2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fő a nyugalom

A kis magzat kilenc hónapon át ringatózik, kuporog az édesanyja hasában. Ha a másik oldalára fordul, akkor is érzi ezt a megnyugtató mozgást. Érzi annak minden rezdülését. Megszületés után természetes, hogy egy mozdulatlan ágyban fekve kicsit  „furcsán” érezheti magát.


Láthatjuk, ahogy csak lassan hagyja el a magzati pózt, jó pár hónap eltelik mire a „béka" tartásból kezd kinyújtózni. Régen nem véletlen, hogy a bölcsőben ringatták az újszülöttet, aki így hamar megnyugodott. A babakocsiban, autóban is ezért alszik el hamar a kicsi. Jó szokásnak tartom a kengurut, amiben az anyaméhhez hasonlóan ringatózhat. Klinikánk újszülött, koraszülött osztályain puha takaróból készített „fészekben" alszanak a babák, nagyon nyugodtan.

Ne hagyjuk magára!

A síró csecsemőt nem kell magára hagyni, mondván, hogy elkapatjuk azzal, ha ölbe vesszük. Ez fogja számára megnyugtatást biztosítani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egész nap ölben kell tartani. Az ősi reflex a szopás, szintén jól eső érzéssel tölti el a kicsit, hiszen pocakja tele lesz, kalóriát, cukrot, fehérjét, védőanyagokat kap. Ezért azt gondolom, a cumi adása nem „büntetendő „ cselekmény. A kicsi, ha igénye van rá, úgyis megtalálja saját ujját, öklét. Ma már vannak modern, a leendő fogak szempontjából sem káros cumik. Fontos, hogy azokat tisztán tartsuk, kezdetben fertőtlenítsük, kifőzzük. Szerencsére ma már ritkán fordul elő, hogy a síró csecsemőnek nyugtatót írnak fel. Ez a megoldás nem javasolt. Meg kell keresni a sírás okát (éhség, szomjúság, félelem, fájdalom, láz, pelenkacsere, nem olyan bonyolult még a baba működése).

Dackorszak

A nagyobb gyermekeknél eljön a dackorszak, amikor semmi sem jó, önállóan akarnak, sokszor veszélyes dolgokat művelni. Ha nem minden akaratuk szerint történik, dühösek lesznek, hisztiznek, kiabálnak, sírnak, esetleg harapnak, földön rugdalóznak. Kellő türelemmel, és a gyermek figyelmének elterelésével szépen kezelhetők ezek a helyzetek, nem kell gyógyszeres nyugtatóhoz folyamodni. Ha a gyerekek azt látják, hogy a családban, a szülő is rögtön gyógyszer után nyúl, mert ideges, ezt a példát tanulják ők is el. A problémák megoldása sok beszélgetés, sport, közös játék, pihenés, és nem a gyógyszer. Már kisgyerekeknél és kamaszoknál is hallhatjuk, hogy idegesek. Ezért gyújtatnak rá, ezért isznak alkoholt. Illetve ha fáradtak, kávéhoz nyúlnak. Azt szoktam mondani, hogy túl fiatalok vagytok az idegességhez! Vigyázni kell, hogy ezek a gyerekek ne nyúljanak hozzá szüleik nyugtatójához, altatójához, és ne váljanak kávé, cigaretta, gyógyszerfüggővé már fiatalon! Természetesen vannak olyan esetek, amikor valódi gyermekpszichológiai, pszichiátriai betegség áll a viselkedésprobléma hátterében, ilyenkor feltétlenül szakorvossal kell megbeszélni a gyógyszerelést.

Pihenés

Törekednünk kell arra, hogy gyermekeink a lehető legkevesebb gyógyszert kapják. Hurutos betegségekben nyugodtan lehet várni, még láz esetén is egy-két napot, nem kell rögtön antibiotikumot kérni. Lázcsillapító, ágynyugalom, bő folyadék, nagyanyáink gyógyteái sokszor többet érnek. A homepátiás szereket gyermekkorban nem javasoljuk. Nincs tudományosan igazolt kedvező hatásuk. Érdemes elolvasni, hogy mit tartalmaznak. Én nem adnék szívesen arzént, maszlagos nadragulyát, kacsaszív kivonatot gyermekeimnek (hogy csak néhányat említsek), még akkor sem, ha ezek csak töredékben vannak benne a homeopatiás tablettákban, cseppekben. A felvételik, érettségik idején sokszor találkozunk kimerült, rosszul levő gyermekekkel, szívritmuszavarral, remegéssel, melyek hátterében sok energiaital, kávé fogyasztás áll. Ha sokat is kell tanulni, biztassuk gyerekeinket megfelelő idejű pihenésre is.

„A gyermeknek inkább példaképre, mintsem kritikusra van szüksége." (Carolyn Coats)

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.