2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A tenyérzsugor

Guillaume de Dupuytren leginkább két okból lett ismert az utókor számára: az egyik, hogy mint Napóleon orvosa a császár aranyerét kezelte, a másik pedig hogy egy 1831-ben sikeresen operált eset utána róla nevezték el a cikkünkben tárgyalt betegséget.


A tenyérzsugor, azaz Dupuytren-kontraktúra elnevezés csak közvetetten utal a kórkép eredetére. A tenyerünk vastag bőre alatt helyezkedik el az a kötőszövetes lemez, amelyben betegség létrejön. Az ujjak zsugorodását ennek a kötőszövetes rétegnek a jóindulatú daganatos megbetegedése okozza. A folyamat kezdetén tapintható csomók, göbök alakulnak ki a tenyér bőre alatt, majd ezek a csomók az ujjak irányába húrokba rendeződnek. Magát a tenyérzsugort ezek a húrok okozzák azáltal, hogy az ujjakra terjedve, azok behúzódását eredményezik. Az előrehaladott esetekben láthatjuk az ismert megjelenést, vagyis a tenyér felé feszülő ujjakat, melyeket a beteg képtelen kiegyenesíteni, kinyújtani. Érdemes megemlíteni, hogy e betegség megjelenhet testünk más részén is, alapvetően ott, ahol a tenyérhez hasonló kötőszövet van jelen. Ezek alapján az kézujjak tenyérrel ellentétes oldalán az ízületek felett jelentkező betegséget (Garrod csomók), a talpon jelentkező formát (Ledderhose betegség) és a pénisz bőre alatt megjelenő kontrakturát (Peyronie betegség) is ismerünk. A betegség eredetét tekintve, a kutatások igazolták, hogy bár nem minden generációban jelenik meg, de a tenyérzsugor öröklődik. Érdekes tény, hogy a betegség előfordulása Földünk északi területein sokkal gyakoribb, mint az egyenlítő felé közeledve. Ennek a hátterében egyes megfigyelések szerint az áll, hogy a betegség elterjedése a viking invázió útjához köthető, sőt a vizsgálatok alapján a betegséget genetikailag a vikingek hurcolták be Európába.
Kép forrása: https://www.yogatuneup.com/blog/wp-content/uploads/2011/07/dupuytren_contracture.jpeg


A férfiak betegsége


A tenyérzsugor típusosan a 30-40 éves korú férfiak betegsége. Bár irodalmi ritkaságként előfordulhat 20 éves kor alatt is, leginkább a középkorúaknál kell rá számítani és egészen 60-70 éves korig megjelenhet, ennél idősebbekben nem fordul elő. Sokkal gyakrabban érinti a férfiakat, mint a nőket: az előfordulási négyszer nagyobb az erősebbik nem képviselői javára. A dohányzás és az alkoholfogyasztás, mint kiváltó tényező szerepét gyakran említik, de a vizsgálatok ennek kóroki szerepét nem igazolták. Lehetséges oki tényezők között a cukorbetegséget is említi a szakirodalom, de ezt sem sikerült bizonyítani. A közvélemény gyakran a nehéz fizikai munkát – az ásást, a kapálást, a kalapács használatát, a kovácsműhelyben végzett munkát – tarja a betegség okának, azonban a szakirodalom ezt az összefüggést sem támasztja alá. A vizsgálatok csupán azt mutatták ki, hogy meglévő genetikai hajlam esetén a betegség kialakulásának esélyét, és a folyamat előrehaladását a tenyér bőrét érintő mikrosérülések növelhetik. Egyes megfigyelések szerint a betegség gyakrabban fordul elő csuklótörés után, de ennek következetes kockázatnövelő hatását sem igazolták. Gyakoribb megjelenést a kutatások egyedül azoknál a betegeknél mutattak ki, akik epilepszia ellen rendszeresen gyógyszert szednek.
A kórkép előfordulását nagyon nehéz meghatározni mivel hazánkban nincs erre vonatkozó statisztikánk. A betegek legtöbbször speciális kézsebészeti vagy ortopédiai rendelőkben jelentkeznek. A fentiek következtében a skandináv térségben azonban a tenyérzsugor igen gyakori. Például az Izlandon, a statisztikák szerint az 50 év fölötti lakosok 60 százalékát érinti ez a betegség.
Kép forrása: Internet

Csomók a bőr alatt

A betegség kialakulásának elején a tenyérben egy, vagy több csomó jelenik meg a bőr alatt. Ezek a göbök általában fájdalmatlanok és leginkább a jelenlétükkel hívják fel a figyelmet magukra. Ez történik, amikor például a beteg valamilyen szerszámot vagy eszközt (kalapács, lapátnyél, teniszütő vagy kormány) fog meg. A kisebb csomók növekedni kezdenek és kötegekbe rendeződnek, melyek az ujjakat a tenyér felé húzzák. A folyamat olykor igen lassú, évtizedekig eltarthat, néha pedig hónapok alatt kialakul az ujjak mozgását korlátozó húrszerű képződmény. Az elhanyagolt esetekben az ujjak akár teljesen behajolnak a tenyérbe. Emiatt a beteg alig tudja használni a kezét (például nem tud megfogni bizonyos tárgyakat, nem tud a zsebébe nyúlni). Másrészt ez nagyon megnehezíti a kéz tisztítását, ami néha odáig fajul, hogy a nem megfelelő higiénia miatt az ujjak között bepállik a bőr és különböző bőrbetegségek, gombák jelennek meg.
Kép forrása: https://www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwiZvPXrvJ3PAhULiiwKHWipBTQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.dupuytren-online.info%2Fradiation_therapy.html&bvm=bv.133178914,d.bGg&psig=AFQjCNFemvM7iKOWfsCpb6cVI7N3FFN6XA&ust=1474444711303932&cad=rjt


