2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Az öregedő szem

Azt tartja a közbeszéd – az öregedés nem szégyen, csak kellemetlen. Mik azok a szemészeti tünetek, amelyek az idős életkorhoz tartoznak, a normális öregedés jelei és nem jelentenek betegséget? Sokszor kellemetlenek, valamennyire kezelhetők, de meg nem gyógyíthatók.


Kezdjük mindjárt az elején – kívülről és a szemhéjaktól egészen a szemgödörig haladva nézzük a tüneteket. Csaknem minden idős ember panasza, hogy könnyezik a szeme. Pedig legtöbbször épp az ellenkezője igaz és a szemorvosi vizsgálat kideríti, hogy a szemfelszín száraz, kevés a könny. A száraz szem okozta panasz miatt a szem törölgetése az alsó szemhéj meglazult volta miatt hamar kifordul. Ilyenkor a könnypont nem merül abba a könnytócsába, amelyik a belső szemzugban helyezkedik el és a könny orrba való levezetésének első állomása. Ekkor már kóros folyamat alakulhat ki, amelyet kezelni is szükséges. Bár az idős emberek közül kevesen használnak számítógépet, mégis fontos tudni a számítógép (vagy TV) előtt hosszasan ülők szemszárazságáról. Ilyenkor ugyanis a páciens lényegesen kevesebbet pislog, ami elősegíti a szem felszín száradásának fokozódását. Az idős ember pislogása egyébként is különbözik a fiatalétól: a felső szemhéj pislogáskor nem szántja végig a szemfelszínt, sokszor csak éppen megrebben, ami elégtelen a könny elterítésének a szemfelszínen.

Merev szemlencse

A szemhéjak bőre is öregszik. A bőr alatti kötőszövet elasztikus rostjainak csökkenése miatt főleg a felső szemhéj bőre meglazul és lecsüng, elérve a szempillákat. Ez a szemrés elkeskenyedését jeleni, ami álmos tekintetet kölcsönöz. Az alsó szemhéj bőrének lazulása az alsó szemhéj külső harmadát lehúzza, táskásodást okozva. A szemlencse öregedésének legelső jele az alkalmazkodás csökkenése. Ez normális fénytörési viszonyok mellett 40-45 éves kor között kezdődik és 60 éves kor körül éri el azt az állapotot, amikor a lencse merevvé válik. A távollátás jó, de nehezül az olvasás, kisebb betűk elolvasása lehetetlenné válik, a kézben tartott szöveget egyre messzebb kell tolni: a páciens sokszor úgy fogalmaz – rövid a karom az olvasáshoz. Megváltozik a lencse áteresztő képessége különböző hullámhosszú fénnyel szemben. A rövid hullámhosszúakat (kék) elnyeli, csak a hosszúakat engedi át. Ez a lencse magjának tömörülésével magyarázható, ami az élet folyamán állandóan fokozódik. Különböző fizikai és kémiai elváltozások miatt létrejön a lencse átlátszóságának csökkenése, majd elvesztése, kialakul a szürkehályog, amely csak műtéttel gyógyítható.

Úszó homályok

Leghamarabb az üvegtest öregszik. Akár már 35-40 éves kor körül megjelenhetnek az un. „repülő legyek". Ezek apró, fonalszerű, úszó homályok, amelynek oka a szemgolyót kitöltő üvegtest elfolyósodása. Az üvegtest vázát kollagén rostok biztosítják, amelyhez hyaluronsav csatlakozik megkötve és gél állapotban tartva a 97 százalékos víztartalmat. Ez a labilis állapot hamar megbomlik és a rostok összecsapzódva megjelennek a látótérben. Különösebb jelentősége nincs, bár az éleslátás előtt elhelyezkedő úszó fonalak sokszor kellemetlenek, ha látásromlást nem is okoznak. Jelentőségük abban van, hogy tömeges megjelenésük ideghártya-leválás veszélyeire figyelmeztethet.

Sárgafolt elváltozás

Az ideghártya öregedésének legfontosabb tünete az éleslátás helyének, a sárgafoltnak (macula lutea) az elváltozása. A sárgafolt közepén lévő foveola fényreflexe megszűnik, a sárgás szín helyett barnára változik: csökken a lutein és nő a pigment tartalom. A macula területében megjelennek a kis, apró, sárgásfehér göbök, az un. drusenek, amelyek hyalin lerakódások. A betegség előrehaladtával az éleslátás területe elhal (száraz típusú macula degeneráció). Gyakran kialakulhat az un. nedves típusú macula degeneráció is. Ennek során erezett lemez keletkezik a látóhártya alatt, amelynek következtében romlik a retina fotoreceptor rétegének vérellátása, csökken az éleslátás. Jellegzetes tünet, hogy a perifériás látás megmarad, de a központi elvész, ami azt jelenti, hogy az egyén azt nem látja, amit nézni akar: nem tud olvasni, távolban nem látja a kisebb tárgyakat pl. szembejövő emberek arcát, a tömegközlekedési járművek számát.

Alkalmazkodás

Ezeknek a látást és életminőséget jelentősen rontó betegségeknek gyógymódját jelenleg nem ismerünk. Napjainkban legelterjedtebb az érújdonképződés megakadályozása az ér növekedési faktor csökkentésével (anti-VEGF), amely gyógyulást nem hoz ugyan, de az ismételt kezelésekkel a retina alatti lemez fokozatosan elsorvad. Helyén heg képződik, amely a további látásromlást megakadályozza. A száraz típusú macula degenerációnak jelenleg semmilyen kezelése nem ismert. Tüneti kezelésként táplálék kiegészítő vitaminokat, értágítókat javasolhatunk. A macula degeneráció mindkét típusában segítség a beteg mikro-környezetének átalakítása, kellően erős fényforrásokkal, megfelelő betűméretű könyvekkel, újságokkal, nagyító eszközökkel.

Dr. Módis László
egyetemi tanár
Szemklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.