2018. Január 16. Gusztáv nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2017. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai IntézetKardio Magazin

<< előző oldal


  Spangli, szipu, szpíd

Egyre riasztóbbak a drogosokról szóló híradások. Milyen jelei vannak a kábítószer használatnak? – kérdeztük a szakembert.


Leginkább a fiatalok nyúlnak kábítószerhez – mondta dr. Glaub Teodóra, a Pszichiátriai Tanszék adjunktusa. – Ha a szülők élnek a gyanúval, hogy drogozik gyermekük, pszichiáterhez kell fordulni vele. A szakember megvizsgálja, van-e valamilyen alapbetegsége, mint például depresszió, személyiségzavar, skizofrénia, gyengeeelméjűség, a sodorhatóság valamilyen formája, s elsőként azt kezeli. Illetve családterápiát tart a gyermek hozzátartozóinak részvételével, vagy drogos csoportba irányítja a fiatalt pszichoterápiára. S ezzel együtt megkezdi a drog elvonását. Ezt bizonyos drogok esetében csak orvos végezheti, mert súlyos elvonási tünetei életveszélyes állapotba sodorhatják a beteget. Ha a drogos nem ismeri be a szerhasználatot, a szülő akkor is kérhet tanácsot a Hajdú Bihar Megyei Kenézy Gyula Kórház Drogambulanciáján (Debrecen, Varga u. 1.).

Bensőséges kapcsolat

A drogozás megelőzésében segít a szülőnek a gyermekével kialakított bensőséges kapcsolata. A leggyakrabban fogyasztott drogok amfetaminszármazékokból készülnek, mint például a diszkódrogok: speed, extasy. Hatása alatt mozgáskényszerük van a használóknak, erős szívverésük, rángáskényszerük, gyors beszédük, felületes figyelmük. A szerek pszichikai függést, magatartás-változást okoznak, tartós használatuk maradandó agykárosodást.

Marihuána

A közhiedelem szerint veszélytelen marihuána tartós használata gyengíti az immunrendszert, szívpanaszokat produkál, csökkenti az ondóképződést, személyiségváltozást (érdektelenség, részvétlenség, rossz közérzet, ingerlékenység), magatartászavart okoz. A szerves oldószer (szipu, ragasztó) tömény gőzének belélegzése miatt használójának idővel eltorzul az arca. Szerencsétlen esetben pár napi szívás már elbutulást okozhat, légzés- és szívbénulás következhet be, s a hallucinációk miatt balesetet szenvedhet a drogos. Közvetlen veszélye a ragasztós zacskó fejre húzása miatti fulladás.

Kokain

A kokainistát jellemzi apró izmainak rángása, motorikus mozgása. A kezdeti eufória után hányinger, álmatlanság, izgatottság, paranoia, fogyás tapasztalható. A szer intenzív pszichikai és fizikai hozzászokást eredményez, túladagolása életveszéllyel jár. Az LSD extatikus élményeket vagy szorongást, intenzív hallucinációt, halálfélelmet okoz. Agressziót válthat ki, lassítja a gondolkodást, gyorsítja a szívműködést, szédülést, hányingert, álmatlanságot okoz, kómához vezethet. Megváltoztatja a tudatállapotot, vérnyomásemelkedést idéz elő. A szerhasználat pszichikai függőséghez vezet.

Heroin

A heroinisták elhanyagolják magukat, rekedtes a hangjuk, lelassul a beszédük, arcuk beesett, szemük karikás. A szer epilepsziás rohamot, szívmegállást, izomgörcsöt okozhat. Hosszú távú használata szellemi torzulást eredményez, bűnöző életmódhoz vezethet. A szer vénás használata miatt gyakoriak a fertőző betegségek (gennyes bőrgyulladások, AIDS, Hepatitis B vagy C).

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.