2018. Január 20. Fábián, Sebestyén nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2017. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai IntézetKardio Magazin

<< előző oldal


  Az „ezerarcú kór

A sclerosis multiplex krónikus autoimmun betegség, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos megbetegedése. A betegség lefolyása nagyon változatos, ezért nevezhetjük „ezerarcú" kórnak.


A világon 2,5 millióra, Magyarországon 8000-10 000-re tehető a sclerosis multiplexes (SM) betegek száma. A betegség fiatal felnőttkorban – 20 és 50 életév között – és nők körében gyakoribb. Oka nem ismert, kialakulásában környezeti, örökletes és vírusos tényezők is szerepet játszhatnak. A betegségre jellemző, hogy a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt az esetek felében rokkantsághoz vezet. Az SM megváltoztatja a betegek mindennapjait, normális életvitelét, életkilátásait, életminőségét, melyet nagyban befolyásol a tünetek megjelenése, súlyossága, az ápolás, gondozás hatékonysága. Minden betegnél másként jelentkeznek a tünetek, leggyakrabban: látászavar, szédülés, zsibbadás, vizeletürítési problémák, kóros fáradékonyság. Az SM diagnózisát sokszor nem is lehet teljes biztonsággal felállítani. Az alapos kórtörténet felvételt fizikális vizsgálat követi, majd képalkotó eljárások (pl. MR, azaz mágneses rezonancia-vizsgálat) és egyéb speciális vizsgálatok következnek.

Gyógytorna, fizikoterápia

Az SM betegek ápolása SM centrumokban történik. Ápolásuk, kezelésük csoport (team) munkában lehetséges: gyógytornász, logopédus, dietetikus és az ápolószemélyzet együttes munkájára van szükség. Fontos a tüneti kezelés, a gyógytorna és a fizikoterápia. A gyógytornász megválasztja a gyakorlatok számát, nehézségi fokát és időtartamát. Fontos szempont, hogy naponta többször tornázzon a beteg. A mozgáskorlátozottság, vizelet-visszamaradás, esetenként állandó hólyagkatéter viselése mind hajlamossá teszi a beteget a fertőzésekre (infekció) pl. húgyúti fertőzés, felfekvés, tüdőgyulladás, vérmérgezés. Az infekciók megelőzése és kezelése kiemelt jelentőséggel bír. Az SM betegeknél a lelki és szocilis támogatásnak igen nagy szerepe van, mivel jelentős részük szenved depressziós tünetektől. A depresszió oka lehet az életmódváltásra adott válaszreakció vagy a gyógyszeres kezelés mellékhatása. A társ, a család támogatása, bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés segít túljutni az enyhe depresszión. Az önsegítő csoportokban folytatott beszélgetések jó hatásúak, a csoporttagok a találkozók során megbeszélik a mindennapjaikat érintő lelki és társadalmi kérdéseket. Jó lehet tudni, hogy a többiek hogyan kezelik hasonló gondjaikat: megerősítő és egyfajta „nincs egyedül a bajban" érzést ad.

Újragondolt teljes élet

Jó tudni, hogy SM betegként is lehet teljes életet élni, csak a megváltozott helyzethez való alkalmazkodás igényel egy kis időt. Újra kell gondolnia a betegnek korábbi életvitelét, és azt a betegségnek, tüneteknek megfelelően átalakítva élni. Számos jótékony hatása miatt ajánlatos pl. sportolni, ami javítja az izommerevséget, az egyensúlyzavarokat, a hólyag- és bélműködést, csökkenti a depressziót. Javasolt továbbá természetes alapanyagú élelmiszerek fogyasztása, a stresszhelyzetek kerülése, és időt kell szánni a relaxálásra is. Az SM-re hívják fel a figyelmet a betegség világnapján, melyet 2009. május 27-én rendeztek meg első ízben szerte a világon, és azóta is minden év május utolsó szerdáján megismétlik.

Tasiné Illés Edit
osztályvezető ápoló
Neurológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.