2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Újdonság az onkológiai betegek kardiológiai kezelése

Újdonságokról is szól, és a hagyományokat is folytatja a 2017. március 1–4 között megrendezendő 22. Debreceni Kardiológiai Napok Továbbképző Konferencia a Kölcsey Kongresszusi Központban.


Hagyományosan ismertetjük a tavalyi év nagy kardiológiai nemzetközi kongresszusain elhangzott szakmai újdonságokat, melyek még nem épültek be a terápiákba, de már megjelentek az amerikai és európai kongresszusokon – ismertette dr. Édes István, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. Bemutatjuk az Európai Kardiológus Társaság 2016-os irányelveit (guideline-ok). Öt területre dolgozta ki útmutatóját az európai szakmai társaság: szívelégtelenség, pitvarremegés, zsíranyagcsere-zavarok, onko-kardiológia, és szív érrendszeri betegségek megelőzése.

Helyzetfelmérés

Hazai újdonság az onko-kardiológiai munkacsoport megalakulása. Ismert, hogy a daganatos betegségek elleni kezelések az elmúlt 20 évben hatékonyabbá váltak: új gyógyszerek, terápiás lehetőségek jelentek meg, mint az őssejt beültetés, csontvelő transzplantáció, stb. A kezelések eredményeképpen javul a betegek állapota, élettartama és életminősége. Kigyógyulnak daganatos betegségükből, és megélik azt az időpontot, amikor a kezelések esetleges mellékhatásaként megjelenhetnek a kardivaszkuláris betegségek: szívelégtelenség, koszorúér betegség, szívritmus zavarok. A kardiológus szakma felismerte, a túlélés további javításához meg kell előzni a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Mára rengeteg tudás birtokába jutottunk a kemoterápiás kezelésekkel kapcsolatban. Tudjuk például, hogy melyik kezelés mennyire befolyásolja a szívizom működését, melyik lehet esetleg nagy dózisban kardiotoxikus. Ezt a területet tekinti át az onko-kardiológia. Szoros szakmai együttműködés alakult ki az onkológusok és a kardiológus szakorvosok között. A Magyar Onkológiai és a Magyar Kardiológiai Társaság sok esetben szakmailag együtt dolgozza ki az alkalmazható terápiát a kardiológiai komplikációk megelőzése céljából. 2016-ban jelent meg az Európai Kardiológus Társaság ajánlása (position paper), mely az onko-kardiológusok részéről alapvető terápiás iránymutatásnak tekinthető. Tehát van lehetőség arra, hogy megelőzzük az onkológiai betegekben a tumor ellenes kezelést követően esetlegesen fellépő kardiovaszkuláris szövődményeket.

Egyéb érdekességek a konferencián

Felhívom a figyelmet az akut és idült szívelégtelenségben szenvedő betegek vashiányát pótló kezeléséről szóló konferenciai előadásra, mely figyelemreméltó terápiás eljárást mutat be.  A konferencia másik hagyományos szekciója a koszorúér betegségek kezelését tekinti át. Közel félmillióan szenvednek koszorúér betegségben, vagy valamelyik válfajában Magyarországon. További érdekes terület még a perifériás érbetegek (érszűkület) ellátása, mivel Magyarországon aggasztóan magas az alsó végtagi amputációk száma (rossz életmódi szokások, dohányzás, elhízás, cukorbetegség következményeként ). Szakmailag feltétlenül indokolt az endovaszkuláris (a perifériás érrendszer) vizsgálata és ellátása.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.