Nyújtó gyakorlatok

Noha számos alkalommal találkozunk a rendelőbe ultrahangos vizsgálati eredménnyel érkező betegekkel, maga a Dupuytren-kontraktúra felismerése a szakember által történő fizikális vizsgálattal történik. Ez azt jelenti, hogy a kéz bőrének tapintása, illetve az esetleges mozgásbeszűkülés az avatott szem számára egyértelművé teszi a betegség diagnózisát.
Elmondhatjuk, hogy a tenyérzsugor kezelése mind a mai napi alapvetően sebészi módszerekkel történik. Természetesen, mint minden betegség esetében, itt is a nem sebészeti kezeléssel kezdődik a terápia, ám ezek a módszerek nem igazán hatékonyak. Ide tartoznak a fizikoterápia (különböző nyújtó gyakorlatok), a ma már ritkán alkalmazott röntgen besugárzás és a szteroid tartalmú injekciós kezelések. Ezek a technikák inkább késleltetik a betegség előrehaladását, bár ez sem mindig valósul meg. A nem sebészi módszerek közül kiemelkedik egy az Egyesült Államokban 2010-ben elfogadott új típusú injekciós terápia. A készítmény egy baktérium által termelt enzimet tartalmaz. Az kezelőorvos ebből az anyagból pár cseppnyi mennyiséget injektál egy nagyon vékony tűvel közvetlenül a beteg szövetekbe. Az szer 24 óra alatt fejti ki hatását, úgy hogy gyakorlatilag feloldja a húrt, ami az ujjakat rögzíti. A kezelést csak az injekció használatában jártas szakember végezheti, aki a beteget a kezelés másnapján mindig vissza kell, hogy hívja egy kontroll vizitre. Ekkor az orvos passzívan kinyújtja az kezelt ujjat, amin a kontraktúra általában recsegés-ropogás kíséretében megszűnik. Az injekció ára sajnos jelenleg még igen magas, de hatékonysága messze meghaladja a fent említett nem műtétes kezelésekét, hiszen itt a betegség valóban megszüntethető. A sebészi módszerekkel szembeni hátránya nyilvánvalóan az, hogy itt a kóros szövet egy része ott marad, és a betegség kiújulhat.
Átmenetet képez a sebészi és nem sebészi kezelések közt egy olyan módszer ahol a felkészült szakember kisméretű tűvel elroncsolja a bőr alatt fekvő köteget és így a kontraktúra megszüntethető vagy csökkenthető. Ilyenkor a többszörös szúrásokkal érjük el ugyanazt, amit a fent említett injekció, vagyis a bőr alatt fekvő kötegek elszakadását. Noha a mozgathatóság ilyenkor is hatékonyan növelhető, könnyű belátni, hogy a betegség a bőr alatt (feldarabolt húr formájában) itt is megmarad.
Kép forrása: Internet

Sebészi módszer

Végül a legklasszikusabb és mindmáig leghatékonyabb kezelési mód a kötegek sebészi eltávolítása. Ennek során a specialista meghatározott irányú metszésekkel a tenyér bőrét megnyitva a bőr alatt fekvő csomókat, kötegeket, húrokat kipreparálja és eltávolítja. Ezt a típusos beavatkozást a betegség előrehaladottabb fázisainál, amikor az ujjak már régóta behajlítva vannak, a bőr plasztikai módszerekkel történő kezelésével (például úgynevezett Z plasztika vagy más lebenyplasztika, esetleg bőrátültetés) kell kiegészíteni. Ennek oka, hogy a tenyér és az ujjak bőre a folyamatos görbülés miatt idővel megrövidül, ha pedig az ujjakat kinyújtják, bőrhiány keletkezik. Mindazonáltal a műtétet követően a betegséget a bőr alól tulajdonképpen kivesszük ezért annak visszatérése itt kell legkevésbé számítani.
Az injekciós kezelés és a tűvel végzett húr átmetszés után a kéz egy-két napon belül használható, míg a sebészi feltárás után meg kell várni a sebgyógyulást. Ha valamilyen plasztikai módszerrel kellett kiegészíteni a műtétet akkor ez a beavatkozás típusától függően több hét is lehet.
Összességében elmondható, hogy a tenyérzsugor egy olyan betegség, melynek hátteréről bár sokat tudunk, de amit megelőzni nem lehet. Nem érdemes elhanyagolni, mert különösen, ha a domináns kezet érinti, akkor a kéz funkcióját döntően befolyásolja. A kezelése során a leghatékonyabb sebészi megoldás.
Kép forrása: http://www.itisinyourhands.eu/my-dupuytrens/non-surgical-options/

Dr. Hunya Zsolt
ortopéd-traumatológus szakorvos
egyetemi tanársegéd
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.