2019. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Miben segít a pszichológus?

Talán elmúltak már azok az idők, amikor az emberek megbélyegzettnek érezték magukat, ha lelki bajaik miatt segítséget kértek. A társadalom egyre jobban felismeri a segítő szakembereknek a szükségességét.


Manapság nincs olyan óvoda, általános iskola, középiskola, ahol ne dolgoznának mentális szakemberek (pszichológus, logopédus, szociológus, fejlesztő pedagógus, jóléti és szociális szakember), valamint az egészségügyben és a jóléti-szociális gondozásban is foglalkoztatják őket. Gondoljuk csak el, ha testi problémáink vannak, rögtön szaladunk az orvoshoz, főleg akkor, ha a gyermekünkről van szó.
Egyre elterjedtebb az a gyakorlat is, hogy ha pszichés problémánk van, akkor felkeresünk egy pszichológust, talán azt, akit az ismerősünk szívesen ajánl, vagy akár egy idegen szakembert is. Természetesnek kell ezt vennünk, hiszen sem testileg, sem lelkileg, sem szellemileg nem vagyunk tökéletesek. Bármelyikünknek lehetnek problémái, függetlenül az intellektuális, szociális vagy anyagi helyzetünktől.

Ok és okozat

Jó tudni, hogy miben segít a pszichológus. A nevelési tanácsadás során a szülőknek gyermekkel kapcsolatos készségeit erősítjük meg. A szülők erősségeiből indulunk ki, ezek kimunkálására és kiépítésére törekszünk. Egyidejűleg keressük és kiemeljük a gyermek erősségeit, figyelembe vesszük, hogy milyen szerepe van az interakcióban, illetve a problémák kialakulásában. A nevelési tanácsadás kiindulópontja a szülők problémalátása: milyen okot hangsúlyoznak? Ha a szülők helytelen magyarázatot adnak a problémák okaira, akkor a terapeuta törekszik, hogy ezt módosítsa, illetve a gyermek fejlődési szintjének megfelelő magyarázattal helyettesítse. Például: a koraszülött babák gyakran túlérzékenyek és a külső ingerekre azonnal hosszan elnyúló sírással reagálnak, megfeszítik magukat és elfordulnak az anyától. Ezt a szülők utólag úgy magyarázhatják, hogy a baba visszautasítja őket, és nem akarja, hogy megvigasztalják. A nevelési tanácsadás keretében például ki lehet emelni, hogy a babák viselkedése a hiányzó önszabályozási képesség következménye és nem a szülők elutasítása.

Pedagógus, pszichológus

Az emberek néha úgy gondolják, a pszichológusnak röntgenszeme van – így képes azonnal keresztüllátni az embereken és pontosan megérteni, mi motiválja őket. Ez természetesen nem igaz! A pszichológus tanulmányozza az emberek magatartását és használja ismereteit annak érdekében, hogy levonjon bizonyos következtetéseket, kulcsfontosságú szerepe van az emberi viselkedés mozgatórugóinak és fejlődésének vizsgálatában.
Az óvodai vagy iskolai közösségekben dolgozó pszichológusok tevékenysége túlnyomó részben az intelligencia, a nyelv és a személyiség vizsgálatára vonatkozik. Az iskolákban például a gyermekek tanulási és nevelési problémáival foglalkozik. Ezen belül főleg a tanulási nehézségekkel vagy érzelmi problémákkal élő gyermekekkel. Munkája tartalmazza a kezelést, a tanácsadást, és a betegségmegelőzést. A gyermekek iskolai készségeinek zavaraihoz tartozik az olvasászavar (dyslexia), az írászavar (dysgrafia) és a számolási zavar (dyscalculia). Ezeket tesztekkel méri fel gyógypedagógus. A vizsgálat során kizárja a látás- és hallászavarokat, az idegrendszeri és a lelki megbetegedéseket. Az iskolai készségek fejlesztését a fejlesztőpedagógus végzi. A gyermekeket az olvasási, helyesírási és számolási készségek begyakorlásával kezeli.
Az iskolai készségek zavaraihoz társulhatnak az úgynevezett másodlagos tünetek, melyeket pszichológus kezel. Ilyenek például a tanulással kapcsolatos teljesítmény zavarai: mint a tanulásra való késztetés hiánya, az érzelmi zavarok, mint a félelem az iskolai kudarcoktól, a hangulatzavar, az állandó mozgással járó figyelemzavar (hiperaktív tünetek), és a lelki betegség miatt kialakult testi panaszok (pszichoszomatikus panaszok, mint pl. fej-, és hasfájás).
A szakemberek segítenek az embereknek, hogy még teljesebb életet éljenek. Az egyéneknek a szakemberekbe vetett bizalma elengedhetetlen ahhoz, hogy segítséget tudjanak és merjenek kérni.

Tizedes Erika Éva
Klinikai gyermek szakpszichológus
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.