2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Csontvelővizsgálat

A Belgyógyászati Klinika B épületének egyik profilja a hematológiai betegek ellátása. A hematológia a vér, illetve a vérképző-és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó tudomány.


A hematológus szakorvosok mindennapos vizsgálómódszere a csontvelő aspiráció és a csontbiopszia. A beavatkozásoknak fontos szerepük van főleg a rosszindulatú hematológiai betegségek diagnózisának megerősítésében, vagy kizárásában. A csontvelő aspiráció (folyékony csontvelő kiszívása) helye a szegycsont, csípőlapát. Érzéstelenítés után aspirációs tűvel behatolunk a csontba, fecskendővel kiszívjuk a csontvelőt, és a tű kivételét követően steril fedő- és nyomókötést helyezünk fel a beavatkozás helyére. A csontbiopsziát a csípőlapátból végezzük. Érzéstelenítés után az orvos biopsziás tűvel megfúrja a csontot, eltávolítja a 1-3 centiméter átmérőjű csonthengert, és amennyiben szükséges, aspirációt is végez. A tű kivételét követően steril fedő és nyomókötéssel látjuk el a szúrás helyét.  A diagnózistól függően csontvelőt pl.:áramlási citometria, genetika vizsgálatokra, a csonthengert szövettani feldolgozásra küldjük. Csontbiopszia a diagnózis megállapításához szükséges, de nem minden hematológiai kórkép esetében. Aspirációt a diagnózis megállításához és a kezelések között végzünk (terápiás válasz).  A vizsgálat helyét befolyásolhatja az egyén anatómiai deformitása, korábbi műtéti beavatkozás. Amennyiben nincs kizáró ok, a beteg kérését is figyelembe vesszük a beavatkozás helyét illetően. A betegeket rendszerint vártatlanul éri a csontvelővizsgálat szükségessége. pl. új beteg, eltérést mutató labor értékek. A kezelések közötti kontrollvizsgálatot (csontvelő) a kezelőorvos a beteggel megbeszéli.
A beteg minden részletre kiterjedő felvilágosítása nélkülözhetetlen a beavatkozás előtt. A vizsgálat előtti érzéstelenítés, a beteg lelki vezetése illetve a kommunikáció egyénre szabott.

Dr. Baráthné Szikora Éva
laborasszisztens
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.