2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A zöld hályog

A zöld hályog (glaucoma) szó görög eredeű, Hippokratesz már leírja. Bár zöld hályognak nevezzük, inkább „homályos, zavaros" a jelentése. A zöld hályog a látóideg olyan lappangva kezdődő, fokozatosan romló betegsége, amit a látóhártya idegrost rétegének elvékonyodása, jellegzetes látóidegfő alaki és működésbeli elváltozások és ezzel kapcsolatban látásfunkció károsodások (látótérkiesések) kialakulása jellemez.


 Általában kétoldali, de a két szemen való jelentkezés között akár évek is eltelhetnek. Kezeletlen esetben a látásromlás vakságig fokozódhat. Világszerte a 40 év feletti lakosság 2 százaléka zöld hályogos, az elsőfokú hozzátartozók, illetve testvér betegsége esetén ez még gyakoribb, kb. 10 százalék. Magyarországon a vakság oka 16 százalékban glaucoma. A tünetek között látásélesség csökkenés, gyakori fejfájás, este a fényforrások körüli szivárványkarikák észlelése, homályos látás, szem környéki fájdalom, szemvörösség szerepelhet. Sokszor alattomosan, évekig tünetmentesen rombol. A betegség 95 százalékban elsődlegesen, 5 százalékban másodlagosan alakul ki (pl. cukorbetegség talaján vagy műtét után). Kialakulásának hátterében leggyakrabban a magas (21 Hgmm feletti) szemnyomás szerepel, általában a látóideg vérellátásának károsodása is fennáll.

Vizsgálatok

A zöld hályog irányában végzett vizsgálatok célja, hogy lehetőleg minél korábbi stádiumban kiszűrjük azokat a betegeket, akiknek kimutatható idegrost károsodása van. Az idegrostrétegben az életkor előrehaladtával is van normális mértékű pusztulás, ezért a zöld hályogot minél idősebb korban, minél előrehaladottabb szakban diagnosztizáljuk, annál több idegsejt pusztult már el. A károsodás üteme és lefolyása egyénenként eltérő. A zöldhályog diagnosztikájában használt vizsgáló eljárások: látásélesség-vizsgálat, szemnyomásmérés, a csarnokzug vizsgálata, látótérvizsgálat, réslámpás és szemfenék-vizsgálat, szaruhártya vastagság mérés, látóideg vezetési sebességének vizsgálata. Valamennyi fájdalommentes. Negyven év felett évente javasolt a zöld hályog szűrővizsgálatán való megjelenés, panaszok esetén, illetve a vér szerinti rokonságban előforduló zöld hályogos családtag esetében hamarabb.

Szemnyomás

A betegek között elterjedt, hogy a zöld hályog az a betegség, amit nem lehet operálni, aminek a vége a biztos vakság. Ez majdnem tökéletesen tévhit. A kezelés célja a felfedezés állapotában feltárt állapothoz képest a további látóideg károsodás kivédése. Hogy ezt elérjük, csökkentenünk kell a szemnyomást és javítani a látóideg és a látóhártya vérellátását. A kettő összefügg, mert a magas szemnyomás nagyrészt az említett területek vérellátásának rontása révén fejti ki károsító hatását. A kezelés elején személyre szabottan meg kell határoznunk az elérni kívánt szemnyomást, ami betegenként más és más, méréseken, számításokon és a beteg életvezetésén alapul és idővel változhat, ezért rendszeresen újra kell értékelni. Minél nagyobb mértékű a kiindulásnál már meglévő károsodás, minél rövidebb idő alatt alakult ki, minél idősebb a beteg, vagy más, a keringést rontó általános betegsége van, annál nagyobb szemnyomáscsökkentésre van szüksége. Jelentősége van a szemnyomás napszaki ingadozásnak is, lehetőség szerint olyan kezelés szükséges, hogy a szemnyomás értéke egész nap egyenletes legyen.

Szemcsepp, operáció

A betegek döntő többségénél a modern szemcseppek és kombinált szemcsepp kezelések terápiás hatásúak. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem tudjuk kivédeni a látóideg-károsodást, akkor van szükség műtéti megoldásra, ahol egyénre szabottan válogathatunk a szemnyomáscsökkentő műtétek között. Azt is el kell azonban mondani, hogy a betegek kis százalékában a szemnyomás ismételt műtétekkel sem rendezhető, a látóideg teljes pusztulása sajnos kivédhetetlen. Ezért nem eléggé hangsúlyozható az időben való felismerés, a szűrővizsgálat jelentősége.

Dr. Komár Tímea

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.