2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Élj a szíved szerint!

A Szív világnapján a kardiológusok beszéltek a sízvbetegségekről, és adtak jó tanácsokat megelőzésükhöz a Fórum bevásárlóközpontban szeptember 25-én. A programot Élj a szíved szerint! szlogennel tartották 


A halálozás 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be férfiaknál és nőknél is – ismertette dr. Édes István professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. Majd azzal folytatta: a szívinfarktust, a szívkatéterezést, és a szívműtétet is rosszabbul viselik a nők, mint a férfiak. Magyarázata az, hogy a férfiakénál lényegesen kisebb a szívük, és vékonyabbak az ereik. A betegségek megelőzéséhez a rendszeres sportot tanácsolta a szívgyógyász: pl. naponta fél óra sétát, kocogást, heti fél óra úszást. A táplálkozás során pedig a mediterrán étrend követését, és a dohányzástól való tartózkodást ajánlotta.

Lemondani a dohányzásról

A dohányzás káros hatásairól beszélt dr. Czuriga István professzor, a városi kardiológia fő orvosa. Mint elmondta, a dohányosoknak sokkal nagyobb az esélyük a szívbetegségre, mint a nemdohányzóknak. A tüdőrákosok több mint 90 százaléka a dohányzók közül kerül ki, és ez alól nem kivételek az elektromos cigarettát szívók sem. Ezért nagyon fontos leszokni erről a káros szenvedélyről. Az egészségügyi intézmények segítenek ebben. A 06-80/44-20-44-es ingyenesen hívható zöld telefonszámon lehet tanácsot kérni a szakemberektől.

Kevesebb szövődmény

A szívkatéterezés egyrészt vizsgáló módszer, másrészt terápiás eljárás. Korábban hosszan tartó procedúra volt, illetve egy évtizede még a comb verőeréből vezettük a katétert az ereken át a szív koszorúereihez. Napjainkban a csukló verőeréből végezzük a beavatkozás. Előnye, hogy kevesebb a szövődménye, és a beavatkozás után egy órával felkelhet, sétálhat a beteg – ismertette dr. Kolozsvári Rudolf a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika adjunktusa, majd elmondta: a szívkatéterezést számos ok miatt elvégezhetik, így pl. a koszorúér szűkület lehetősége miatt. Magyarországon szokás katéterezés közben meg is tágítani a beteg érszakaszt – egyes országokban ezt egy másik alkalommal végzik. A tágítás eredményének megtartására úgynevezett stentet is beültetnek (rugalmas, fémhálóból készült csövecske). Pár éve még egész életükben gyógyszert kellett szedniük azoknak, akiknek stentet ültettek be, nehogy „bealvadjon”, de ma már 1-6 hónap után elhagyhatják az egyik tablettát. A tágítás módszerével a betegek kb. 90 százalékánál megoldják a szűkületet. Gyakoribb a férfiak katéterezése, de 60-65 éves kortól már nincs különbség a két nem között e tekintetben. A gyógyulást követően rendkívül fontos a rendszeres testmozgás, legalább heti három alkalommal 30-40 percet érdemes erre fordítani. A sport egyik célja a betegség újbóli kialakulásának megaka dályozása. Ha túlsúlyos a beteg, le kell adnia a felesleges kilókat – néha ez a legnehezebb.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.