2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Várandósan megelőzhető a gyermekkori elhízás

A gyermek- és serdülőkori elhízás megelőzése az elsődleges, a másodlagos és a harmadlagos megelőzés együttes alkalmazását jelenti.


Az elhízás elsődleges megelőzésén a kialakulásának megakadályozását értjük. Lehetőségei közül elsőként említendő az egészséges táplálkozás követelményeinek betartása a terhesség folyamán. Az anyai elhízás és a terhesség során bekövetkező nagy súlygyarapodás, valamint a szénhidrát-anyagcsere terhességi zavarai esetében ugyanis az újszülöttek nagy súllyal születnek. Ezek a babák a későbbiekben gyakrabban válnak túlsúlyossá vagy elhízottá. Ha pedig a terhesség alatt az anya táplálkozása mennyiségileg vagy minőségileg nem kielégítő, vagy ha az anya dohányzik vagy alkoholizál, a magzat méhen belüli fejlődésének zavara miatt az újszülött kis születési súllyal jön a világra. Ilyenkor a méhen belüli fejlődési zavar az anyagcsere olyan átprogramozódását okozza, amelynek következtében majd a későbbi életkorban alakulhat ki elhízás.

Csecsemőtáplálás

A csecsemőtáplálás követelményeinek betartása ugyancsak alapvető fontosságú. A korai csecsemőkori túltáplálás esetében a zsírszövet fejlődésének zavara és mennyiségének növekedése következik be. Emiatt nagyon fontos, hogy a csecsemő legalább féléves koráig mindenképpen anyatejes táplálásban részesüljön, az egyéb táplálékok bevezetésére pedig időben, azaz ne korán kerüljön sor.

Serdülőkori elhízás

A serdülés és az azt megelőző időszak is kritikus periódus az elhízás kialakulása szempontjából. A magas energia- és zsírbevitel, a nem kielégítő fizikai aktivitás elhízáshoz vezethet. Ráadásul a serdülőkori elhízás az esetek jelentős hányadában áthúzódik a felnőttkorra. Emiatt alapvető megakadályozni, hogy serdülőkorra elhízás alakuljon ki. A kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeinek betartása, a rendszeres fizikai aktivitás, sportolás ennek alapvető feltétele. Fontos, hogy a gyermek szocializációja során az egészséges életmód követelményei beépüljenek személyiségébe.

Egészséges étkezés, mozgás

A másodlagos megelőzés az elhízáshoz vezető rizikótényezők felismerését, az elhízás korai stádiumának megállapítását és a szükséges intézkedések időben való bevezetését jelenti. Az elhízás időben történő komplex kezelésével, ami magában foglalja az étkezés normalizálását, a fizikai aktivitás fokozását, meggátolható a nagyobb fokú elhízás kialakulása, ezáltal az elhízás anyagcsere-következményeinek kifejlődése is megakadályozható. A gyermekkori elhízás harmadlagos megelőzését pedig az jelenti, ha az elhízás súlyos és szövődményes, másodlagos anyagcsere eltérésekkel is járó formáiban rendszeres és komplex gondozással a későbbi súlyos következmények és ezáltal a felnőttkori veszélyeztetettség megelőzésére törekszünk. Ez magában foglalja a szénhidrát- és a zsír-anyagcsere eltéréseinek, az emelkedett vérnyomásnak és az elhízáshoz csatlakozó betegségeknek a megfelelő kezelését is.
A várandós anyák, csecsemők és gyermekek ellátását végző szakembereknek a megelőzés három formáját együttesen kell alkalmazniuk. Eredményre annál inkább számíthatunk, minél korábban törekszünk a megelőzésre.

Dr. Ilyés István
professzor
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék
Debreceni Egyetem

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.