2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hosszabban, egészségesebben élhetünk mediterrán étrenddel

A mediterrán étrend nem klasszikus értelemben vett diéta, sokkal inkább egy alapvető táplálkozási mód, amelyet a Földközi-tengert övező országokban követnek, s amely a vizsgálati adatok alapján hosszabb élettartamot biztosít, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek arányát, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulását is.


A mediterrán étrendet gyakran érő kritika az, hogy az alapanyagok beszerzése nehézkes és drága. Azonban ma már egyre több helyen, hagyományos élelmiszerboltokban is megvásárolhatóak ezek a termékek.

Tengeri hal, olívaolaj, zöldség, gyümölcs

A tengeri halat és az extra szűz olívaolajat kivéve, nem kell ragaszkodni az egzotikus déli alapanyagokhoz, kiválóan beépíthetőek az étrendbe a nálunk termő, az évszaknak megfelelő zöldségek – mint a káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, vörös káposzta, tök, gomba, sárgarépa, patisszon, és amikor majd itt lesz a szezonja, akkor: zöldborsó, zöldbab, spenót, sóska, uborka stb. A gyümölcsök közül is a legmegfelelőbbek a nálunk termett, az évszaknak megfelelő gyümölcsök. Ha bővíteni szeretnénk az alapanyagok körét, akkor esetleg mirelit termékeket használhatunk, de befőtteket és konzerveket sohasem. Törekedjünk arra, hogy zöldségekből és gyümölcsökből – összesen – naponta minimum 0,5 kilogrammot fogyasszunk el. De jó lenne a napi 1 kg-ot elérni! Kövessük a tengeri népek példáját, akik a zöldségek nagy részét nyersen, salátákban, vagy enyhén párolva fogyasztják. Ehhez képest mi, magyarok sokszor agyonfőzzük-sütjük ezeket az értékes táplálékokat.

Fűszerezés, vörösbor, olajos magvak


A zöldséges ételeket bátran és változatosan fűszerezzük. Fűszernövényeket, mint például bazsalikomot, snidlinget, petrezselymet, termeszthetünk otthon az ablakunkban is. A fokhagyma és a vöröshagyma egész évben rendelkezésünkre áll. Napi 3-4 g fokhagyma elfogyasztásával a kardiovaszkuláris kockázatot akár 25 százalékkkal is csökkenthetjük. A jó minőségű vörösbor kiválasztása sem jelenthet gondot, hiszen az élelmiszerüzletekben mindig nagy a kínálat. Itt nagy hangsúlyt kap a mértékletesség, mert amíg a napi 1,5-2 dl vörösbor gyógyszerként hat, addig a nagyobb mennyiség már ártani fog. A tv előtti nassolást pedig oldjuk meg mandula vagy dió rágcsálásával. Ha ezeket frissen törve fogyasztjuk, akkor még intenzívebben fejtik ki preventív hatásukat. Napi 6-7 dkg-nyi mennyiség esetén a testsúlyunk megtartása sincs veszélyben.

Durumtészta, teljes kiőrlésű liszt

Keressük a boltok polcain a durumtésztákat és a teljes kiőrlésű lisztekből sütött sima vagy magvas kenyereket. Lepjük meg magunkat kenyérsütő géppel, és így mindig garantáltan „természetes kenyeret” fogyaszthatunk. A déli országokban a tészták alapanyaga a durumbúza, amelynek rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

Sovány baromfihús és sajt, natúr joghurt, túró

A húsfogyasztásunkat elég radikálisan meg kell változtatnunk. Az igazán célravezető az lenne, ha sikerülne hetente négyszer legalább 12-12 dkg-nyi halat elfogyasztanunk. A tengeri halak olajában található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkenthetik bizonyos koleszterinfajták mennyiségét a vérben. Ezen olajok fogyasztása azonban nem a szokásos étrend melletti kiegészítőként hatékony, hanem az étrendbe beépítve, azaz a rendszeres halfogyasztással. A hét többi napján elsősorban sovány baromfihúsokat fogyasszunk. A tejtermékek közül minden élelmiszerbolt polcain ott vannak a natúr joghurt, a natúr túró és a sovány sajtok, amelyek szintén beépíthetőek az étrendbe.

Zsírszegény konyhatechnológia

És hogy az extra szűz olívaolaj drága?! Igen, nagyon drága! De mihez képest? Amíg a magyar étkezési szokások szerint havonta literszámra használjuk az élettanilag rossz minőségű olajakat – rántott hús, sült burgonya, lángos, bundás kenyér stb. - készítéséhez, addig a mediterrán étrend gyakorlásához elég havonta szinte fél liter extra szűz olívaolaj. Árban ugyanott vagyunk, és megmentettük a szervezetünket egy csomó felesleges kalóriától.(Úgyis mindig a „testsúlyával küzd a magyar”.) Hogyan lehet elég fél liter olaj havonta? Tudnunk kell az extra szűz olajról, hogy nem bírja a hőbehatást, tehát csak salátákhoz vagy kifőtt tésztákhoz használhatjuk. Az ételeink elkészítésénél pedig úgynevezett zsírszegény konyhatechnológiát kell választanunk. Ez olyan eszközök bevetését jelenti az egészségünkért vívott harcban, amelyek alkalmazásához nincs szükség zsiradékra. Pl. római tál, teflon edények, jénai tálak, sütőpapírok, grillezés vagy roston sütés; főzés, párolás, gőzölés.

Családban, barátok között

E rövid összefoglaló végén szerepelnie kell még egy nagyon fontos dolognak: a déli ember az étkezést általában szociális eseménynek tekinti, olyan lehetőségnek, melynek keretében értékes időt tölthet családjával. Étkezzünk a lehető legtöbbször kényelmesen, a család vagy barátok társaságában, kellemes környezetben.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszer-ipari mérnök
a Dietetikai Szolgálat-vezetője

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.