2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Húgyúti fertőzés csecsemő-és gyermekkorban

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzéstípus csecsemő-és gyermekkorban. Felismerése távolról sem egyszerű, mert változatos tünetegyüttes formájában jelentkezhet. Kezdődhet alattomosan, de nem ritka a viharos, szeptikus állapotba hajló kórforma sem. Késői felismerés, nem megfelelő kezelés vesekárosodáshoz vezethet.


A fiatal csecsemőkori kórformáktól eltekintve (ahol még előfordul a kórokozó vérárammal való szétterjedése) a húgyúti fertőzés leggyakrabban felszálló fertőzésként jelentkezik. Születést követően a húgycsőnyílás környékén egy „protektív" bakteriális flóra alakul ki, amely mint egy védelmi vonal megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését. Értelemszerűen ennek a normál védelemnek a „sérülése" potenciális kórokozó baktériumok megtelepedéséhez vezethet. Ezek aztán feljutva a húgyhólyagba, esetleg a magasabb húgyutakba fertőzést generálhatnak, különösen akkor, ha egyéb hajlamosító tényezők is egyidejűleg fennállnak. Utóbbiak leggyakrabban különböző anatómiai és funkcionális rendellenességek lehetnek.

Vesemedence gyulladás

Nemzetközi felmérések szerint 11 éves korig a lányok 3-8 százalékánál, míg a fiúk 0,5-2 százalékánál lezajlik legalább egy tüneteket okozó húgyúti fertőzés. A lázzal járó húgyúti fertőzés előfordulása az első életévben a leggyakoribb. Hangsúlyoznom kell, hogy ebben az életperiódusban a súlyosabb lefolyású, a felső húgyutakat érintő vesemedence gyulladás (pyelonephritis) sokkal gyakoribb mindkét nemben, mint a későbbi életszakaszban. A késői vesekárosodás elsősorban az ilyen típusú fertőzések következtében alakul ki. Az első életéven túl a két nemben eltérő tendenciát láthatunk. A kislányoknál viszonylag magasabb marad az alsó húgyutakat érintő gyulladások (felfázás) aránya, míg a fiúknál általában igen alacsonnyá válik a húgyúti fertőzések előfordulása. A fentiekből kitűnik, hogy az első életévben előforduló fertőzések korai felismerése és adekvát kezelése nagy jelentőségű.

Alattomos tünetek

Hogyan ismerhető fel, hogy gyermekünk húgyúti fertőzésben szenved? A tünetek megjelenése függ az életkortól és a gyulladás helyétől. A legmagasabb rizikójú betegcsoport a fiatal csecsemők és koraszülöttek, akikben a gyulladás gyorsan szétterjedhet és a tünetek gyakran larváltan, alattomosan fejlődhetnek ki. A csecsemőt nehezebb táplálni, hányások jelentkeznek, aluszékonyabbá válik, székletének minősége megváltozhat, a vizelet kellemetlen szagúvá válhat, esetleg fiatal csecsemők esetében elhúzódó sárgaságot észlelhetünk. Gyakori, hogy a heti súlygyarapodás elmarad az elvárható értéktől. Fontos tudni, hogy 2 hónapos korig a láz nem szokásos (obligát) tünete a húgyúti fertőzésnek. Későbbi életkorban a tünetek felismerése könnyebbé válik. 2 éves kor felett a vesemedence gyulladás „klasszikus" tüneteit, mint magas láz, deréktáji fájdalom, hidegrázás, rossz közérzet, hányinger, hányás észlelhetjük. Ilyenkor természetesen azonnal gyermekorvoshoz kell fordulni. A láz a fertőzések általános tünete, amely nem jelent automatikus antibiotikum rendelést.

Vizelet ellenőrzése

Általános ajánlás, hogy 3 napnál több nem telhet el úgy, hogy egy lázas gyermeknek nem ellenőrizték a vizeletét. Húgyúti fertőzést többek között a vizeletben lévő gennysejtek és nitrit kimutatásával igazolhat az orvos. Megfelelően levett vizeletminta esetén bakteriális tenyésztés is végezhető. Ez utóbbi segítségével a kórokozó antibiotikum érzékenységére is adatot nyerhetünk. Az induló antibiotikum jó megválasztása nagyon fontos. A lázas húgyúti fertőzés kezelése a kellő ideig alkalmazott antibiotikum terápia. A felső húgyutakat érintő gyulladás esetén 10-14 napos kezelés ajánlott. A szájon keresztül adott antibiotikumok kellő védelmet nyújtanak abban az esetben, amennyiben a gyógyszerbevitel biztonságosan kivitelezhető. Csecsemőkorban biztonságosabb kezdetben vénásan adni az antibiotikumot a biztos és gyors javulás érdekében. A lázas húgyúti fertőzések hátterében (különösen az első két életévben jelentkező esetekben) gyakran diagnosztizálunk speciális anatómiai (urológiai) ill. funkcionális rendellenességeket. Sokszor azonban a kiváltó ok nem más, mint a kisfiúknál fiziológiásnak számító fitymaszűkület. Amennyiben ez a legvalószínűbb kiváltó ok a szűkület kíméletes oldása javasolt. Ezek korai felismerése és megfelelő gyógyszeres, ritkán sebészi kezelése a vesekárosodás és a késői szövődmények (vesehegesedés, magas vérnyomás betegség, krónikus veseelégtelenség) megelőzése szempontjából kulcsfontosságú. A hajlamosító tényezők felismerése, az érintett betegek kivizsgálása, gondozása gyermek nefrológus (vesebetegségekkel foglalkozó belgyógyász) feladata.

Lányoknál gyakoribb

Néhány szót ejtsünk a sokkal gyakrabban előforduló, kevésbé súlyos alsó húgyúti fertőzésekről. Ez kislányoknál sokkal gyakrabban fordul elő, különösen magas a 2-12 éves korcsoportban. Tünetei: égő, csípő vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, vizeletcsorgás, éjszakai bepisilés megjelenése. Ebben a típusban ritkán észlelünk lázat. A vizeletben gyakran a genny (pyuria) mellett vér is kimutatható. A vérzéses forma, szemmel látható véres vizelettel, különösen fájdalmas lehet. Antibiotikum kezeléssel (5-7 napos) az alsó húgyutak gyulladása igen eredményesen kezelhető. Ritka az, hogy urológiai rendellenesség állna ezen fertőzések hátterében, ugyanakkor nem ritkák a visszatérő gyulladásos epizódok. Kislányoknál hajlamosító tényező lehet a székrekedés, higiénés problémák, nemi szerveknél észlelhető kisebb-nagyobb helyi gyulladások, vizelettartogatás, kevés folyadék fogyasztása. Kiemelem, hogy az indokolatlan antibiotikum szedés is hajlamosíthat húgyúti fertőzésre. Előfordulhat, hogy lezajlott felfázást, hólyaghurutot (cystitis) követően vizeletürítési probléma marad vissza, mely nappal gyakori vizelési ingerrel, vizeletcsorgással, éjszaka bepisiléssel hívhatja fel magára a figyelmet. Veseszakrendelésünkön eredményesen kezeljük az ilyen panasszal hozzánk forduló kisgyermekeket. Visszatérő illetve súlyos tünetekkel járó esetekben érdemes gyermek nefrológushoz fordulni segítségért.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a lázas húgyúti fertőzések időben történő felismerésével, adekvát kezelésével és a rizikócsoportok rendszeres gondozásával jó eséllyel megelőzhetjük a vesék károsodását.

Dr. Szabó Tamás
egyetemi docens
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.