2020. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Elváltozott anyajegyek

Az utóbbi tíz évben megduplázódott az újonnan diagnosztizált melanomás betegek száma Magyarországon, jelenleg húsz eset százezer személy közül – mondta dr. Kiss Borbála, a Bőrgyógyászati Klinika tanársegédje.


Hajdú-Bihar megyében a női betegek vannak többségben, főleg az alsó végtagjukon mutatkozik a kór, míg a férfiaknak nagyrészt a törzsükön. A betegség kifejlődhet anyajegyek talaján, harminc százalékban azonban ép bőrön, újonnan keletkezik. A melanoma szabad szemmel is felismerhető és időben kimetszve gyógyítható – folytatta a doktornő. –  A melanoma különösen könnyen kialakul azoknál, akik kisgyermekkorukban hólyagos napégést szenvedtek el. Továbbá akiknek nem folyamatosan éri a bőrüket a nap, de pl. tengerparti nyaralás során leégnek, pedig egyébként nem tartózkodnak sokat a napon. Emellett azoknál, akiknek a családjukban volt már melanómás. Szintén veszélyeztetettek azok, akiknek több mint 50 anyajegyük van, illetve egyenesági rokonuknak van ennyi anyajegyük. Még fokozottabb a kockázat 100,illetve több szabálytalan anyajegy esetén, valamint világos bőrű, szőke hajú, és kék szemű személyek esetén.

Önvizsgálat, szakorvosi ellenőrzés

A felismerés legfontosabb eleme az önvizsgálat. Figyeljük rendszeresen saját magunk és családtagjaink bőrét! Nézzük meg, hogy a meglévő anyajegyek változtak-e? Más lett-e a színük, formájuk? Szabálytalanok, vagy szabályosak? Kiemelkednek-e bőrből, vérzékenyek-e? A megfigyelési szempontokat könnyű megjegyezni a SANSZ betűszóval. S, mint sötét, A, mint aszimmetrikus (nem szimmetrikus), N, mint növekvő, Sz, mint szabálytalan szélű. Aki ezeket figyeli, annak sansza van, hogy időben észreveszi az esetleges elváltozásokat. A megváltozott anyajeggyel tanácsos mihamarabb orvoshoz fordulni. A betegségre fogékonyaknak érdemes rendszeresen eljárni bőrgyógyász szakorvosi szűrővizsgálatra. Előny, ha fotódokumentáció is készül az anyajegyekről, hogy a későbbi szűrővizsgálatokon össze lehessen hasonlítani a képeken az anyajegyeket, és kiszűrni az elváltozást. Melanoma gyanú esetén az orvos az elváltozást sebészi kimetszéssel távolítja el, minden esetben szövettani vizsgálattal.

Fényvédelem

A betegség megelőzése azonban egyszerűbb, mint a gyógyítása. Ismeretes, hogy délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tanácsos a tűző napon tartózkodni. A szabadban védekezni kell a túlzott napsugárzás ellen. A szemet napszemüveggel, a fejet kalappal vagy sapkával, a bőrt hosszú, sűrű szövésű ruházattal javasolják megóvni, illetve legalább 30 faktoros napvédő krémmel. Igaz, hogy Magyarországon sokan D-vitamin-hiányosak, de a D-vitamin-termelődéshez szükséges napfényt nem tanácsos a legerősebb napsugárzásos órákban biztosítani a szervezetnek. Vannak, akik szoláriumozással akarnak D-vitaminhoz jutni. Jó tudni, hogy a szoláriumozás során nem termelődik D-vitamin a szervezetben, viszont bebizonyosodott, hogy elősegíti a bőrrák kialakulását.

Kimetszés

A bőrrák sebészi kezelése a daganat kimetszését jelenti. A daganat lézeres eltávolítása nem javasolt, mert a beavatkozás során nem végezhető szövettani vizsgálat. Amelanoma további kezelése a daganat szövettani jellemzőin alapszik. Amennyiben a melanomasokszervi áttétet adott, a túlélési esélyek rossznak mondhatóak. 2011 óta azonban újabb gyógyszeres kezelési lehetőségek is elérhetőek, mint pl. olyan gyógyszer alkalmazása, amely felismeri a daganatot és a szervezet immunrendszerét a rák elpusztítására sarkallja. Amennyiben egy bizonyos génváltozást hordoz a daganat, az úgynevezett „célzott gyógyszeres kezelés” során lehet gátolni a rosszindulatú sejtek szaporodását.
Jó tudni, hogy a melanoma a legagresszívabb olyan bőrdaganat, melynek korai felismerése életmentő. Az egyénnek nagy szerepe van a betegség felismerésében. Ki-ki nézze át rendszeresen maga és családja bőrét, és ha elváltozást tapasztal, forduljon orvoshoz.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.