2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A szülészet árnyoldala a vetélés

A várandós nőnek nincs nagyobb fájdalma magzata elvesztésénél. A vetélés sok esetben orvosi beavatkozással, kürettel is jár. Miért következik be? – kérdeztük a szülész-nőgyógyászt, pszichológust.


Először is tisztázni kell a fogalmakat: mit nevezünk vetélésnek és mit szülésnek? –
javasolta dr. Szeverényi Péter, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

– Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint vetélés történt, ha a következő 4 kritérium közül akár egy is felfedezhető: a terhesség a 24. hét előtt szakad meg, a magzat súlya 500 grammnál kisebb, hossza 30 centiméternél rövidebb, és nem mutat életjelenségeket. Ellenkező esetben szülés történt. Az abortusz lehet művi és spontán. A vetélés tünetei szerint lehet fenyegető, kezdődő, befejezetlen és komplett. Fenyegető a neve, ha alhasi görcsös fájdalommal, kevés vérzéssel jár. Ebben az esetben teljesen zárt a méhszáj. Ekkor az orvos gyakran fekvést, ágynyugalmat javasol. Az esetek egy részében a terhesség megtapadását segítő sárgatest hormonkészítmény is indokolt lehet. Ha a vérzés és fájdalom mellett megnyílik a méhszáj, a méhnyak és a nyakcsatorna,akkor kezdődőnek nevezzük, és azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Ugyanis olyan bő lehet a vérzés, hogy a nő életét is veszélyeztetheti. Befejezetlen, ha a pete vagy a magzat távozik, de visszamarad a lepényből valamennyi. Ekkor el kell távolítani a visszamaradt méhűri tartalmat. Illetve lehet komplett a vetélés, azaz görcsös fájdalom kiürül a méh. Ha az ultrahangvizsgálat is bizonyítja, hogy üres, akkor nincs szükség méhkaparásra.

– Milyen okai vannak a spontán vetélésnek?

– Számos oka lehet anyai, apai és magzati szinten – felelte az egyetemi docens. – Lehet az anyának olyan betegsége, amely megnehezíti a magzat kihordását, mint pl. szívbetegség, méhfejlődési rendellenesség (kettős méh, kártyaszív alakú méh). Az apai oldalon rendellenesek lehetnek az ondósejtek. S előfordulhat a magzatot a terhesség korai időszakában érő genetikai ártalom. Ez legtöbbször nem öröklődő megbetegedést jelent, hanem csak a jelen magzatot érő ártalmat. A terhesség korai megszakadása során a szülészek azt szokták mondani, hogy nem kell annyira sajnálni, mert az esetek legnagyobb részében nem egészségesek ezek a peték, nyilvánvaló a természet szelektálása. S legtöbbször új terhesség követi a vetélést, amikor nehézség nélkül kihordható a magzat. A vetélés traumát jelent a nőnek, mert legtöbbször tervezett terhesség szakad meg, és kötődés alakult ki anya és magzata között. A hirtelen bekövetkező vetélés felkészületlenül éri az anyát és párját. Minél idősebb a terhesség, annál intenzívebb a kötődés, ezért elindul a gyász folyamata, ami kórossá is válhat. Ha az orvos ennek jeleit észleli, célszerű pszichológushoz irányítani a beteget.

– Vetélés után mennyi idővel vállalható újabb terhesség?

– A szaporítószervek regenerálódásának figyelembevétele mellett a lelki trauma feldolgozására is gondolnak az orvosok, amikor korán megszakadt terhesség esetében 3, idősebb terhesség vetélése után 6 hónapot javasolnak. A várakozási idő célja, hogy a veszteséget feldolgozva előre tudjon nézni a nő, és újabb terhességet tudjon vállalni

– Előfordul, hogy többször is elvetél az anya. Ilyenkor mi a teendő?

– Kétszeri vagy annál többszöri vetélés esetében részletes kivizsgálást javasolnak, ami jelenthet genetikai (öröklődés), ondó- (andrológiai), hematológiai, immunológiai (a szervezet védekező rendszere) vizsgálatot. Egyes genetikai betegségek esetében számolni kell a nőnek újabb és újabb vetéléssel. Ilyenkor tanácsos kikérni a genetikus, illetve a prenatális (méhen belüli) diagnosztikát végző szakemberek véleményét. Vannak nemhez kötött betegségek, mint a vérzékenység, mely csak fiúgyermekre öröklődik. Ilyenkor szükséges a magzat nemének meghatározása a terhesség korai szakaszában.

– Hogyan lehet felkészülni az egészséges terhességre?


– Minden nőnek figyelmébe ajánlom, hogy fiatalon jelentkezzen gyermeknőgyógyászati hasi ultrahang vizsgálatra, mely során kiderülhetnek az esetleges méhfejlődési rendellenességek. Vagy ha a családon belül örökletes betegségek fordulnak elő, még a terhesség vállalása előtt jelentkezzen a genetikai szakrendelőben.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.