2021. Március 02. Lujza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Vesebeteg is vállalhat terhességet

A teljes emberi élet elengedhetetlen része a gyermekvállalás. Korábban az anyaság örömeiben a vesebeteg nők többsége nem részesülhetett.


Mai napig tartja magát az a nézet, hogy idült vesebeteg ne vállaljon terhességet, mert súlyos anyai és magzati szövődmények léphetnek fel, valamint a veseműködés romlásának veszélye fokozott. A vesebetegség előrehaladtával sok esetben meddőség alakul ki, ezért később már nem lehetséges a terhesség. Az elmúlt két évtizedben azonban számos olyan változás történt, mely ezen nézet megváltoztatását teszi szükségessé. Növekedett a gyermekvállalás iránti igény, javult a fogamzóképesség, csökkent a szövődmények száma, súlyossága és a magzati esélyek jelentősen javultak.

Mikor javasolható terhesség?

Stabil vesefunkció mellett, ha a vesefunkciót jelző érték, a GFR (glomerulus filtrációs ráta) meghaladja a 40 ml/percet, a vizelet fehérjetartalma alacsony, a vérnyomás egy vagy két gyógyszer mellett 140/90 Hgmm alatti, valamint legalább egy éve inaktív az alapbetegség. Veseátültetés után szintén legalább egy évig nem javasolt terhesség. Dializált betegek esetében veseátültetést követően javasolt a terhesség. Ha a vesebeteg nő gyermeket szeretne, a kezelőorvos feladata a magzatra káros gyógyszerek szedésének felfüggesztése, cseréje, a magas vérnyomás, vérszegénység és egyéb szövődmények lehető legteljesebb korrekciója, az esetleges dialízis kezelés intenzitásának emelése, megteremtve a sikeres terhesség feltételeit.

Veszélytelen kezelés

Egészséges nők terhessége alatt is előfordul enyhe vérszegénység (anémia), vesebetegeknél ezt tovább súlyosbítja a vesék elégtelen erythropoetin termelése (a vesék által termelt hormon, mely a vörösvértestek kialakulását szabályozza). Vaspótlás mellett indokolt lehet az erythropoetin kezelés is, ezáltal elkerülhetővé válik a vérátömlesztés, az anémia káros következményei csökkennek. A méhlepényen az erythropoetin nem jut át, a kezelés a magzatra nem veszélyes.

Megfelelő vérnyomás

A terhesség kedvező kimenetelében meghatározó szerepe van a vérnyomás megfelelő beállításának. A vesebetegek jelentős hányada már korábban is magas vérnyomásban szenvedett, kezelésüket a terhesség alatt folytatni kell, bár a terhesség elején a gyógyszerek adagjának csökkentése szükségessé válhat. Egyedül az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim gátlók és az angiotenzin-receptor blokkolók nem alkalmazhatók a terhesség során. Nagyon fontos, hogy ha diuretikumot szedett a beteg, azt ne hagyja ki. Vesebetegeknél gyakrabban kell számolni a preeclampsia úgynevezett rárakódásos formájával, ami a terhesség 20. hete után fellépő olyan magas vérnyomást jelent, melyet fehérjevizelés és vizenyő kísér. Felismerése sokszor nehéz, első jele lehet a vérnyomás emelkedése, ezért nagy jelentősége van a rendszeres otthoni vérnyomásmérésnek, valamint a gyakori laboratóriumi vizsgálatoknak. Súlyosabb formája az eclampsia, amikor görcsrohamok lépnek fel, ezt megelőzheti fejfájás, látászavar és gyomortáji fájdalom. Súlyos preeclampsia gyanúja a terhesség befejezését teszi szükségessé.

Étrendi előírások, szűrővizsgálatok

A vesebeteg terhes nőknek többlet energia- és fehérjebevitel szükséges, emelni kell a B-vitaminok és folsav adagot is. Nagyon fontos a megfelelő D- vitamin ellátás, mely napfény hiányában napi 1000 NE bevételével biztosítható. Ennek hiányában gyakoribb a preeclampsia is. Terhesség alatt gyakrabban alakulnak ki húgyúti fertőzések, melyek nem mindig járnak klinikai tünetekkel, ezért havonta szűrő jelleggel a vizelet tenyésztése, pozitív esetben pedig megfelelő antibiotikum adása javasolt. Vesebetegek terhességeiben gyakorlott nephrológus és szülész által végzett figyelmes terhesgondozással jelentősen növelhető a terhesség sikere, melyre az elmúlt években számos példát láttunk a Debreceni Egyetemen.


Závodszky Edit VI. éves hallgató
Általános Orvostudományi Kar
Tudományos Diákköri Pályamunka
Témavezető Dr. Mátyus János

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.