2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hogyan kezeljük az elhízást?

Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet, a WHO állásfoglalása szerint korunk legfontosabb egészségügyi problémáinak egyike. A legújabb felmérések szerint hazánk lakosságának 28,5 százaléka kisebb-nagyobb mértékben elhízott, és az előrejelzések szerint ez az arány a közeljövőben emelkedni fog.


Komoly aggodalomra ad okot az a jelenség, hogy az utóbbi években kifejezetten nőtt a gyermekkori és serdülőkori elhízás gyakorisága. A háttérben egyrészt a mozgásszegény életmód (motorizáció, ill. a szabadidős tevékenységek formáinak megváltozása), másrészt a helytelen táplálkozási szokások (magas energia- és zsírtartalmú ételek), valamint részben genetikai tényezők állnak.

Érelmeszesedés, daganatos betegségek

Az elhízás amellett, hogy komoly pszichés problémát jelent, olyan anyagcsere-változásokat hoz létre, amelyek fokozzák az érelmeszesedést, a szív-érrendszeri betegségek gyakoriságát, a cukorbetegség kialakulását, csökkentve ezáltal az életkilátásokat. Növekszik ezenkívül a daganatos megbetegedések kockázata, férfiaknál a végbél- és vastagbél- valamint prosztatarák, nőknél elsősorban az endometrium-, emlő-, petefészek és az epehólyagrák jelentkezik gyakrabban. Az elhízás kezelése nehéz és hosszútávú feladat mind a beteg, mind pedig az orvos számára. A köznyelvben elterjedt fogyókúra helyett olyan életmódváltoztatásról érdemes beszélni, amely a testsúly tartós csökkentését és ennek megtartását eredményezi. A hangsúly elsősorban azon van, hogy néhány hetes, hónapos fogyókúrák helyett tartós életmódváltozás történjen, ugyanis csak ez biztosíthatja az elért eredmények hosszabb távú megtartását, a visszahízás – az ún. jo-jo effektus –megakadályozását.

Diéta, testmozgás

Ennek része a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás és a pszichés támogatás. Amennyiben az életforma átalakítása sikertelen, lehetőség van gyógyszeres kezelésre, de csak a tartós életvitel-módosítás folytatása mellett. Erre korábban többfajta étvágycsökkentő készítmény állt rendelkezésre, azonban különböző mellékhatások miatt ezek mindegyikét kivonták. Jelenleg egyetlen törzskönyvezet készítmény, a belekből történő zsírfelszívódást gátló gyógyszer érhető el. A gyógyszertárakban számos gyógyhatású készítményt forgalmaznak, azonban ezek hatékonyságáról nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Több vegyülettel kapcsolatban vannak ígéretes kísérletek, ezek széles körű bevezetésére azonban még várni kell. Extrém elhízás esetében van lehetőség sebészi beavatkozásra, Magyarországon az ún. gyomorszűkítő gyűrű behelyezését végzik rutinszerűen. Klinikánk átépítésével kapcsolatosan megújult lehetőségeink vannak az elhízott betegek testsúlycsökkentő programjának intézeti keretek között történő végzésére. Ez egyhetes bennfekvést jelent, amelynek keretében a betegek részletes diétás oktatásban részesülnek, valamint lehetőségük van a mozgásterápia módjainak elsajátítására is. Emellett elvégezzük az egyes társbetegségek és a háttérben álló esetleges hormonális eltérések szűrését is. Mindez természetesen csak a kezdet, hiszen az életmódváltoztatás folytatására otthon is szükség van, tartós eredmény csak így érhető el. A betegeket a későbbiekben 3 havonta várjuk kontrollvizsgálatra, melynek során segítjük őket az életmódváltozás megvalósításában, ill. – a komplex ellátás részeként – a társbetegségek kezelésére is lehetőség van.

Dr. Somody Sándor
belgyógyász
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.