2020. Április 06. Vilmos, Biborka nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fogászati problémák kamaszkorban

A kamaszkor 10-14 éves kortól akár 18-20 éves korig terjedő életszakasz, átmenet a gyermek- és felnőttkor között, melynek során a nemi hormonok elkezdik működésüket, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek. A testi változások a legszembetűnőbbek, a testmagasság és súlynövekedés mellett az arckarakter és a profil megváltozása nagyon jellegzetes.


A kamaszok belső lénye is átalakul, fejlődik intellektusuk, kialakul az absztrakt gondolkodás, de saját fejük után szeretnének menni, és érzelmileg igen labilisak. Szerencsés esetben a kamaszkor végére a fiatal képes lesz a felelős párkapcsolatra, leválik szüleiről és képes lesz irányítani az életét.
A fogorvosnak egy kamasz esetében számos új problémával kell számolnia a vizsgálat során. A kozmetikumok, frizurák és piercingek megnehezíthetik a kültakaró vizsgálatát. A szájüregi vizsgálat során is számos tünet utalhat a megváltozott viselkedésre, azaz dohányzásra, evészavarra, alkohol- és drogfogyasztásra vagy aktív nemi életre.

Deviáns viselkedés


Értékelnünk kell a kamasz viselkedésmódját is, mert jelezhet deviáns magatartást, extrém fokú félelmet, de utalhat bántalmazásra is. Szexuális bántalmazást leggyakrabban kamasz lányok szenvednek el, melynek lehetnek figyelemfelkeltő szájüregi tünetei is. Ezek a szájpadi petechiák (pontszerű bevérzések) és a nemi úton terjedő fertőzések (genitális herpesz, humán papilloma vírus, stb.). Gyanút keltő, ha a fiatal nem fogadja el a kezelést a bántalmazóval azonos nemű orvostól.
Kamaszoknál újra találkozhatunk gyors lefolyású és a fogakat gyorsan tönkretevő un. rampant cariesszel (fogszuvasodással), mely gyakran társul személyiségzavarokkal, viselkedésbeli problémákkal.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás hagyományos rizikófaktorai – tehát, a ritka és nem eléggé alapos fogmosás, a rendszeres nassolás, egyes betegségek és az azokra kapott gyógykezelés vagy a rendszertelen, csak panasz esetén történő fogászati ellenőrzés, illetve kezelés – mellett újabbakkal is számolnunk kell, a kamaszokra jellemző extrém táplálkozási szokások, a dohányzás és drogfogyasztás következtében kialakuló xerostomia (szájszárazság) és az ebben a korban felszerelt rögzített fogszabályozó készülékek miatt.

Dohányzás

Az íny- és fogágy-betegségek elszaporodásával is számolnunk kell, erre hajlamosítanak a dohányzás és marihuana használat, a terhesség és hormonális fogamzásgátlók használata valamint a szájüregi piercingek. A dohányzás sajnos népbetegség hazánkban és a gyermekek kiskamaszként gyújtanak rá először. Minden harmadik tizenéves dohányzik több-kevesebb rendszerességgel. A dohányzás általános, egész szervezetre gyakorolt káros hatásai mellett a szájüregben is komoly károkat okozhat. Ezek közül legveszélyesebbek a rákmegelőző állapotok, melyek néhány évi dohányzást követően már kamaszkorban megjelenhetnek illetve a fogágy-betegségek, melyek a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A fejlődésben lévő szervezetben a dohányzás káros hatásait semlegesítendő fokozott C-vitamin szükséglet jelentkezik. Mivel a magas esztétikai igényekkel rendelkező kamaszokat a dohányzás „mellékhatásai” közül leginkább a fogak elszíneződése és a halitosis (szájszag) zavarja, ezért ez szolgálhat leginkább a leszoktatás kiindulópontjául.

Droghasználat

Beszélnünk kell a tizenévesek között egyre inkább terjedő droghasználatról is. Ez a közvetlen szájüregi hatások mellett a táplálkozási szokások megváltozásához és a szájhigiéne elhanyagolásához vezethet. A marihuana fogyasztása a dohányzáshoz hasonló tüneteket okoz, míg a metamfetaminok rendszeres élvezete, azaz a speed-ezés elsősorban progresszív, erősen roncsoló szuvasodások kialakulásához vezethet. Fontos tudnunk, hogy aktív drogfogyasztók esetében a helyi érzéstelenítők használata esetén fokozott óvatosság szükséges. Minimum 24 óra mire kiürül a drog a szervezetből. Egy átspeedezett éjszaka után nem ajánlatos a fogászati kezelés.

Egészségtelen életmód


Szót kell ejtenünk a kamaszok egészségtelen, tehát magas só és cukor tartalmú, de vitaminban és rostban szegény táplálkozási szokásairól is. Elélnének hamburgeren és chips-en, némi erősen savas és cukros, magas koffein tartalmú kólával vagy energiaitallal leöblítve, mely szintén fokozza a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Sajnos, nagyrészt az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően, a magyar tizenévesek negyede túlsúlyos. Ennek az érzelmi és társasági hatásain túl egészségi következményei is vannak. A szájüregben például a fogágy-betegségek rizikóját fokozza.
A tizenévesek körében napjainkban is a legnépszerűbb szomjoltók a szénsavas üdítőitalok, bár fogyasztásuk némileg csökken, viszont az energiaitalok egyre népszerűbbek. A kamaszok önmagában vagy bulizás során alkohollal kiegészítve rendszeresen fogyasztják. Nagyon veszélyes, mivel nem csak savas és magas a cukortartalma, tehát fogszuvasodást okozhat, de nagy mennyiségű koffeint és más stimulánsokat is tartalmaz, ami amellett, hogy gátolja a vas és a csontoknak és fogaknak elengedhetetlen kalcium felszívódását, de a szívproblémák kockázatát is fokozza.

Koplalás, hánytatás

A kamaszok hajlamosak divatból vagy a társaság kedvéért rossz szokásokat felvenni. Ilyen például az önsanyargatással járó koplalás, hánytatás, hogy a média által szuggerált „szépségideálnak” megfeleljenek. Ennek hamar szájüregi tünetei is lesznek. A fokozott fertőzésveszély, a gyengülő regenerációs képesség és a súlyosbodó fogágy-betegségek mellett a bulimiások szájnyálkahártyája gyulladt, erodált, és a fogak keményszövetein is egyre feltűnőbbek a savas erózió nyomai.
Bár a tizenévesek körében évek óta töretlenül népszerűek a testékszerek, azaz a piercingek, továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy mind a behelyezés, mind a tartós viselés kockázatokat rejt magában. Szájüregi (nyelv) piercing viselőknél gyakori a fogak koronájának törése, sérülhetnek a lágyrészek vagy a tartós irritáció hatására létrejöhet daganat (fibróma) is. Emellett zavaró lehet a betegvizsgálat és ellátás során, illetve röntgenfelvétel készítésénél, így fogászati kezelés előtt a piercingek eltávolítása mindenképpen javasolt.
Végül, a serdülőkori vagányság, a veszélyérzet hiánya gyakran vezet fog- és állcsont sérülésekhez.
Szájüregi sérülés gyakori ebben az életkorban verekedés, alkohol, vagy. drogfogyasztás következtében. A szájüregi piercingek fokozhatják az esés vagy ütés okozta sérülés súlyosságát. A sportsérülések többsége kivédhető lenne megfelelő, lehetőleg egyénileg készített, fogvédők alkalmazása révén.

Dr. Nemes Judit
docens
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.