2021. Június 21. Alajos, Leila nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Extrém sport az otthonszülés

Tizenkét éves múltja van a júniusi Születés hete programnak. A rendezvénybe bekapcsolódott a szülészeti klinika, amely elsőként nyerte el a Bababarát kórház címet.


Már évtizedekkel ezelőtt azon dolgoztunk, hogy megvalósítsuk a háborítatlan szülést és az igény szerinti szoptatást. Ezért már a várandósság alatt tanfolyamot tartunk a kismamáknak, és párjuknak, hogy minél kevesebb orvosi beavatkozásra legyen szükség a szülés körül, és az anya egészséges babával az ölében távozzon klinikánkról. Ez a Rózsák forradalmában (világméretű mozgalom az erőszakmentes szülésért) kiteljesedik. Partnerek vagyunk az otthonszülésben, a dúlák tevékenységében – mondta a szülés hete szülészeti és nőgyógyászati klinikai bevezető előadásában dr. Póka Róbert professzor, klinikaigazgató.

Felelősséggel tartozunk

Ismert, hogy sok a császármetszés Északkelet-Magyarországon. Ez tavaly 32,5 százalék volt az országban. Klinikánkon 38 százalék, mely a négy egyetemi klinika (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) között a legalacsonyabb, és erre büszkék vagyunk. Jó a kapcsolatunk az ellátási terület pácienseivel és szülészorvosaival is. Közülük mindenki arra vágyik, hogy a legtermészetesebb úton, a legkevesebb orvosi beavatkozással adjon életet. A Rózsák harcának résztvevőinek tudni kell, hogy a szülés levezetését a hatóságok határozták meg, az: Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet, Egészségügyi Szakmai Kollégium. Többek között kétóránként vizsgálatot kell végezni. A vizsgálatoknak dokumentációs kötelezettsége is van, mely számon kérhető, és számon is kéri a minőségbiztosítási igazgatóság, a betegek, a betegjogi képviselet, a jogrendszer eljáró személyei. Szent meggyőződésünk, hogy a normál szüléseket a szülésznőknek kell vezetni, akár otthon is. A társadalom kisebb hányada otthon szeretne szülni. Ez nem ördögtől való kívánság, támogatjuk beteljesülését. De a legegészségesebb vajúdás esetén is pl. elakadhat a magzat, leválhat a lepény, mely az anya és a magzat életveszélyes állapotát idézi elő. tehát előfordulhatnak olyan események, melyek odafigyelést igényelnek. Nem vagyunk meggyőződve, hogy az otthonszülés lehetőségei adottak a megfigyelésre. Ezért extrém sportnak tartjuk az otthonszülés. Résztvevője, és ártatlan szemlélője a magzat, akinek a bőrét vásárra viszik. Igaz, hogy felemelő érzés szűk családi körben átélni a szülést, de van egy résztvevője, akinek felelősséggel tartozunk. A fájás erősítése és a gátmetszés alkalmazása háboríthatja a pszichét, de a szabályok és a környezet kötelez a beavatkozás elvégzésére.

A Bababarát kórház feltételei

2014-ben hitelesítették újból a Bababarát kórház címünket, és folyamatosan dolgozunk megtartásáért. A szoptatás támogatására 1991-ben útjára indított Bababarát kórház ötlete az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) és a gyermekek jogainak érvényesüléséért dolgozó világszervezethez, az UNICEF-hez kötődik. Tíz kritériuma van a cím megszerzésének és megtartásának, például létezzenek írásos irányelveink (a legfontosabb szakmai szabályok) a szoptatás szorgalmazására; minden várandósnak adjunk tájékoztatást a szoptatás előnyeiről (legyen pl. erre irányuló tanfolyamunk, képzésünk); teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy a babát megszületését követően azonnal az anya mellkasára helyezhessük; az anyának mutassuk be a szoptatáshoz előnyös testtartást; száműzzük klinikánkról a tápszereket; az anya a nap 24 órájában együtt legyen újszülöttjével klinikánkon (ez a kitétel beteg újszülött esetében nem valósítható meg, ebben az esetben a gyermeket az intenzív osztályra visszük.); az anyának adjunk tájékoztatást a háborítatlan (az újszülött igénye szerinti) szoptatásról; ha a gyermek nem szopik, pohárból javasoljuk itatását; az anya és gyermeke hazabocsájtása előtt adjunk információt az anyaságot támogató különböző klinikai csoportokról, és biztassuk őket, hogy vegyenek részt benne, tapasztalataik megosztásával csillapítsák aggodalmukat. Javasoljuk, hogy már a várandósság idején csatlakozzanak a csoportokhoz, így vegyék elejét az otthoni elszigetelődésnek. Fontos, hogy kapjunk visszajelzést a fogyasztóktól az irányelvek betartásáról.

Egyre több gyermek születik

Örvendetes hír, hogy 2015-ben 12 százalékkal emelkedett a születések száma, 3000 baba született. Amikor elkezdtem a pályámat, 3600 újszülöttet segítettünk világra évente a klinikán. A születés körüli időszak (perinatális): a halvaszületés, és a születést követő héten bekövetkező halálozás szomorú vetülete a szülészetnek. Klinikánk statisztikája szerint 1000 szülésből 2,3 perinatális halálozás következik be. Ez országosan rendkívül alacsony szám, pedig az észak-magyarországi és észak-alföldi régió másik 5 megyéjéből is ideirányítják az orvosok a különböző egészségi problémákkal élő várandós nőket. Éppen ezért a koraszülések száma klinikánkon nem az országos 8 százalék, hanem 16 százalék. Az említett régiók lakosai felé progresszív ellátási kötelezettségünk van. Ez azt jelenti, hogy a várandósok a más egészségügyi intézményekben nem orvosolható betegségekkel klinikánkat keresik meg. Itt történik az ikerszülések zöme is. Míg a régiókban 1,5 százalék az ikerszülések száma, addig klinikánkon 4-5 százalék.

Az elégedettség a célunk

Egyre több asszony, pár jut gyermekáldáshoz, akiknél ez korábban elképzelhetetlen lett volna, pl. az átültetett vesével és májjal élők, a cukorbetegek. Az ország szülészorvosainak célja, hogy a betegségekkel terhelt nők is átéljék a gyermekáldás örömét. Nálunk a dúla kérdés sem tabu, nem utasítunk vissza senkit, aki ilyen kéréssel fordul hozzánk. Jöjjenek bátran a külső segítséget is igénybe vevő nők, nekünk is ugyanaz a célunk, mint nekik, hogy az édesanya elégedetten távozzon otthonába babájával együtt. Nem veszi el a szülésznő kenyerét, ugyanis szakmai kérdésekhez nem tud hozzászólni – fejezte be tájékoztatóját a professzor.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.