2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A test a lélek tükre?

Az elmúlt évek gyakorlatából merítettem. A gyermek sürgősségi ambulancián naponta mintegy 50-60 gyermek fordul meg.


A gyermekbetegségek igen széles palettáját látjuk. Az egyszerű náthától kezdve, a súlyos kórképekig mindenféle esettel találkozunk. A gyermekek éjjel, nappal jöhetnek, beutalóval, vagy éppen anélkül. Sokszor néhány mondatos biztatás, tanácsadás elegendő, máskor részletes kivizsgálás, osztályos felvétel is szükségessé válik.

Sajnos az elmúlt évek alatt egyre gyakrabban találkozunk pszichoszomatikus, azaz lelki tünetek által okozott testi panaszokkal. Szinte már napi rendszerességgel jön gyermek ilyen panasszal. Már a csecsemő olyan, mint egy kis radar, sír, nyugtalan, ha édesanyja is nyugtalan, feszült. Az óvodás, kisiskolás korosztályban hasfájás, hányás a leggyakoribb. A kamasz korosztályban elsősorban mellkasi fájdalom, szédülés, végtagzsibbadás, fejfájás formájában ölt testet a lelki gond. Megfelelő gyakorlat alapján hamar el lehet dönteni, hogy szervi problémával állunk e szemben. Sokszor néhány mondatnyi beszélgetés a szülővel, gyermekkel, a szülő-gyermek kapcsolat, kommunikáció megfigyelése segít ebben minket.

Lelki tünetek, testi panaszok

Az első 5-10 perc az ambulancián sokat elárul. Természetesen mindig igyekszünk kizárni a szervi eredetet, mielőtt a pszichológiai okokat térképeznénk fel és szükségessé válhat a tartósabb, osztályos megfigyelés. Mit tehet a szülő mielőtt orvoshoz fordul? Érdemes megfigyelni a panaszok jelentkezését. Sokszor csak stresszhelyzet hívj azt elő. Erre utalhat az óvodába, iskolába indulás előtti hasfájás, émelygés, hányás, ami napközben a közösségben megszűnik, illetve otthon hétvégén nem jelentkezik. Ilyen lehet a köhécselés, torokköszörülés szokása, mely éjszaka alvás közben, vagy belemerülve egy jó játékba, vagy jó film nézésébe, szünetel. Erre utalhat mellkasi fájdalom, fejfájás, szédülés, nehézlégzés érzés ami az iskolában felelés előtt, vagy tornaórán megjelenik, de ezt követően magától megszűnik

Mit tehet a szülő?

El kell gondolkozni a szülőknek azon, hogy válás előtt, alatt és után jelentkező hasfájás, kistestvér születését követően mutatkozó hasonló panasz (pl. a három éves kislány napközben többször hívta magához anyukáját, hogy simogassa a hasát, mert az fáj. Panasza három hónapja kezdődött, kistestvére 3 hónapja született. Ilyen panaszok esetén szükséges- e vérvételek, ultrahangok tömegét kérni kivizsgálás gyanánt, vagy elegendő először megpróbálkozni jobban odafigyelni, és átsegíteni e nehezebb életszakaszon a gyermeket. Tartós, visszatérő panaszok esetén, ha szükséges szervi eredetet kizárása után érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni. Ilyenkor türelmes munkával felfedezhető a baj forrása, és orvosolható az, visszaállítható a normál napi életrend, tevékenység. Hagyjunk időt gyermekeinkre!

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.