2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ízületi gyulladás, csontritkulás

Több éve már, október 12. az ízületi gyulladás (artritisz), október 20. pedig a csontritkulás (oszteoporózis) világnapja. A közelmúltban a Klinikai Központ Reumatológia egység és a debreceni Artritisz Alapítvány ebből az alkalomból betegtájékoztató fórumot tartott.


A „reuma” a köznyelvben inkább a kopásos, korral járó betegségeket jelenti. Ezzel szemben az ízületi gyulladások (pl. reumatoid artritisz, Bechterew kór, köszvény), amelyek több százezer beteget érintenek, már fiatal-, akár gyermekkorban is kezdődhetnek. Kezelés nélkül gyorsabb lefolyásúak, és hamar mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek. Ezért fontos, hogy gyulladásos jelek (ízületi fájdalom, duzzanat, a bőr pirossága, melegsége, az ízületek reggeli merevsége, a mozgás nehezítettsége) esetén a beteg haladéktalanul háziorvoshoz, majd reumatológushoz forduljon. A korai felismerés és kezelés különösen fontos.

Gyógyszer, gyógytorna

Az artritiszek ma már jól kezelhetők, a betegek tartósan tünetmentessé tehetők. A hagyományos betegségmódosító szerek, és a modern biológiai terápia (fehérje természetű ellenanyagok, melyekkel a kóros gyulladást csökkenteni lehet) elég korán elkezdve hatásosan csökkentik a tüneteket, a betegség romlását, javítják az ízületek működését és az életminőséget is. Egyik gyógyszer sem eléggé hatékony megfelelő életmód, mozgás, gyógytorna, fizioterápia nélkül. Fontos az ízületvédelem: olyan mozgást, sportot kell végezni, mely nem terheli túl az ízületeket. A világnapi rendezvényen külön szó volt arról, hogy a dohányzás egyértelműen összefügg az artritisz kialakulásával, ezért leszokás fontos. Emellett a sózás is káros lehet, egy kis pohár (vörös)bor elfogyasztása viszont nem káros.

Csonttörés

A csontritkulás a lakosság 10-15 százalékát, tehát egy-másfél millió embert érint hazánkban. A csontritkulás, és a következtében kialakuló csonttörések (csigolyatörés, combnyak, alkartörések) is súlyos szövődményeket okoznak és adott esetben kórházi ápolást igényelnek. A csontritkulás tehát népbetegség, részben civilizációs ártalom, melyet az elégtelenül bevitt kalcium és D-vitamin, kevés tejtermék fogyasztása, a szabad levegőn, napsütésen tartózkodás hiánya okoz, más tényezők (pl. dohányzás, egyes gyógyszerek) mellett. Kiemelten fontos a megelőzés, az életen át tartó megfelelő táplálkozás és D-vitamin ellátottság. A csontritkulást korán fel kell ismerni csontsűrűség-vizsgálattal, valamint a csontanyagcserét mutató laboratóriumi vizsgálattal. Szintén hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a csontritkulás kezelésére és a további csontvesztés illetve a törések megelőzésére. A mozgás, megfelelő sport (pl. kerékpározás) itt is kiemelten fontos.


Dr. Szekanecz Zoltán
egyetemi tanár, vezető
Reumatológia
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.