2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Újratanítják a beteget az önellátásra

Az ergoterapeuta bármely funkcionális akadályozottsággal élő ember gyógykezelését végzi, legyen szó látás-, hallás-, vagy mozgássérültről. Az ergoterápia a hétköznapi tevékenységeket használja gyógyításra.


– A tanszéken főként súlyos agysérültekkel foglalkozunk, akik között sok a féloldali bénult beteg. Őket tanítjuk meg a hétköznapi tevékenységekre. A betegek állapotuk stabilizálása után kerülnek át a tanszékre a neurológiai, az idegsebészeti, a belgyógyászati illetve más klinikáról. Állapotuktól függően egyénre szabott módon különféle fizioterápiában, beszéd- és figyelemfejlesztő foglalkozásokon, ergoterápián vesznek részt.

Vissza a mindennapi életbe

Megváltozott képességeik figyelembe vételével felkészítjük őket a mindennapi életbe való visszailleszkedésre, az önellátásra. Van, akinek egészen kevés hiányzik ahhoz, hogy újra dolgozhasson, csak finommozgásokban szorul segítségre. Mást újra meg kell tanítani pl. öltözködni, tisztálkodni, evőeszközökkel étkezni, pohárból inni stb. Megint mást a kollégiumi életre kell felkészíteni. A tanszéken addig kezeljük a beteget, amíg eredményt mutat, fejlődik. Van, akinél ez pár hét, másnál akár egy év. Bejáró betegeink is vannak, korábban fekvőként kezelt betegeink közül sokan kézügyességük fejlesztésére járnak vissza hozzánk. A betegekkel csoportos vagy egyéni foglalkozásokat végzünk a tanszéki szakemberekkel csoport munkában.

Képességfejlesztés

A szakmabeli csoport tagja: orvos, gyógytornász, ergoterapeuta, dietetikus, ápoló, pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, szociális munkatárs. Mindannyian részt veszünk a közös rehabilitációs terv kialakításában, de egyéni kezelési tervet is készítünk és azokat összehangolva együtt dolgozunk a beteggel. Az embert kezeljük komplexen. Ehhez lényeges ismernünk otthoni körülményeit: pl. a lakását: társasházban vagy kertes házban él? Lift, lépcső van-e? Zuhanyozót vagy fürdőkádat használnak? A foglalkozását: tudja-e folytatni korábbi munkáját vagy újon kell gondolkodnia? Első feladatunk, hogy önellátásra tanítsuk a beteget, utána munkaképessége visszaadásán munkálkodunk, szükség esetén új munka betanulásához kellő képességekkel vértezzük fel, végül a hobbijához szükséges képességeit fejlesztjük.

Ötletes eszközök

Az említett feladatokhoz ötletes eszközök állnak rendelkezésükre. Így pl. a kézmeghosszabbító csipesz, a megvastagított nyelű, ezért jobb fogást adó evőeszközök. Ezeket akár házilag is el lehet készíteni, vagy megcsináltatni egy szakemberrel – mondta az ergoterapeuta. Majd bemutatta a saját ötlete alapján, a maga készítette evőeszközöket, az öltözködés gyakorlását segítő, textilre varrt zipzárakat, patentokat, gombokat és a vertikális spirált. A betegek hozzátartozóit felkészítjük arra, mi mindenre kell gondolniuk ahhoz, hogy otthonában ellátható illetve önellátó legyen betegünk. Elmondjuk, hogy többé-kevésbé át kell alakítani és segédeszközökkel ellátni otthonukat. Jó tudniuk, hogy egyes segédeszközök orvosi rendelvényre is felírhatók. Emellett a tanszéken dolgozó szociális munkástól tájékoztatást kérhetnek az egyes településeken elérhető szociális segítségről. Fontos, hogy részt akarjon venni a beteg a terápián. Ha nem akar gyógyulni, akkor nem várható siker. Sokszor a betegektől is tanulunk, akik hétvégére otthonukba távozva önállóan töltenek el pár napot, sok ötlettel gazdagodnak. Emellett találékonyak vagyunk, sok szakmai „trükköt” ismerünk és kitalálunk azért, hogy minden hozzánk kerülő betegen tudjunk segíteni – biztatott Hőgye Zsófia.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.