2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A tüdőrák szedi a legtöbb áldozatát

A daganatos betegségek között a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatát Magyarországon. Míg 30 éve a daganatosok 10-15 százaléka volt tüdőrákos, ma 25 százalékuk.


Az onkológia számos területén értünk el jelentős haladást az elmúlt évtizedekben, de a tüdőrákkal kapcsolatban ez kevésbé látható. Míg a betegséget a kialakulásától számítva öt évvel éli túl a betegek 10-15 százaléka a világon, addig Magyarországon 10 százaléka – ismertette dr. Varga Imre, a Tüdőgyógyászati Klinika onkológusa. – Azokban az országokban, ahol csökken a tüdőrákosok száma, ott évtizedekkel ezelőtt felvették a dohányzás elleni harcot. Az Amerikai Egyesült Államokban két és fél évtizede hatásos propagandát folytatnak és törvényben is foganatosították a nemdohányzók védelmét. Magyarországon nemrég alkották meg a nemdohányzók óvásának törvényét, de ennek hatásai az onkológiai statisztikákban csak 15-20 év múlva érezhetőek.

A dohányzás a felelős

Hazánkban egyre nő a dohányzók száma, főleg a fiatalok körében. Pedig a dohányzás az esetek 80-90 százalékában felelős a tüdőrákért. Az igaz, hogy vannak a dohányzáson kívül más kockázati tényezők is (öröklődés, ipari és közlekedési légszennyezés stb.), de a statisztika szerint a legtöbb tüdőrákos betegséget a dohányzás okozza. Gyógyításában felsorakozik a kemo-, radio- és gyógyszeres terápia, de műtét nélkül nem érhető el teljes siker. Csak a betegség korai szakaszában van esély a műtéti gyógyításra.

Tüdőszűrés

A betegég felismeréséhez jó szűrőhálózat kellene. A tüdőszűrő hálózat korábban jól működő rendszer volt, bár a tüdőrák szűrésére általában alkalmatlannak tartják. Ennek ellenére az új betegek egyharmadát ott emelik ki. Vannak a képalkotókon kívül más kivizsgálási lehetőségek is, pl. a bronchoszkópia, de ez szűrésre ugyancsak nem alkalmas. Azokat a személyeket kell rendszeresen figyelemmel kísérni, akik valamilyen szempontból fogékonyabbak a tüdőrákra. Például az erős dohányosok, akiknek a családjukban előfordult már ilyen megbetegedés, sugárzó anyag közelében dolgoznak, azbesztport lélegeznek be, ami közismerten tüdőrákot okoz. Ugyanis általánosságban igaz, hogy aki már panaszokkal kerül be az egészségügyi intézetekbe, az estek többségében későn jön, mert már nem operálható, így nem gyógyítható meg teljesen. Nem érez fájdalmat a páciens a tüdőrák kialakulásakor, mert a tüdő szövetében nincsenek fájdalomérző rostok és egyéb tünetek (véres köpet, köhögés, nehézlégzés) még nem jelentkeznek.

Daganat

A tünetek megjelenésekor általában már nem operálható a daganat, mert a környezetében lévő szervekre terjed és azokat roncsolja. Így a szívet, a nagyereket, a csigolyát, a rekeszizmot. A kis gócú daganat a kezdet kezdetén is adhat áttétet. A véráram a nyirokkeringés útján eljuttatja a daganatos sejteket más szervekbe, mint az agyba, a csontokba, a mellékvesékbe, később a májba illetve bármelyik szervbe. Igen fontosnak tartjuk, hogy a beteg érezze: partnereknek tekintjük a kezelés során, így megkérdezzük, hogy mivel próbálja gyógyítani magát a klinikai kezelésen kívül. Megkérjük, mutassa meg, milyen étrendkiegészítőket szed s ha azokat emberi fogyasztásra alkalmasnak találjuk és összetétele nem áll ellentétben terápiánkkal, nem tanácsoljuk el használatától – mondta az onkológus.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.