2019. Október 20. Vendel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az alkoholbetegség gyógyíthatatlan

Nagy baj, ha alkoholista van a családban, aki ráadásul nem ismeri be iszákosságát és nem kezelteti magát. Pedig ha időben orvoshoz fordulna, megelőzhető lenne teljes leépülése, megmenthető lenne családi békéje.


Az alkoholizmus betegség és állapot is egyben. Orvosi megfogalmazásban alkoholbetegséggel élő személynek nevezzük őket. Gyógyításuk elképzelhetetlen együttműködésük nélkül – szögezte le dr. Glaub Teodóra, a Pszichiátriai Tanszék adjunktusa. – Az italozásnak többféle oka lehet. Elsőként azt a kultúrkörünkben megszokott szertartást említem, hogy örömünkben-bánatunkban iszunk. Szorongásunk csökkentésére használjuk a „leggyorsabb szorongásoldót”, az alkoholt. S ha megszokjuk, ünneptől, alkalomtól függetlenül iszunk, „gyógyírként” problémáinkra. Fel nem ismert, kezeletlen depressziónkat is alkohollal „gyógyítjuk” egészen az alkoholfüggésig. Az italozásra könnyű rászokni, ha isznak családtagjaink, munkatársaink, s folyton-folyvást látjuk a szeszes italokat hirdető reklámokat a médiában. Genetikai oka is lehet alkoholizmusunknak. Furcsa, hogy míg bárki ihat alkoholt, de nem mindenki lesz rabja. Ez attól függ, hogy mennyi – az alkoholra érzékeny – receptort örököltünk, és mennyi alkoholbontó enzim meghatározó génünk van. Akinek sok, az sokat ihat anélkül, hogy meglátszana rajta. Rá mondják, hogy jól bírja az italt. Rajta csak akkor lehet észrevenni a rendszeres szeszesital-fogyasztást, amikor már különböző betegségek alakulnak ki nála, mint májzsugor, szívizom elfajulás, idegrendszeri betegségek: alkoholos elbutultság, alkoholos személyiségváltozás. Emellett alkoholos epilepsziát, szervkárosodást (máj, szív stb.), csökkent nemzőképességet okoz. Alkoholistává válhat a páciens egyéb betegségei miatt is, mint pl. skizofrénia, demencia (leépülés). A legnagyobb tragédia az anya terhesség alatti italozása, ami alkoholos magzati károsodást okoz: kisfejűséget, vízfejűséget, gyengeelméjűséget, fejlődési rendellenességeket. Az alkoholizmus lehet elsődleges, azaz tanult, illetve öröklött és lehet másodlagos, mint szorongás, depresszió miatti. Ezért kezelése is kettős. Az elsődlegesre olyan szert írnak ki, amire nem lehet szeszes italt inni a betegnek, mert ha ráiszik, akkor rosszul lesz. Emellett intézetbe is utalhatják, ahol tartósan absztinens lehet. A kezelés akkor hatásos, ha legalább fél évig tart. A másodlagos alkoholizmus kezelése szintén alkoholelvonással és az alapbetegség (pl. szorongás, depresszió) gyógyszeres kezelésével jár. Emellett pszichoterápiát javasolnak, melyen megtanul megküzdeni problémáival a páciens. S felajánlják, hogy kapcsolódjon az alkoholbetegeket védő önsegítő civil szervezetekhez, például az ország nagyobb településein működő Névtelen Alkoholisták (Anonym Alkoholisták) vagy a Kék Kereszt csoportjaihoz illetve egyházi szervezetekhez. Jó tudni, hogy az alkoholbetegség gyógyíthatatlan. Száraz lehet az illető, de a visszaesés veszélye élete végéig felette lebeg.

Császi Erzsébet

Forrás: Egészségcentrum 5. évfolyam 3. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.