2021. Március 02. Lujza nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Sok szervet érintő betegség a vörös farkas

A szisztémás lupus erythematosus (SLE), melyet gyakran csak lupusként emlegetnek, krónikus autoimmun betegség, mely az általa megtámadott szervek gyulladásával, károsodásával jár.


A lupus latin szó, farkast jelent, a lupus erythematosus vörös farkast jelent, a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. Hazánkban a felnőtt lakosság körében becsült adatok szerint 4000 lupusos beteg lehet. Az első tünetek leggyakrabban 20-30 éves korban kezdődnek, de beszélhetünk időskori (60 éves vagy idősebb) és gyermekkori (16 éves vagy fiatalabb) lupusról is. A lupus főleg a fogamzóképes korú nők betegsége, a felnőtt populáció körében 9-10:1 az arány a nők javára, vagyis 9-10 beteg közül 8-9 nő. Az SLE multifaktoriális (több tényezős) autoimmun kórkép, amely külső és belső környezeti tényezők hatására a genetikailag fogékony embereknél alakul ki. A kiváltó tényezők közül a legfontosabbak: a napfény, az UV-sugárzás, az infekciók (fertőzések), a hormonháztartás egyensúlyának eltolódása, s bizonyos gyógyszerek. A SLE-ből nem lehet meggyógyulni, de tünetmentessé lehet tenni. Lefolyása hullámzó, enyhébb és aktív szakok váltakoznak, és az aktív szakok időbeni fennállása és súlyossága is rendkívül változó. A tünetmentes időszak éveken át is tarthat.

Depresszió, gyengeség, láz

A tünetek változatosak, mivel bármely szervet érintheti, a szervi érintettségnek megfelelően jelentkeznek. Fáradtság, gyengeség, láz, nyirokcsomó duzzanat, fogyás, étvágytalanság, rossz közérzet, bőrtünetek (orcákon megjelenő pillangó alakú bőrpír), fényérzékenység, ízületi panaszok, belső szervi érintettség által okozott tünetek. Egyes betegeknél idegrendszeri tünetek (fejfájás, migrén, depresszió, hangulatingadozás, epilepsziás rohamok) is megjelenhetnek. Oki terápia híján tüneti kezelés történik, mivel kialakulásának mechanizmusa pontosan mai napig nem tisztázott. A kezelési lehetőségekkel jó eredmények, hosszú tünetmentes időszakok érhetőek el. Leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, a kórkép előrehaladásának az aktív szakok intenzitásának csökkentésére az úgynevezett immunszupresszív szerek alkalmasak. A kezeléssel az immunrendszer működését befolyásoljuk, így a fertőzésekre való hajlam fokozódik, ezért fontos a fertőzések elleni védelem.

Terhesség, gyermekvállalás

Gyakran felvetődik a terhesség és gyermekvállalás kérdése. SLE-ben szenvedőknek kisebb esélyük van arra, hogy teherbe essenek, és ha sikerül, fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen körükben nagyobb a vetélés és a koraszülés aránya. A betegség miatt szedett gyógyszerek egy része magzatkárosító hatású, ezért ha az anya a gyógyszerek szedése alatt lett várandós, akkor immunológus szakorvossal kell konzultálni. Tünetmentes beteg esetében terhesség vagy szülés hatására kiújulhat a betegség, ha megfelelő kezelésben nem részesül.

Dr. Zeher Margit
tanszékvezető egyetemi tanár
Klinikai Immunológia Tanszék
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.