2019. Május 26. Fülöp, Evelin nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A gyógyszerallergia nem múlik el

Magyarország lakosságának jelentős része napi rendszerességgel fogyaszt gyógyszert. Statisztika adatok szerint minden huszadik gyógyszerszedésre jut egy allergiás mellékhatás. Nincs olyan gyógyszeres betegtájékoztató, ami az allergiás mellékhatások lehetőségére ne hívná föl a figyelmet.


Mi a gyógyszerallergia?

Szakmai értelemben akkor beszélünk allergiáról, ha egy anyagot az immunrendszerünk felismer és ezt fokozott, klinikai tüneteket is eredményező reakció során próbálja eltüntetni a szervezetből. A tünetek gyakran bőrkiütések formájában jelentkeznek, de előfordulhat viszketés, vizenyő, könnyezés, fulladás, hasmenés, láz, valamint különböző szervek gyulladása is. Legsúlyosabb esetben halálhoz vezető sokkot is okozhat. Nem csak allergia esetén keletkezhetnek azonban ilyen klinikai tünetek, hanem például a gyógyszer hatóanyagaival való összeférhetetlenség, annak szív-érrendszeri mellékhatásai, vagy pl. közvetlen hisztamin felszabadító tulajdonsága miatt. Tehát nem minden allergiának tűnő betegség hátterében áll valódi allergia. A gyógyszerek többsége csak bizonyos emberekben viselkedik allergénként. Leggyakrabban az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók allergizálnak. A gyógyszer ismételt használat vagy hosszasabb alkalmazás után válthat ki allergiát. Ha az allergia kialakult, az nem múlik el, sőt a gyógyszer többszöri alkalmazása során egyre súlyosabb formában jelentkezhet. Sokszor hasonló szerkezetű, de más gyógyszer is kiválthatja a tüneteket.
Ha gyógyszerallergiára van gyanúnk, az első teendő a gyógyszer alkalmazásának azonnali felfüggesztése. A tünetek aktuális súlyosságától függetlenül érdemes sürgősen orvoshoz fordulni, mert sokszor gyorsan súlyosbodhat a betegség. Szerencsére rendelkezünk hatékony gyógyszerekkel az allergiás tünetek megfékezésére. A kezelés és a tünetek későbbi ismétlődésének elkerülése szempontjából fontos az allergiát kiváltó gyógyszer ismerete.

Allergológiai kivizsgálás

Ha egy nem rendszeresen alkalmazott gyógyszer bevétele után rövid idővel jelentkeznek a tünetek, sokszor a beteg is felismeri az összefüggést a gyógyszer és a betegség között. Mivel a gyógyszerallergiához hasonló tüneteket más állapotok is okozhatnak: élelmiszer allergia, fertőzések, immunbetegségek stb., a legtöbb esetben a gyógyszer megnevezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor allergológiai kivizsgálás szükséges. A vizsgálatra a tünetek kezelése után, azaz tünetmentes állapotban kerülhet sor. Allergiás betegségeknél a gyakran alkalmazott oknyomozó eljárás a bőrteszt. Igen fontos tudni, hogy ez egy provokációs próba. Alkalmazása során a beteget veszélynek tesszük ki, mivel a szervezetbe ugyan kis gyógyszermennyiséget juttatunk be, de ha kifejezett az érzékenység, súlyos, akár halálhoz vezető sokkot is okozhatunk. Ezért nem a bőrteszt az első eljárás. A nagyon részletes kórtörténet megismerése után (amelyben a beteg és kezelőorvosa a pontos megnevezésekkel sokat tud segíteni), a következő lépés egy labartóriumi teszt az LTT elvégzése. Lényege, hogy az allergiáért felelős fehérvérsejtek egy csoportját elkülönítjük a beteg véréből, majd gyógyszeroldattal tenyésztjük és vizsgáljuk, mennyivel jobban szaporodnak a sejtek, mint gyógyszer nélkül. A tesztet klinikánk, a Bőrklinika laboratóriuma végzi, allergológiai szakrendelésünk előjegyzése alapján. A kórtörténet és a teszt eredményének egybecsengése esetén tudjuk megnevezni az allergizáló gyógyszert. A teszt negativitása lehetőséget ad, hogy meghatározzuk, milyen gyógyszerre nem allergiás a beteg. A biztonság érdekében a provokációs próbát klinikai befekvéssel végezzük. Ha ennek során a vizsgált egyén az alkalmazott szerre nem mutatott allergiás tüneteket, így az nagy valószínűség szerint az a későbbiekben biztonságosan alkalmazható nála. A gyógyszerallergiák megelőzésében lényeges, hogy csak indokoltan szedjünk gyógyszert. A kezelés, kivizsgálás szempontjából, pedig fontos az alkalmazott gyógyszerek pontos ismerete. A korábbi gyógyszerallergia tényét minden esetben közölni kell a kezelőorvossal. Célszerű ezt a személyazonosító iratokban feljegyezve magunknál tartani.

Dr. Remenyik Éva
igazgató
Bőrgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.