2020. Július 08. Ellák nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A gerinc kopásos megbetegedése

Az ízületek kopásos megbetegedését artrózisnak nevezzük. A gerinc csigolyái is kisízületek révén kapcsolódnak egymáshoz. Az ezekben kialakuló elváltozás a csigolyameszesedés (spondilózis) vagy a csigolyák kisízületeire is kiterjedő csigolya meszesedése (spondilartrózis).


Fontos, hogy csigolyameszesedés nincs a csigolyák közötti porckorong kopása (diszkopátia)nélkül, vagyis a csigolyák közti porckorongok el fajulása, esetleg gerincsérv képződése mindig megelőzi a csigolyameszesedést. A csigolyák közötti porckorong kopása az álló testhelyzet, öregedés, túlterhelés következtében idősebb korban szinte mindenkiben kialakul. A csigolyameszesedést a csigolyák közti rések beszűkülése és meszes csőrök képződése kíséri. Emellett a csigolyák közötti porckorong kopása során a kitüremkedő porckorongbelső nyomhatja az idegeket. Ez fájdalmat okoz.

Derék- és nyaki fájdalom


A csigolyameszesedés és a csigolyák közötti porckorong kopása leggyakrabban az ágyéki gerincen (deréktájon) fordul elő, de érintheti a nyaki szakaszt is. A fájdalom mellett a mozgás nehezítettsége jellemző, a panaszokat tartós egy helyben állás, tartós fizikai terhelés fokozza. Ha a nyaki gerincet érinti (pl. állandó adminisztratív munkát végzőkön, tartós számítógépezés esetén), akkor a vállba kisugárzó fájdalom, a fejfordítás nehezítettsége, a nyakizmok merevsége jelentkezik.

Pihenés, könnyű torna

Nagyon fontos, hogy mivel az öregedés, fizikai túlterhelés következtében alakul ki, az esetek 90 százalékában semmilyen kivizsgálást (labor, röntgen, CT, MRI) nem igényel. Banális, nemrég kialakult derék- vagy nyaki fájdalom esetén életmódváltozás, kezelés szükséges. Egy-két nap pihenés, könnyű torna, erősebb panaszok esetén fájdalomcsillapító, illetve izomlazító bevétele, kenőcs helyi bedörzsölése vagy tapasz legtöbbször segít. Erősebb fájdalom esetén ún. isiász infúziókat adunk. Részletesebb kivizsgálás csak akkor szükséges, ha a panaszok 1-2 hét után sem múlnak, a derékfájás főleg éjszaka, nyugalomban jelentkezik (gyulladás, pl. Bechterew-kór), vagy általános tünetek (pl. láz, fogyás, gyenge közérzet) kísérik a derékfájást. Ilyenkor súlyosabb betegség is húzódhat a háttérben ezért laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok szükségesek. Pihentetés mellett a gyógytorna, fizioterápia elsődleges. A torna speciális formája a McKenzie eljárás, mely igen hatékony, és avatott gyógytornásztól megtanulható. Rövid ideig fűző viselése is szóba jön.

Gerinc-rehabilitáció

A legjobb a rendszer torna mellett, ha félévente, évente a beteg komplex gerinc-rehabilitáción (torna, úszás, gyógyfürdő-kezelés, fi zioterápia kúra formájában) vesz részt. Az életmód szempontjából figyelni kell a helyes testtartásra, a gerincferdülés korrekciójára, a hirtelen emelés kerülésére. A spondilózis esetében is legfontosabb a megelőzés. A testtartás korrekció, az emelés, cipelés, hirtelen mozdulatok kerülése tartoznak ide, és súlyosabb, nem múló esetekben vagy a háttérben álló egyéb betegség gyanúja esetén forduljunk reumatológushoz.

Dr. Szekanecz Zoltán
egyetemi tanár, vezető
Reumatológia
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.