2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Új idegen donoros őssejt-terápia a Hematológiai Tanszéken

Tavaly elvégezték az első felnőtt allogén, azaz idegen donortól származó csontvelő-transzplantációt a Hematológiai Tanszéken. Ezzel a beavatkozással a budapesti központ mellett a debreceni is bekapcsolódott az őssejt átültetés új módszerébe.


Az őssejt-transzplantációnak két formája van: allogén, és autológ csontvelő (illetve vérképzői őssejt) átültetés. Az allogén transzplantáció során a betegnek (recipiens) a csontveleje beteg, vagy nem működik, így az előkezelés során az alapbetegség kezelése mellett helyet biztosítanak az egészséges donor őssejtjeinek is. Az autológ őssejt-átültetés során le vesszük a beteg saját őssejtjeit, lefagyasztjuk, majd a beteget kemoterápiás kezelésben részesítjük, és visszaadjuk a saját őssejtjeit. Autológ őssejt-átültetést már csaknem 600 betegen végeztünk az elmúlt évtizedben, de allogén őssejt-átültetés tavaly júniusban történt először – ismertette dr. Illés Árpád tanszékve zető professzor.

Egészséges őssejtek

Allogén őssejt-átültetést végzünk a csontvelőt érintő betegségekben, mint az akut fehérvérűség (leukémia), a súlyos, úgynevezett aplasztikus vérszegénység (anémia), myelodisplasia (kóros csontvelőműködés) és ritkábban az úgynevezett myeloma, lymphoma esetén. Ezeknek a betegségeknek a kezelésére nem használhatók fel a beteg saját őssejtjei, mert a csontvelő is beteg. Ezért egészséges embertől levett vérképző őssejteket ültetünk be a betegbe. A donor lehet a beteg testvére, vagy a csontvelőbankból választott szervadományozó. A vérképző őssejteket ma már ritkán vesszük a csontvelőből, inkább a donor perifériás véréből az őssejteket géppel szeparáljuk, és olyan módon adjuk vissza a betegbe, mintha vérátömlesztést kapna. Az őssejtek megtapadnak a betegben, benépesítik szervezetét, és újraalakul vérképzése és immunrendszere. Az idegen donor sejtjei a vérképzés újra indítása mellett a leukémiás betegeknél a leukémia ellen is hathatnak.

Steril szobák

A beteget elő kell készíteni a beavatkozásra, a transzplantációhoz szükséges állapotba kell hozni, majd a beavatkozás megtörténte után hosszas utókezelésben részesíteni. A beteget steril szobában helyezzük el, már a kezelés előtt egy héttel, és a kezelést követően még általában 10–14 napig (autológ beavatkozásánál) tartózkodik ott. Allogén transzplantáció esetén ez jóval hosszabb, három héttől két hónapig is tarthat a steril szobában való tartózkodása. Ez rendkívül nagy anyagi teher, és nagy helyet igényel. A betegben – amikor megkapja a transzplantációra felkészítő előkezelést – vérképzőszervi elégtelenség alakul ki. A vérlemezkéket, vörösvértesteket pótoljuk, de a fehérvérsejtek, és az immunhiány miatt rendkívül fogékonyak lesznek a fertőzésekre. A fertőzés megakadályozására szolgál a steril környezet, a steril étrend, és a steril ellátás. A múlt évben 4 allogén, és 78 autológ átültetést végeztünk, az idén 20 allogén, és 73 autológ transzplantációra van engedélyünk az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Jelenleg 5 transzplantációs szobában kezeljük a betegeket, de a beavatkozások számának emelkedésével további hematológiai fejlesztések szükségesek. A májusban kezdődő korszerűsítés eredményeként 8 steril, transzplantációs szobában kezelhetjük a betegeket. A Klinikai Központ és az Egyetem vezetősége eszmei és anyagi szempontból is támogatja tervüket.

Csökkenő várólisták

A tanszéki fejlesztés a várólista csökkentését eredményezi, és a betegbiztonság szempontjából is fontos. A csontvelő transzplantáció országos feladat, a szorosan vett transzplantáció mellett jelentős előkezelő és utókezelői tevékenységet, szervezést, helybiztosítást igényel a hematológiai tanszéktől. Tanszékünkön elegendő hematológus szakorvos áll rendelkezésre, mely országosan ma már hiányszakmának tekinthető. A transzplantáció csapatmunka, amelyben a hematológusok mellett számos diagnosztikai és terápiás szakma képviselőjére, konzíliumára szükség van. Az allogén transzplantáció a hematológiai betegellátás csúcsa, örülünk annak, hogy elkezdődött, és a folyamatos fejlesztések lehetővé teszik majd további, nagyobb számú beteg kezelését és gyógyítását.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.