnel a szedett gyógyszerek listája, erre a kezelőorvos minden bizonnyal rákérdez majd, ahogy az allergiákra is. Gondolja át mire lesz szüksége: tisztálkodó szerek (szappan, törölköző, mosdó szivacs, papír zsebkendő, WC papír, fogkefe, fogkrém, fésű, borotválkozó eszközök, evőeszközök (kanál, villa, kés, pohár, bögre, papírszalvéta), ruhaneműk (papucs, köntös, pizsama vagy hálóing). Kórházi tartózkodása alatt a saját ruháit használhatja, kivéve, ha ez valamilyen (általában higiénés) szabály miatt nem szabad. Ilyenkor kórházi ruhát biztosítunk. Hozhat magával könyvet, rejtvényújságot, kézimunkát, rádiót (fülhallgatóval). Ezek mellett olyan eszközöket, amikkel eltöltheti a szabadidőt úgy, hogy közben nem zavarja betegtársait, és a klinika házirendje ellen sem vét. Szeszes italt a klinikán tilos fogyasztani
. Ha a kezelőorvos diétát rendel el, fontos tudni, hogy hatás csak akkor várható, ha szigorúan betartja az étkezési előírásokat. Ez azt jelenti, hogy azt – és csak azt – szabad enni, inni, ami a konyháról érkezik. Mellette fogyasztani csak vizet, néha gyümölcslevet szabad. Lehetőség szerint ne hozzon nagy összegű készpénzt, értékes ékszert stb. Ha mégis muszáj, tájékozódjon az adott klinikán hogyan lehet biztonságosan őrizni értéktárgyait.

Szőllősi Anna
vezető
Szakdolgozói Felnőttképzési Központ
Ápolási Igazgatóság

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.