2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A vízipipázás a dohányzás veszélyesebb formája

A vízipipázás az arab világ egyik tradíciója, a dohányzás „szertartásos formája”. Napjainkban egyre divatosabbá válik a vízipipa használata, azzal a tévhittel, hogy kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. Szeretném ezt a tévhitet eloszlatni, és rámutatni a vízipipázás veszélyeire.


Először a vízipipa működéséről néhány szó. A vízipipa fejében van a vízipipadohány, emellett gyümölcsdarabok, kávé, csokoládé. A dohány fölött egy szűrőn izzik a szén. A fejet egy merev cső köti össze a vízipipa testét képező edénnyel, amelyben folyadék (általában víz) található. A cső vége beleér a vízbe, a felszín felett pedig egy másik nyíláson egy szájrésszel ellátott cső csatlakozik az edényhez. A szájrész megszívása révén kerül a folyadékon át a füst az edénybe, majd onnan a légutakba.

Magas nikotiontartalom

A vízipipázásnál a használt dohány mennyisége jóval meghaladja az egy szál cigarettában lévő dohány mennyiségét. Egy vízipipázás során, mely legalább fél órán át tart, egy személy kb. 100 alkalommal szív bele a vízipipába. Az Egyesült Államokban a vízipipázáshoz leggyakrabban használt dohányok nikotintartalma (2-4 százalék) magasabb volt, mint a cigaretták nikotintartalma (1-3 százalék). Mérések alapján 45 perces vízipipázás hatására a vér nikotintartalma a 60-szorosára nő, a nyálban kimutatható nikotintartalom a 600-szorosára. Kutatások szerint napi 2 vízipipázás során annyi nikotin bomlástermék ürül a vizelettel, amennyi napi 2 doboz cigaretta elszívása során belélegzett nikotinénak felel meg.

Több szén-monoxid

A füstök egyik összetevője a szén-monoxid, mely tökéletlen égés során keletkezik. A belélegzett szén-monoxid visszafordíthatatlanul kötődik a vérben lévő vörösvérsejt egyik alkotójához, amely így nem tud többé oxigént szállítani a sejtekhez. A szén-monoxid hatására érszűkület, rossz vérellátás alakul ki a szervekben, amelynek következménye magas vérnyomás, szívinfarktus, súlyos érszűkület. A szén-monoxid forrása a vízipipában a dohány mellett az izzó szén, valamint a dohányhoz kevert melasz, gyümölcsök, ízesítő szerek. A vízipipa belélegzett füstjében akár 3-szor annyi szén-monoxid is lehet és sokkal nagyobb mértékben emeli a szén-monoxidhoz kötött hemoglobin szintjét, mint a cigarettázás.

Rákkeltő vegyület

Egy vízipipázás során belélegzett füstben kb. 50-szer több a rákkeltő vegyületek mennyisége, mint amennyit egyetlen cigaretta füstjével szív magába a dohányos. Egy indiai felmérés szerint 25 hörgőrákos beteg közül 22 vízipipázott. A vízipipázás nem csak a benne lévő káros anyagok miatt veszélyes, hanem mivel közösségi szertartás, a közös eszközök (ugyanaz a vízipipa, közös csutorák) használata különböző fertőző betegségek terjedését segítheti elő. Ezek közül kiemelendő a fertőző májgyulladás vírusa (hepatitis C), a herpesz vírusa, különböző légúti vírusok vagy a HIV és a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis. A vízipipát kipróbáló fiatalok közül 8-szor többen válnak dohányossá, mint azok közül, akik sohasem próbálták ki a vízipipát, tehát a hozzászokás veszélye is nagyobb.

Kábítószer, alkohol

A vízipipázás további veszélye, hogy gyakran kábító hatású szert tesznek a dohányra, vagy a folyadékba. A fiatalok víz helyett alkoholt vagy egyéb bódító hatású folyadékot használnak, amelyek belélegezve a légutak felületén keresztül gyorsan felszívódnak, és súlyos mérgezéseket okozhatnak. Vízipipázás során tehát több nikotin, rákkeltő anyagok és szén-monoxid jut a szervezetbe, mint cigarettázás során, emellett ugyanúgy fennáll a hozzászokás veszélye és fertőző betegségek is terjednek használata során.

Dr. Mikáczó Angéla
tanársegéd
Tüdőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.