2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Zenés torna – idősen is

Manapság gyakran hallani, hogy elöregedő társadalomban élünk. Ez azt jelenti, hogy a fiatalabb korosztály aránya csökken, míg az idősebbek aránya egyre növekszik, éppen ezért több figyelmet kell fordítanunk az idősek körében végzett egészségmegőrzésre, illetve betegségmegelőzésre.


A kor előrehaladtával testünk jelentősen változik. Az első, legszembetűnőbb a magasság csökkenése, mely a test tartásbeli változásaival magyarázható. A medencére előrebillent helyzet lesz jellemző, mely maga után vonja a gerinc görbületeinek fokozódását. A csípőízület és a térdízület hajlított helyzetet vesz fel, illetve bokasüllyedés is kialakulhat. A felső végtagok esetében a vállak előrébb helyezkednek el, a könyök-, csukló- és az ujjak ízületeire a hajlított helyzet lesz jellemző. Az izomegyensúly felbomlik, az izomerő csökken.

Elhízás, szív-és cukorbetegség

Egy gyakran jelentkező probléma a testsúly fokozódása. Ennek egyik oka lehet a szervezet anyagcseréjének lassulása, mely a testsúly gyarapodását vonhatja maga után, mivel a bevitt kalóriamennyiség változatlan, de a táplálék lebontási ideje meghosszabbodik, illetve ezt egészíti ki a mozgásszegény életmód. Az elhízás a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát is növeli. A csontjainknak is szükségük van a megfelelő terhelésre, ennek hiányában fokozódik a csontritkulás, mely napjainkban a lakosság legalább 10 százalékát, leginkább a változó korú nőket érinti. Amennyiben már ezek a betegségek kialakultak a rendszeres fizikai aktivitás lassítja az állapot romlását. Idős korban szintén kiemelkedő probléma az eleséses balesetek számának fokozódása. Ez súlyos következményekkel (pl.: csigolya-, csukló- vagy combnyaktörés) járhat. Ennek egyik oka lehet az egyensúlyvesztés, mely megfelelő tornával remekül fejleszthető.

Kocogás, kertészkedés, biciklizés

Idős korban a mérsékelt intenzitású mozgásformákat ajánlott választani. Amennyiben egyedül szeretnénk edzésben tartani szervezetünket a legalkalmasabb mozgások a mindennapi séta, kocogás, kerti munka vagy biciklizés. Ezeknek az ideje naponta legalább fél óra legyen, olyan intenzíven, hogy arcunk kipirosodjon és kicsit meg is izzadjunk. A mozgás során célunk a pulzus fokozatos növelése, majd a kiinduló állapotra való visszacsökkentése. Az edzés alatt célszerű többször is leellenőrizni a bekövetkező változást. A rendszeres mozgás iránti elkötelezettségünk megtartásához a mindennapi mozgásokat alkalmanként kiegészíthetjük a szabadban tett kirándulással, úszással, társas- vagy népitánccal illetve divatos mozgásformákkal (pl.: zumba).

Együtt könnyebb

A csoportos tornák előnye, hogy a résztvevő egy közösség aktív tagjává válik, nő a motiváció, illetve csökkenthető a magány. Ha már kialakult valamilyen betegség, az nem gátolja meg a csoportban való részvételt, ugyanis mozgásterapeuta által vezetett foglalkozáson bátran részt lehet venni, mivel a vezető figyelembe veszi az edzés során a fennálló betegségeket. Csoportos tornákat már tartanak szociális otthonokban vagy idősklubok kezdeményezésére is. Az általános gyakorlatok színesítésére választható valamilyen zenés, táncos mozgásforma is, mellyel a hangulat is pozitív irányba változtatható.

Állóképesség-fejlesztés

Munkacsoportunkkal egy nyugdíjas klub kezdeményezésére szerveztünk egyensúly és állóképesség fejlesztő mozgásprogramot. A tavalyi évben ezeket a gyakorlatokat zenés izomerősítő tornafoglalkozással egészítettük ki. Eredményeink alapján mindhárom mozgásforma hatásosnak bizonyult, de a csoport tagjainak visszajelzése a zenés program esetén kiemelkedően pozitív volt. Ezek alapján mindenkit csak bátorítani tudok egy számára testhezálló mozgásforma kiválasztására, legyen az egyéni vagy csoportos, hagyományos vagy zenés, hiszen egészségünk az egyik legfontosabb értékünk, amiért a legtöbbet saját magunk tudjuk tenni. Testi, lelki és társas jólétünk egyik meghatározó eleme a rendszeres testmozgás.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.